Annonce
Debat

Lad os sammen gøre Aarhus til Nordens reneste by

Gunhild Weisbjerg, blog, blogger

Da nyheden sidst i januar tikkede ind om, at Aarhus ville være den reneste by i Norden, tænkte jeg" yes".

Her er da et projekt, hvor vi alle kan bidrage. I en tid, hvor mørke skyer med klimatrusler hænger over os, med store indviklede problematikker, som kan fylde en ganske almindelig borger med afmagt, er det dejligt med noget håndgribeligt. Og når en 16-årig svensk pige helt alene kan sætte klimaspørgsmålet på dagsordenen verden over, så må vi Aarhus-borgere i fællesskab kunne overkomme at få ryddet op i vores dejlige by.

Lad os tænke ud af boksen.

Forslag 1: De for mange irriterende" facere" fra velgørende organisationer kunne få tildelt bestemte områder i midtbyen, som de var forpligtet til at holde rent mod at få lov til at sælge deres medlemskaber.

Forslag 2: Mere oplysning om www.renby.aarhus.dk. Siden er ikke opdateret siden juni 2018. Men af denne hjemmeside fremgår det faktisk, at der uddeles gratis "udstyr" til frivillige grupper, som vil samle skrald ind. Hvad med at de mange travegrupper tilknyttet kommunens lokalcentre en gang om måneden tog en "skraldetur"? Eller andre "fodslaws" og friluftsmotionsgrupper?

Eller skulle vi danne helt nye "skraldegrupper"? Måske kunne vi danne nye grupper af "træf-nye-mennesker"? I et samfund, hvor social isolation er alderdommens største svøbe, kunne et sådant tiltag give gevinst på flere fronter: Bevægelse i frisk luft, hyggeligt socialt samvær, alt imens vi gjorde Aarhus smukkere.

Forslag 3: Kunne kaffen være 5 kroner billigere, hvis man medbragte eget termokrus?

Forslag 4: Det kunne blive en vane, at vi alle, som hundelufterne, når vi tog til byen, eller gik en tur, medbragte en lille skraldepose i lommen + plastikhandske. Så kunne vi på indkøbsturen lige fylde en enkelt pose eller to med skrald. Måske skulle der ansættes store børn og unge i "skraldepatruljer"? Det kunne sikkert have positiv virkning på kammeraters uhensigtsmæssige opførsel.

Men som cityforeningens formand Claus Bech citeres for i Stiftens leder den 31. januar i år, kræver det en holdningsændring. Det skal blive helt almindeligt at påtale "forkert affaldshåndtering".

Vi skal altså kunne sige noget i retning af: "Hov stop lige, du tabte vist noget", når en person bare kyler sit affald på jorden. At man så risikerer, som personligt oplevet, et svar som: "Luk r..... kælling", det må vi tage med.

Jeg tror at visionen om "Aarhus som Nordens reneste by" godt kunne blive til virkelighed, hvis vi gjorde den til en "folkebevægelse". Vi må have kickstartet den kampagne.

Ifølge udmeldingen sidst i januar i år, har man et delmål ved byeventet "Verdensbilleder", der starter i slutningen af maj, hvor man vil i dialog med os århusianere, omkring udfordringen med affald i Aarhus. Men hvorfor ikke allerede nu fylde hjemmesiden renby.aarhus.dk med inspiration og gode ideer til "folkebevægelsen Aarhus som Nordens reneste by"?

Jeg glæder mig til den dag, hvor vi kan høre krydstogtturister prise Aarhus som turens reneste by. At man så ofte vil høre, at det også var turens billigste by, fordi skibet lagde til en søndag, hvor de fleste butikker var lukkede, er en anden sag.

Annonce

Jeg glæder mig til den dag, hvor vi kan høre krydstogtturister prise Aarhus som turens reneste by. At man så ofte vil høre, at det også var turens billigste by, fordi skibet lagde til en søndag, hvor de fleste butikker var lukkede, er en anden sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Påbud til kommunens sygepleje-indsats i en del af Aarhus: - Kritikken hører til noget af det værste, jeg har set

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce