Annonce
Debat

Landet trækker skævt mod øst og de store byer: Skævheden i Danmark vokser i udligningsmoradset

Søren Steen Andersen

Udligning: I denne tid døjer de 98 danske kommuner med at få budgettet for de kommende år til at passe. Der skal opereres i et hav af forskellige puljer, tilskud og udligningsmekanismer. Indtægter og udgifter for milliarder i hver kommune skal stemme overens. I den forbindelse tegner der sig i ubehagelig entydig grad et bestemt billede. Danmark vælter nemlig mod øst og mod storbyerne, og det viser sig åbenbart overordentligt svært for landspolitikerne at danne sig et overblik over dette problem. Endsige en vilje eller evne til at gøre noget ved det. Noget sker dog; der flyttes statslige arbejdspladser ud, og finansieringslysten er igen ved at genindfinde sig i både land- og bykommuner. Efter års tørke.Skævheden i geografien er dog stadig i højere grad til at få øje på. I det moment kommer man ikke udenom udligningen mellem de danske kommuner. Landsudligningen flytter rundt på over 60 milliarder mellem kommunerne i et nulsumsspil hvert år. Det gør den fordi vi i Danmark har en grundlæggende forståelse af, at kommunerne grundlæggende skal kunne tilbyde sine borgere et nogenlunde ens velfærdsniveau. Den evne viser sig bare ikke længere at være tilfældet. Det rejser så spørgsmålet, om det sker med overlæg? Er det bestemt, at det skal være sådan, eller er det f. eks. bestemt, at man vil ignorere problemet? Et eller andet sted må der være truffet en beslutning om, at der ikke længere skal kunne tilbydes den tilnærmelsesvist samme grundvelfærd i de danske kommuner. Som ellers er formået med hele udligningen.Det vil jeg gerne give et par eksempler på. Og det er eksempler, der kun forværrer den situation, der er opstået efter at folketingets partier desværre måtte opgive en reform af udligningssystemet tilbage i forsommeren.

Organisationen RimeligUdligning.nu har i en nyligt udgivet rapport påvist, at man i Indenrigsministeriet pludselig har ændret "vægten" imellem de forskellige aldersgrupper i kommunerne. Kommunerne får bla. udligning efter, hvor mange borgere de har i forskellige aldersgrupper på baggrund af et formodet udgiftspres fra disse. Uden at fortælle om det, har ministeriet angiveligt ændret på disse parametre, så der nu flyttes 700 mio fra 85 land- og yderkommuner til 15 bykommuner. Fra land til by. På Fyn alene afleverer de 9 landkommuner 73 mio, medens Odense modtager 68 mio.

Tidligere i år kom der så opmærksomhed på, at man fra Indenrigsministeriet havde ignoreret, at Danmarks Statistik i en årrække ikke havde haft bevilling til at lave statistik indenfor området uddannelsesniveau for flygtninge/indvandrere. En statistik, der er bestemmende for en anden del af udligningssystemet. Således havde 27 (bla. hovedstads-) kommuner uretmæssigt modtaget tilskud på et forkert grundlag. Miséren er nu stoppet, men man har alligevel i den årlige kommuneaftale mellem regering og KL fra i sommers aftalt at kompensere disse 27 kommuner med ekstra 1,1 milliard om året i to år(!), fordi de nu logisk mister dette tilskud. I alt 2,2 friske milliarder fra statskassen. Men da udligning jo er et nulsumsspil, har vi andre jo betalt gildet i de år, hvor fejlen er pågået. Det får vi ingen kompensation for. Hvorfor ikke? Nu er en række kommuner gået sammen om at få afklaret, om der er juridisk grundlag for et søgsmål mod staten for dette. Et arbejde, Assens er med i.

Vil dette udligningsmorads da ingen ende tage? Nej, det tyder det ikke på, for man har også fra ministeriet pludselig ændret på parametrene for den såkaldte midtvejsregulering. Således oplevede vi i Assens at få en merregning på 22 mio., fordi man pludselig har ændret denne regulering fra at basere sig på sociodemografiske værdier til nu alene at basere sig på befolkningstal.

Og for at toppe det hele oplever en lang række kommuner, at regningen for det såkaldte aktivitetsbaserede medfinansiering, der indeholder at kommunerne skal betale en større del af vores borgeres sygehusindlæggelser, er steget dramatisk. Assens Kommune blev kompenseret for 20 mio. på denne konto, men nu må vi budgettere med 37,1 mio. - 17,1 mio. ekstra af egen lomme.

Slutteligt var jeg ved at glemme, at vores skattegrundlag med et slag er blevet reduceret som følge af skattereformen i foråret. Således er der mindre at opkræve den samme kommuneskatteprocent af.

Vi beder ikke om urimeligheder ude i kommunerne, men bare status quo ville have betydet, at vi f. eks. i Assens ikke skulle have omprioriteret eller sparet en klink i dette efterår, som bla. pga. ovenstående viste sig at være en særdeles ubehagelig, men nødvendig affære. Vi lagde ellers et forsigtigt budget sidste efterår og ingen havde en chance for at forudse dette.

Hvorfor skal det være sådan, kan man med rette spørge? Rammerne ændres overnight og uden vi bliver adviseret. Det må desværre konstateres, at vores folkestyre er udfordret, når spillereglerne er på den måde. Jeg skal på det kraftigste opfordre de store partier til at sætte sig sammen kort efter det kommende folketingsvalg og fået taget fat i en reform af udligningen i Danmark. Selvom det går godt i Danmark, som det proklameres, så mærkes det ikke ude i kommunerne. Og hvis det skal gå på den måde i højkonjunkturtider, kan man spørge sig selv, hvordan det vil gå i en krisetid med den risikoeksponering, kommunerne på det seneste har overtaget bare indenfor områderne sygehusindlæggelser og beskæftigelse.

Handling ønskes. Det er ikke et urimeligt ønske i en tid, der kalder på rimelig udligning. Nu.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce