Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Lad os overveje Kvindemuseets navn: Kan der findes et kompromis til navnet Køn?

"De unge kvinder, jeg har talt med, siger blandt andet, at det handler om at se på kønskulturen. De diskuterer køn med alle dets facetter. De dykker ind i det flydende køn og de mange køn og identiteter, der omgiver dem. Og jeg er helt overrumplet over, hvor kloge og nuancerede de er, når de diskuterer kvindernes og kønnenes ret i Danmark. For de kigger sig ikke så meget tilbage, men ser og oplever, hvordan det betyder noget her og nu at diskutere og skabe rum og forståelse for kønnene og mangfoldighed", skriver Polly Bak Dutschke. PR-foto

DEBAT: Er det muligt at forene kvindernes historie og kønnenes kulturhistorie i et museum? Et Kvinde- og Kønsmuseum? Og for vores udenlandske besøgende: A Woman and Gender Museum?

For det er unikt, at vi har et kvindemuseum i Aarhus. Det findes kun her i hele verdenen.

Jeg er barn af en rødstrømpe. Jeg kommer fra en familie, som ville være med til at forandre verden. En verden, hvor kvinderne skulle bestemme lige så meget som mændene.

Annonce

Kvindekampen var til stede overalt i min barndom. Jeg har billeder fra 1970'erne, hvor min mor tog mig med til Femølejren. Alle gik nøgne rundt. Kvinderne sad ved bålet og diskuterede politik og lighed mellem kønnene, mens jeg drønede rundt med de andre unger. Kvinderne ville forandre et mandsdomineret samfund og kæmpede for, at kvinder skulle ligestilles, have samme løn og samme status i samfundet.


Køn er et fint navn til museet. Men der er en historie, som ikke må gå tabt, og kampen skal stadig kæmpes.


I dag er kampen for ligeløn der stadigvæk, men diskursen og kampen har også ændret sig. Unge kvinders fokus har ændret sig. Der er kommet flere køn ind i debatten. Det handler ikke længere kun om kvinderne i opposition til mændene.

Mændene skal også inkluderes i diskussionen om køn. Der skal være lige barsel, og fædrene skal have lige rettigheder.

De unge kvinder, jeg har talt med, siger blandt andet, at det handler om at se på kønskulturen. De diskuterer køn med alle dets facetter. De dykker ind i det flydende køn og de mange køn og identiteter, der omgiver dem. Og jeg er helt overrumplet over, hvor kloge og nuancerede de er, når de diskuterer kvindernes og kønnenes ret i Danmark. For de kigger sig ikke så meget tilbage, men ser og oplever, hvordan det betyder noget her og nu at diskutere og skabe rum og forståelse for kønnene og mangfoldighed.

Derfor er navnet Køn til Kvindemuseet også rigtigt. Det skaber debat og flytter os sammen. Men vi skal ikke glemme, hvor diskussionen om nyt navn kommer fra. Kvindemuseet opstod og er en del af kvindebevægelsen. Den historie må og skal ikke glemmes, men som jeg ser det, skal den videreudvikles og møde de unge kvinder og mænd og andre køn, hvor de er i dag.

Så Køn er et fint navn til museet. Men der er en historie, som ikke må gå tabt, og kampen skal stadig kæmpes. Ord har en kæmpe betydning og mening for mennesker, så et kompromis er måske i virkeligheden løsningen her. Det håber jeg, at et Kvinde- og Kønsmuseum kan skabe.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce