Annonce
Aarhus

Landets største plantecenter på vej i Tilst

Der kan komme justeringer, men cirka sådan kommer landets største plantecenter til at se ud. Illustration: Plantorama
Direktøren i Plantorama kigger fremad, når han sætter kursen for familievirksomheden. Han tror på en fremtid med masser af kunder i de 13 havecentre, han til marts næste år har under plantoramanavnet.

TILST: De tre gule gravkøer tygger sig igennem resterne af den håndfuld bygninger, der engang lå på det, de nu forvandler til en mere end 20.000 kvadratmeter stor byggegrund i Tilst. Bilisterne på Viborgvej kan følge med i, hvordan bunkerne med brokker bliver mindre og mindre, men der er bestemt ikke noget småt over Plantoramas 11.800 kvadratmeter store byggeplan på grunden.

- Det bliver vores største plantecenter, fortæller direktør i Plantorama Peter Vang Christensen.

Plantorama i Tilst bliver det tolvte i rækken af de plantecentre, der er vokset op, siden det første i Egå åbnede i 1987. Og nummer 13 i Hørsholm følger lige efter, faktisk har de to nye centre begge planlagt første åbningsdag til marts 2021.

Hvordan adskiller det nye center sig fra de gamle?

- Det bliver selvfølgelig større, og så kommer der en 2. etage på 2000 kvadratmeter med en café og et legeland. Der kommer også en restaurantdel, hvor vi kan servere en frokost, siger han.

Frokosten kan man indtage, mens man sidder på nogle små terrasser og kigger ud over varerne. En rulletrappe forbinder etagerne.

- Det bliver en del af oplevelsen, at man kan komme op og kigge ud over planterne. Det ved vi, kunderne kan lide. Når de kommer hos os, er de i et andet ”mode” – mere afslappede, det er ikke, som når de er ude at købe dagligvarer, folk har bedre tid hos os, fortæller direktøren.

Mens man tygger på maden, kan man sidde og tænke på miljøet. Planterne i det nye center vil vandes med regnvand fra taget, hvorfra også en række solceller vil levere en stor del af plantecentrets elforbrug.

- Solcellerne i Egå dækker næsten halvdelen af forbruget dér. I Tilst kommer vi endnu højere op, siger han.

Det bliver en del af oplevelsen, at man kan komme op og kigge ud over planterne. Det ved vi, kunderne kan lide. Når de kommer hos os, er de i et andet ”mode” – mere afslappede, det er ikke, som når de er ude at købe dagligvarer, folk har bedre tid hos os.

Peter Vang Christensen

Langsigtet planlægning

Planerne til plantecenteret i Tilst blev lagt, inden coronakrisen ramte Danmark. Der er tale om en langsigtet investering. Plantorama er en familievirksomhed, der kigger 20-30 år frem i tiden.

- Vi tror fortsat på, der kommer til at være en fin udvikling her i Østjylland. Aarhus udvikler sig og vokser med 100.000 indbyggere, siger Peter Vang Christensen.

Set i det lys giver det god mening, at kunderne kan vælge mellem to forskellige plantecentre. Et i Egå og et i Tilst.

- Egå henvender sig til det nordlige Aarhus og ud mod Djursland, mens det nye i Tilst skal betjene de lokale kunder, og folk der bor syd og vest for Aarhus, siger han.

Samtidig er det muligt at styre flere funktioner centralt fra Plantoramas hovedkontor i Lystrup.

- Der er nogle stordriftsfordele. Vi kan udnytte den synergi, der er i at have to plantecentre så tæt på hinanden. Både personale-, styrings- og markedsføringsmæssigt, forklarer han.

Det er Plantorama selv, der står som bygherre på det 110 millioner kroner store byggeri. De ejer de fleste af deres plantecentre, men det nye center i Tilst overtages af en investor, når det står færdigt.

- Det er så specielt et byggeri, at vi selv er nødt til at styre det. Men når vi er færdige, overdrager vi det til byggesummen og bor så til leje i en årrække med en købsret, så vi kan købe det tilbage igen, siger Peter Vang Christensen.

Udover Aarhus har Plantorama centre i Aalborg, Viborg, Randers, Vejle, Horsens, Odense, Sønderborg og tre i hovedstadsområdet.

Byggegrunden til det nye Plantorama i Tilst er på mere end 20.000 kvadratmeter. Foto: Jens Thaysen
Bilisterne kan fra Viborgvej følge byggeriets gang. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Naturligvis skal vi stille krav til Nemlig.com og alle andre: Virksomheder skal ikke score fortjeneste på ryggen af de ansatte

Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Annonce