Annonce
Erhverv

Landbruget: Giv os sikre rammer og rum til udvikling

Kornhøsten er stort set i hus over hele landet, og de fleste landmænd kan glæde sig over, at alt tyder på, det bliver en høst i den bedre ende. Når vi dertil lægger, at priserne på kød og mælk er ganske fornuftige for tiden, så ser mange landmænd optimistisk på situationen.

Det er en meget velkommen forandring efter sidste års tørke og medfølgende tab, som gjorde rigtig ondt på mange. Velkommen er også de meldinger om dansk landbrug, og vores rolle og rammer, som er kommet fra flere af de nye ministre.

På Landsskuet i Herning lovede fødevareminister Mogens Jensen at værne om landbrugets konkurrenceevne, og senest er statsminister Mette Frederiksen kommet med opmuntrende udsagn i et stort interview som optakt til den politiske sæson.

Når statsministeren siger: "Det, at vi er et landbrugsland, er en integreret del af det at være dansker. Der er noget særskilt vigtigt i at producere sine egne fødevarer," så er det som talt ud af et landmandshjerte og vidner om en grundlæggende forståelse for, hvad dansk landbrug og fødevarevareindustri kan og står for.

Jeg bliver også glad, når statsministeren siger, at hun oplever landbruget som en medspiller, og ikke en modspiller. Det er dejligt, at vi får kredit og anerkendelse for de initiativer, som vi sætter i gang for at tilpasse vores erhverv til en tid med stigende forventninger om, at produktionen tager hensyn til natur, miljø og klima.

Landbrug & Fødevarer har fremlagt vores egen vision for en klimaneutral fødevareproduktion i 2050, og vi har sammen med Danmarks Naturfredningsforening lagt en konkret plan for udtagning af jord fra landbruget. På samme måde har store virksomheder som Arla og Danish Crown taget initiativer til at sikre en mere klimavenlig produktion.

Vigtigst for os er, at vi i Danmark laver intelligente løsninger, hvor vi skaber og bruger ny viden, så vi bliver endnu mere klimaeffektive og miljøvenlige. Alternativet er en bevidstløs nedskæring af produktionen. Det bliver til skade for landmændenes økonomi og samfundet bliver fattigere, uden at det globale klima får det spor bedre. Tværtimod faktisk, for produktionen vil blot flytte andre steder hen, hvor der produceres mindre klimaeffektivt.

Jeg er rigtig glad for, at statsministeren anerkender den pointe, når hun siger: "Man skal være opmærksom på, at har vi ikke en god landbrugsproduktion, så skal vi importere fødevarer udefra, som er underlagt færre krav, end vi stiller dansk landbrug."

Sidst men bestemt ikke mindst er det meget glædeligt, at statsministeren lægger op til, at reguleringen af landbruget skal ske med aftaler hen over midten. Landbruget skal have stabile rammer og vide hvad de har at gøre med, lyder meldingen.

I landbruget anno 2019 og fremover er der mere end nogensinde før brug for at kende betingelserne for den fremtidige produktion. Det giver tryghed og mod på at udvikle og investere, blandt andet i nogle af de klimavenlige teknologier, som vi skal bruge flere af i fremtiden. Det får vi allerbedst med brede og langtidsholdbare aftaler.

Tak til statsministeren for de pæne ord om landbruget. Vi glæder os til samarbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce