Annonce
Østjylland

Landsret afviste behandlingsdom: 25-årig kvinde skal forblive i fængsel efter voldssag i Allingåbro

Vestre Landsret i Viborg har tirsdag stadfæstet en dom på fem et halvt års fængsel til en ung kvinde, der er dømt for sin medvirken til mishandling af en kvinde på en landejendom i Allingåbro. Hendes forsvarsadvokat havde anket dommen fra retten i Randers med ønske om en forvaringsdom. Arkivfoto
Vestre Landsret har stadfæstet en dom fra retten i Randers over en af de fire dømte i en grov voldssag i Allingåbro der fandt sted for knap et år siden.

Allingåbro/Randers: En 18-årig kvinde blev 9. august sidste år voldtaget og udsat for særdeles grov vold af forskellig art på en adresse i Allingåbro.

I april blev tre mænd - 26-årige Ranush Chokes, 22-årige Miquel Vitor Manuel Da Costa Simões og en 17-årig dreng, der fortsat er beskyttet af navneforbud - samt en 25-årig kvinde, Michelle Henriette Bitsch Sørensen, i retten i Randers idømt fængselsstraffe for deres medvirken i det voldsomme overfald.

Alle blev dømt skyldige i voldtægt, andet seksuelt forhold end samleje, grov vold, frihedsberøvelse, trusler og vidnetrusler, men straffen til de dømte var forskellig og blev blandt vurderet ud fra, hvor aktive de var under mishandlingen.

Michelle Henriette Bitsch Sørensen fik en dom på fem et halvt års fængsel ved retten i Randers, og den blev straks anket til landsretten.

Tirsdag stadfæstede landretten den dom, som hun fik ved retten i Randers.

Hendes forsvarsadvokat Karina Skou havde ønsket en frifindelse af eller en behandlingsdom til sin klient, men det lykkedes altså ikke. Til gengæld fik anklageren heller ikke sit ønske om en skærpelse af straffen til seks et halvt år opfyldt.

- Vi ankede, fordi vi mente at min klient skulle have en behandlingsdom, som et flertal i retslægerådet anbefalede. Men jeg er glad for, at hun ikke fik en højere straf, siger Karina Skou til Amtsavisen efter domsafsigelsen.

Annonce

Spærret inde

Det var angiveligt en mindre uoverensstemmelse om nogle penge, der udviklede sig, da den 18-årige kvinde var på besøg i Allingåbro i august sidste år. Hun kendte Michelle Henriette Bitsch Sørensen, der havde introduceret hende for de tre mænd. De to kvinder havde mødt hinanden kort tid inden på et krisecenter.

Det endte med, at alle fire personer, der er dømt i sagen, i fællesskab var med til at spærre den 18-årige kvinde inde og gentagne gange sparke hende og slå hende med forskellige genstande og på anden vis udsætte hende for grov vold.

På et tidspunkt blev den 18-årige voldtaget af Ranush Chokes, mens hun blev truet med kniv, uden at de andre personer greb ind. Michelle Henriette Bitsch Sørensen opfordrede ligefrem Ranush Chokes til voldtægten.

Efter flere timer fik den 18-årige endelig lov til at gå, men blev truet med, at hun ville blive slået ihjel, hvis hun sladrede til politiet. Forholdet blev dog alligevel anmeldt, og det lykkedes hurtigt politiet at finde frem til de fire gerningsmænd.

De blev ved retten i Randers idømt mellem mellem et år og seks måneder og op til seks års fængsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

26-årig dansker var i virkeligheden 45-årig inder: Falsk tandlægepatient afsløret af sit eget tandsæt

Annonce