Annonce
Debat

Næstformand i Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse opfordrer: Stol nu på statens godkendelsessystem for pesticider til konventionelt landbrug

"Faktum er imidlertid, at der ikke er sløjfet én eneste drikkevandsboring som følge af anvendelse af plantebeskyttelsesmidler på dyrkningsfladen," skriver Jens Peder Rasmussen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Hvorfor forsøger man hele tiden at genere det vidensbaserede, konventionelle landbrug?

Fratager man landmændene deres ret til at bruge pesticider og gødning, svarer det til at fratage dem dyrkningsretten på deres jord, fordi jorden vil være umulig at dyrke fornuftigt efter cirka tre-fem år uden brug af gødning og pesticider. Det er synd for både landmænd og danskerne.

Vi vil vel alle have rent drikkevand og sunde fødevarer, og dette kan vi gøre bedst inden for det vidensbaserede, konventionelle landbrug. Landbrugsfaglig viden og moderne dyrkningsmetoder hører til de vigtigste faktorer for at opnå en vis grad af udbytte- og forsyningssikkerhed.

Annonce

Vi finder hver dag et stort udvalg af friske, sunde fødevarer overalt i dagligvarebutikkerne. Det er noget, som vi knapt skænker en tanke i dagligdagen, at vi til enhver tid kan købe sunde kvalitetsfødevarer til overkommelige priser. Men er det egentligt en selvfølge?

Det kræver blandt andet, at landbruget hele tiden har muligheden for at bruge nyeste udviklede hjælpestoffer, teknologi og viden. Her spiller moderne plantebeskyttelse en betydelig rolle, således at der kan sikres sunde fødevarer og mad nok til alle. Sikkerheden for miljøet og forbrugerne skal hele tiden være fokusområder. Moderne plantebeskyttelse nytter og beskytter, og i sidste ende nyder mennesker og natur godt heraf.

Husk på, at problemerne med sløjfede drikkevandsboringer er fra såkaldte punktkilder såsom gamle lossepladser, vejanlæg, jernbaner, overløb fra rensningsanlæg osv. Her køber politikerne aflad, ved at de beskylder landbruget for at forurene vores drikkevand. De stigmatiserer en lille befolkningsgruppe, nemlig landmændene.

Jens Peder Rasmussen

Der er mange udfordringer, når der skal produceres sunde fødevarer. Vores planter skal kæmpe mod sygdomme og skadedyr, og de skal konkurrere med ukrudtet om vand, lys og næringsstoffer. Planterne har altså brug for effektiv beskyttelse, ellers kan høsten svigte helt eller delvist. Forskning i plantebeskyttelse er en nødvendighed, og der skal hele tiden afprøves og godkendes nye plantebeskyttelsesmidler.

Sikkerhed og miljøbevidsthed spiller en central rolle, når der skal udvikles bæredygtig plantebeskyttelse. Resultaterne kommer alle til gode, for det handler ganske enkelt om at opnå at sikre fødevarer til rimelige priser for alle på basis af en miljøvenlig, klimaskånsom og bæredygtig produktion.

Vi skal stræbe efter højere udbytte avlet på en bæredygtig måde, da behovet for flere fødevarer hele tiden stiger, i takt med at verdens befolkningstal stiger. Højere udbytte giver stigende velstand for hele befolkningen, og det kræver også, at landmændene kan få en fair pris for deres produkter.

Alt dette kan kun gøres ved at stole på statens godkendelsessystem for pesticider.

Husk på, at problemerne med sløjfede drikkevandsboringer er fra såkaldte punktkilder såsom gamle lossepladser, vejanlæg, jernbaner, overløb fra rensningsanlæg osv. Her køber politikerne aflad, ved at de beskylder landbruget for at forurene vores drikkevand. De stigmatiserer en lille befolkningsgruppe, nemlig landmændene. Faktum er imidlertid, at der ikke er sløjfet én eneste drikkevandsboring som følge af anvendelse af plantebeskyttelsesmidler på dyrkningsfladen.

Når politikerne skal fedte for deres vælgere, så hører vi tit, at der i Danmark er alt for meget opdyrket landbrugsjord. Nej! Vi skal være stolte af den danske gode muld, da den har gjort Danmark til et rigt land. Vi er heldige med sådan en frugtbar jord - faktisk meget forkælet, da det jo er svært at dyrke korn på bjerge og klipper. Kun cirka tre procent af jordklodens overflade - cirka 1,5 milliard hektar - anvendes i dag til landbrugsproduktion.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Alarm 112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Debat

Nu går det løs på lygtepælene: Valgplakaterne skal op, og det skal være efter reglerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce