Annonce
Østjylland

Landmænd efter vælgermøde: Det er dumt at lave fed landbrugsjord om til skov, når drikkevandet nu har det fint

Trods politiske uenigheder var der en god tone i panelet til landboforeningens valgmøde. Politikerne i panelet var: Jan Jørgensen (DF), Ditte-Marie Thejsen (EL), Heidi Gautschi (Verdensmål med Vilje), Kresten Bjerre (R), Uffe Jensen (V), Marianne Hundebøll (SF), Martin Mikkelsen (K) og Jacob Pedersen (S). Foto: Hans Jørgensen
Kommunens gamle planer om at fremtidssikre et drikkevandsreservoir var sammen med klimaet et par af de store emner, da Landboforeningen Odder-Skanderborg holdt valgmøde.

Odder: Det popper op i hver valgkamp, spørgsmålet om at plante en skov i et stort område syd for Boulstrup, hvor der ligger et stort område med grundvand. Men der er ingen landmænd, der vil sælge deres gode jorder, så der kan blive plantet skov, selv om nogle politikere presser på.

- Så lang tid, jeg kan huske, har vi snakket skovrejsning i Boulstrup. Men drikkevandet fejler ikke noget, det er noget af det bedste, vi har. Og i landboforeningen går vi ikke ind for skovrejsning på god landbrugsjord, fortalte Christian Andersen.

Han brugte et eksempel over for politikerne, der talte for, at landmændene skal lave frivillige aftaler.

Annonce

- Hvis der kommer nogen og vil købe mit hus til markedsprisen, og det ikke er til salg, så sælger jeg det jo ikke til den pris. Det var en stikpille til politikerne. Hvis man vil noget som politiker, så må man finde pengene til det, tilføjede Christian Andersen.

Roser til landbruget

Han sidder i landboforeningens bestyrelse og bød velkommen til de otte politikere, der var mødt op på Odder Parkhotel. Her var omkring 50 tilhørere, men en del af dem var også kandidater til kommunalbestyrelsen eller regionsrådet. Så nogle spørgsmål og debatter foregik mellem politikere i panelet og politikere i salen.

Hvis man vil noget som politiker, så må man finde pengene til det.

Christian Andersen, Landboforeningen Odder-Skanderborg

Alligevel var Christian Andersen godt tilfreds med mødet, hvor solceller, skovrejsning og CO2-udledning var nogle af de tunge emner. Og så var der roser til landbruget fra politikerne.

- Det var dejligt, at de kvitterede positivt for, at vi arbejder progressivt for klimaet, sagde Christian Andersen.

Men tilbage til skovrejsningen. Helt tilbage, da Århus Amt eksisterede, blev der talt om at rejse skov syd for Boulstrup, og siden har byrådet i Odder vedtaget en indsatsplan, fordi der var fundet nitrat og flere steder også pesticider i det øverste drikkevandsmagasin. Det er Odder Vandværk, der tapper vand i området, og de obligatoriske analyser viser, at drikkevandet er i orden.

Annonce

Skal være frivilligt

- Det her skal baseres på frivillige aftaler. Det er der, vi er. Det er de regler, der findes. Og det er ikke muligt at ekspropriere jorden, det tror jeg, der er flertal for i byrådet, sagde borgmester Uffe Jensen (V).

- Mener du helt ærligt, at kommunen har gjort alt, har kæmpet for alt, spurgte Ditte-Marie Thejsen fra Enhedslisten, som mener, at sagen har ligget alt for længe i en syltekrukke.

- Ja. Der er ikke nogen politisk eller i forvaltningen, der har forhalet det, svarede borgmesteren.

Omkring 50 tilhørere var mødt op til landbrugets valgmøde på Odder Parkhotel. Foto: Hans Jørgensen

Lige nu ligger sagen sådan, at kommunen, Odder Vandværk og Naturstyrelsen har lavet en aftale med hinanden. Ifølge aftalen skal kommunen betale 10 procent af udgifterne, mens de to andre betaler resten. Og så er det Naturstyrelsen, der skal forhandle om køb af jord, men den er bundet af, at Vurderingsstyrelsen sætter et prisloft for handlerne. Samt af, at landmændene skal være villige til at sælge.

Annonce

Prisen går op

- Og så kan man jo gisne: Når jorden er attraktiv, så bliver den meget dyrere, sagde tidligere borgmester Elvin Hansen (S), der var med som tilhører.

Hans vurdering er, at hvis kommunen i stedet skal gå ind og ekspropriere jorden, så vil det koste omkring 30-32 millioner kroner. Så bliver det formentlig skatteyderne i Odder Kommune, der skal betale hele prisen.

- Så det er nødt til at være baseret på en frivillig aftale. Lige nu har vi i kommunen kun sat 1,8 millioner kroner af til projektet. Jeg vil godt appellere til velvilje fra landbruget, de ejer den jord, der ligger oven på det vand, vi alle ejer, sagde Kresten Bjerre (R).

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Annonce