Annonce
Debat

Lad os nu igen tale pænt med hinanden

Debat: Vores demokrati bliver styrket, når vi taler sammen, når vi gør os umage med at forstå modparten. Men hvordan passer vi bedst muligt på den demokratiske samtale?

Ja, i øjeblikket buldrer valgkampen derudaf. Medierne flyder over med politiske udmeldinger. Og på de sociale medier følger vi trop med vores egne kommentarer og forestiller om, hvordan verden burde se ud. Det er naturligt nok. Men der er også en udfordring: For vi er ikke sønderligt gode til at tackle uenigheder. Det ser man i høj grad på de sociale medier: Politikere, mediefolk og andre, der blander sig i den offentlige debat, må lægge ryg til meget. Det samme må almindelige borgere, som blander sig i debatten.

Er Joachim B. Olesen ligeglad med andre mennesker, fordi han vil skære i offentlige ydelser?

Er Uffe Elbæk en tosse, fordi han gerne vil være statsminister?

Skal Zenia Stampes børn dø, fordi Zenia Stampe mener det, hun gør?

Hvis vi tænker efter, vil vi nok sige nej. Men i kampens hede gør vi måske noget andet.

Digter Peter Poulsen har skrevet: ”For at værne om ytringsfriheden // råber jeg røvhul efter naboen.” Det er sjovt skrevet, men rummer også en lektie: Jeg har godt nok en ret til at sige og mene, hvad jeg vil. Men jeg har også en pligt til at tænke mig om.

Journalist og tv-vært Clement Kjersgaard har mange gange opfordret seere af Debatten på DR2 til at beherske sig: ”Jo mere uenig, du er med nogle, jo pænere skal du tale til dem.”

Det er godt sagt, og der er et stort behov for, at vi minder hinanden om at tale ordentligt. Man kan sagtens være uenige og samtidig fastholde en respekt for en modpart.

Annonce
Mikkel Arendt Laursen
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce