Annonce
Debat

Landbruget: Andelssektoren er spillevende og i vækst

"Støtten til landbruget udgør seks milliarder kroner. Fødevareklyngens eksport tegner sig for 160 milliarder kroner, hvortil kommer afsætningen i Danmark. En betydelig del af disse tal er løn til 180.000 beskæftigede, hvis skat er med til at holde social- og sundhedsvæsen samt uddannelse og det offentlige i det hele taget kørende. Støtten er ikke, som nogle hævder, 10-11 milliarder. Differencen er midler til udkantprojekter, miljøtiltag m.v., fejlagtigt konteret som landbrugsstøtte", skriver Jørgen Lund Christiansen. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

DEBAT: Andelstanken dør, hedder det i Stiften 23. november om statsministerens egenhændige slagtning af dansk minkproduktion, som nu – og tak for det – får Det Grønne Museum til at dokumentere, hvordan driftige bønder bæredygtigt på basis af fiske- og slagteriaffald skabte verdens bedste pelsprodukt. Det er, som formanden for Dyreetisk Råd siger andet sted i avisen, sket med dyrevelfærd for øje og på markedets betingelser.

Kæden hopper af, når Stiften samtidig skriver, at resten af landbruget er "omfattet af økonomisk støtte", og andelstanken derfor dør med Mor Mettes minkmord.


Husk: Til syvende og sidst kommer offentlige midler kun ét sted fra: Erhvervslivets produktion – som i ly af mørket nu er beskåret med et milliardbeløb.


Støtten til landbruget udgør seks milliarder kroner. Fødevareklyngens eksport tegner sig for 160 milliarder kroner, hvortil kommer afsætningen i Danmark. En betydelig del af disse tal er løn til 180.000 beskæftigede, hvis skat er med til at holde social- og sundhedsvæsen samt uddannelse og det offentlige i det hele taget kørende.

Støtten er ikke, som nogle hævder, 10-11 milliarder. Differencen er midler til udkantprojekter, miljøtiltag m.v., fejlagtigt konteret som landbrugsstøtte.

Landbrugets markante bidrag til samfundshusholdningen har i betydelig grad baggrund i stærke medlemsejede og -ledede andelsselskaber som Arla Foods, Danish Crown, DLG, Danish Agro, Vestjyllands Andel, DLF Seeds og mange flere med en samlet omsætning i nabolaget af 250 milliarder kroner.

Andelssektoren er spillevende og i vækst. Dens selskaber får ikke driftsstøtte, men klarer sig globalt på markedets betingelser.

I øvrigt ser landbruget gerne et frit verdensmarked renset for støtte. Offentlig støtte er noget, f.eks. aviser får. Og godt vi har medierne, så grundlovsbrud kan påtales – og forfølges.

Husk: Til syvende og sidst kommer offentlige midler kun ét sted fra: Erhvervslivets produktion – som i ly af mørket nu er beskåret med et milliardbeløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Annonce