Annonce
Aarhus

Landets ældste genbrugsbutik ligger i Aarhus: Folkekirkens Nødhjælp startede en trend længe før genbrug blev hot

Folkekirkens Nødhjælp i Gl. Munkegade sætter en ære i at have varer i høj kvalitet, fortæller Inger Stafren (tv), der er frivillig i butikken, og Birgitte Birk (th), der er konsulent for 23 af Folkekirkens Nødhjælps butikker i det østjyske. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Genbrugsforretningen i Gl. Munkegade er Danmarks første af slagsen, og den dag i dag tiltrækker de nyrenoverede lokaler genbrugsjægere i alle aldre.

AARHUS: Det er ikke til at se, at butikken i Gl. Munkegade snart har 50 år på bagen, men det skyldes ganske enkelt, at den i 2019 var igennem en total renovering, så den i dag fremstår indbydende og hyggelig.

- Vi plejer at sige, at vi startede genbrugsbølgen i 1972 - og det var lige her, siger Birgitte Birk, der er konsulent i Folkekirkens Nødhjælp og ansvarlig for 23 butikker i Østjylland samt lidt af Midt- og Vestjylland.

Forbedringerne af de fysiske rammer har givet butikken et større kundegrundlag.

Annonce

- Det har betydet, at der kommer mange flere unge mennesker. Også fordi vi ligger et sted, hvor mange unge har deres gang, siger Inger Stafren, der begyndte som frivillig i butikken, da hun som tilflytter gerne ville skabe nye bekendtskaber i Aarhus.

Det har hun fundet i Gl. Munkegade, hvor der er et rigtig godt fællesskab blandt de frivillige.

Hist og her er der fortsat spor efter forretningens lange historie. Som i prøverummet, hvor en nedskrevet bøn er er bevaret på en træplade, mens et håndskrevet budskab på en taskeholder minder om, hvorfor man med et køb i forretningen støtter den gode sags tjeneste: "Kærlighed kurerer alt - undtagen tandpine og fattigdom".

Høj kvalitet

Tøjet i forretningen kommer fra private donationer. Fra århusianere, som kommer ind i butikken med fyldte poser, men også fra de tøjcontainere som Folkekirkens Nødhjælp har stillet op blandt andet ved Føtex og Bilka.

- Vi har startet et lille sorteringscenter, hvor frivillige sorterer tøjet, så vi kun får den ypperste kvalitet. Vores strategi med butikkerne er, at vi vil have kvalitetsvarer. Det, tror vi, er fremtiden, for jo mere populært genbrug bliver, jo mere vokser kundernes forventninger også til, at de kan finde nogle ordentlige varer, siger Birgitte Birk.

Rundt omkring i butikken kan man finde spor fra begyndelsen i 1972, som her, hvor et lille ordsprog er med til at minde om, at salget går til et godt formål: Kærlighed kurerer alt - undtagen tandpine og fattigdom. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Samtidig bytter butikkerne også internt for at få et varieret sortiment. For eksempel bytter butikken i Aarhus C. også med forretningen i Risskov, da den ofte får mange mærkevarer ind.

- På den måde kan vi også højne kvaliteten på vores varer, forklarer Inger Stafren.

En stor del af det tøj, som ikke klarer "kvalitetskontrollen" i butikkerne i Danmark, ryger videre til eksport.

Annonce

Mere ok med genbrug

Folkekirkens Nødhjælp mærker en stor søgning fra unge, som køber tøj i forretningen.

- Det er virkelig in at sige, man har købt genbrugstøj. Hvor man før i tiden ikke fortalte, at man havde været i en genbrugsbutik, er det i dag helt legalt og nu får man nærmest en stjerne ekstra, siger Inger Stafren og fortæller om to søstre i begyndelsen af 20'erne, som er kunder i forretningen.

De havde lavet den aftale, at de i et helt år kun måtte købe genbrugstøj.

- Det gik så godt, at de bare er blevet ved, siger Inger Stafren


Vores genbrugsbutikker kan være en del af løsningen. Jo mere danskerne skruer op for genbrug, jo mere bidrager vi til at reducere udledningen af co2.

Birgitte Birk, konsulent i Folkekirkens Nødhjælp i Østjylland


Andre unge køber genbrug, fordi de gerne vil have SU-en til at strække længere.

Mange kunder benytter sig af Folkekirkens Nødhjælps forretning i Gl. Munkegade i Aarhus, der er landets ældste. Den kunne i oktober 2019 slå dørene op til helt nyrenoverede lokaler. Det har tiltrukket et bredere kundegrundlag. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Men der ligger også det i det, at folk gerne vil klæde sig mere individuelt. Du kan sagtens have et par bukser fra Day Birger et Mikkelsen og en bluse fra genbrug, som matcher, så du skaber din egen stil, forklarer Birgitte Birk.

Annonce

En del af klimaløsningen

Klimadebatten har også været med til at skabe travlhed i genbrugsbutikkerne.

- Vi tiltrækker også forbrugere, som tænker på bæredygtighed. Tallene viser, at vi i Danmark i gennemsnit køber 10,2 kilo tøj pr. person om året. Det betyder, at vores tøjforbrug er 35 procent højere end hos resten af verdens befolkning. Vores genbrugsbutikker kan være en del af løsningen. Jo mere danskerne skruer op for genbrug, jo mere bidrager vi til at reducere udledningen af CO2, siger Birgitte Birk og fortsætter:

- Vores overordnede formål er at skabe et mere bæredygtigt forbrug i Danmark. De penge vi får ind, bruger vi på at investere i de fattige lande, hvor man er ekstremt ramt af klimaforandring. Så et køb her hos os har en dobbelt virkning.

Folkekirkens Nødhjælp - Danmarks første genbrugsbutik

Butikken i Gl. Munkegade 8 er Danmarks første af slagsen.

Den blev startet i 1972 af præsten Herluf Andersen og hans kone Ruth Andersen, der efter engelsk forbillede kørte landet tyndt i deres gamle Volvo, for at hjælpe med at starte nye genbrugsbutikker. "Vi lejede en række nye butikker på vores ture på vores fridage, sørgede for indretning deraf samt fik samlet frivillige nok sammen og oplærte dem til genbrugsarbejdet," fortæller Ruth Andersen.

Siden har de rejst en halv milliard kroner, som er gået til Folkekirkens Nødhjælps arbejde rundt om i verden.

Folkekirkens Nødhjælp har i dag 119 genbrugsbutikker i Danmark, alle drevet af frivillige kræfter. I Gl. Munkegade er der 25 aktive frivillige, men de vil gerne være endnu flere.

Ruth Andersen er stadig frivillig i Folkekirkens Nødhjælp og passer i dag en lille genbrugsbutik på Viborgvej. Hendes datter og barnebarn er frivillige i butikken i Gl. Munkegade.

Butikken sælger ikke kun tøj men også porcelæn og bøger. Bøgerne sælges, sammen med herretøj, fra et mindre lokale i nabobutikken.

Artiklen er en del af et tema om tøjspild. Her kan du møde fem lokale initiativer, hvor du kan købe tøj med god samvittighed:

- Relove and Roses, der upcycler gamle, indiske silkesarier.

- Det kollektive klædeskab, hvor man bytter tøj med hinanden.

- Lille Nor, der sælger brugt børnetøj.

- Laøhlé, bæredygtigt nyproduceret tøj i Latinerkvarteret.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Annonce