Annonce
Debat

Lad os sammen gøre Aarhus til Nordens reneste by

Gunhild Weisbjerg, blog, blogger
Annonce

Da nyheden sidst i januar tikkede ind om, at Aarhus ville være den reneste by i Norden, tænkte jeg" yes".

Her er da et projekt, hvor vi alle kan bidrage. I en tid, hvor mørke skyer med klimatrusler hænger over os, med store indviklede problematikker, som kan fylde en ganske almindelig borger med afmagt, er det dejligt med noget håndgribeligt. Og når en 16-årig svensk pige helt alene kan sætte klimaspørgsmålet på dagsordenen verden over, så må vi Aarhus-borgere i fællesskab kunne overkomme at få ryddet op i vores dejlige by.

Lad os tænke ud af boksen.

Forslag 1: De for mange irriterende" facere" fra velgørende organisationer kunne få tildelt bestemte områder i midtbyen, som de var forpligtet til at holde rent mod at få lov til at sælge deres medlemskaber.

Forslag 2: Mere oplysning om www.renby.aarhus.dk. Siden er ikke opdateret siden juni 2018. Men af denne hjemmeside fremgår det faktisk, at der uddeles gratis "udstyr" til frivillige grupper, som vil samle skrald ind. Hvad med at de mange travegrupper tilknyttet kommunens lokalcentre en gang om måneden tog en "skraldetur"? Eller andre "fodslaws" og friluftsmotionsgrupper?

Eller skulle vi danne helt nye "skraldegrupper"? Måske kunne vi danne nye grupper af "træf-nye-mennesker"? I et samfund, hvor social isolation er alderdommens største svøbe, kunne et sådant tiltag give gevinst på flere fronter: Bevægelse i frisk luft, hyggeligt socialt samvær, alt imens vi gjorde Aarhus smukkere.

Forslag 3: Kunne kaffen være 5 kroner billigere, hvis man medbragte eget termokrus?

Forslag 4: Det kunne blive en vane, at vi alle, som hundelufterne, når vi tog til byen, eller gik en tur, medbragte en lille skraldepose i lommen + plastikhandske. Så kunne vi på indkøbsturen lige fylde en enkelt pose eller to med skrald. Måske skulle der ansættes store børn og unge i "skraldepatruljer"? Det kunne sikkert have positiv virkning på kammeraters uhensigtsmæssige opførsel.

Men som cityforeningens formand Claus Bech citeres for i Stiftens leder den 31. januar i år, kræver det en holdningsændring. Det skal blive helt almindeligt at påtale "forkert affaldshåndtering".

Vi skal altså kunne sige noget i retning af: "Hov stop lige, du tabte vist noget", når en person bare kyler sit affald på jorden. At man så risikerer, som personligt oplevet, et svar som: "Luk r..... kælling", det må vi tage med.

Jeg tror at visionen om "Aarhus som Nordens reneste by" godt kunne blive til virkelighed, hvis vi gjorde den til en "folkebevægelse". Vi må have kickstartet den kampagne.

Ifølge udmeldingen sidst i januar i år, har man et delmål ved byeventet "Verdensbilleder", der starter i slutningen af maj, hvor man vil i dialog med os århusianere, omkring udfordringen med affald i Aarhus. Men hvorfor ikke allerede nu fylde hjemmesiden renby.aarhus.dk med inspiration og gode ideer til "folkebevægelsen Aarhus som Nordens reneste by"?

Jeg glæder mig til den dag, hvor vi kan høre krydstogtturister prise Aarhus som turens reneste by. At man så ofte vil høre, at det også var turens billigste by, fordi skibet lagde til en søndag, hvor de fleste butikker var lukkede, er en anden sag.

Jeg glæder mig til den dag, hvor vi kan høre krydstogtturister prise Aarhus som turens reneste by. At man så ofte vil høre, at det også var turens billigste by, fordi skibet lagde til en søndag, hvor de fleste butikker var lukkede, er en anden sag.

Annonce
Annonce
Østjylland

Tyve stjal pengeskab fra skole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-medaljer solgt for formue - og så smed sælger lige en spillertrøje oven i handlen

Aarhus For abonnenter

Forråelse i ældreplejen: - Det er aldrig et spørgsmål om, at nogen er onde

Bakken Bears

Bakken Bears henter amerikaner: Nærmer sig komplet trup

Annonce