Annonce
Østjylland

Landsbyopvækst gør gavn i Abu Dhabi

»Hadsten er og bliver min base, uanset hvor jeg kommer hen i verden,« siger Merete Juhl, der 3. august ­besøgte Hadstens Rotaryklub for at holde oplæg om sine oplevelser som ambassadør. Foto: Laura Aggernæs

Merete Juhl har siden august sidste år været Danmarks ambassadør i De Arabiske Emirater og Qatar. Her trækker hun ofte på sine erfaringer fra opvæksten i Røved.

44-årige Merete Juhl, der er opvokset i Røved, skiftede sidste år arbejdet som Danmarks ambassadør i Kiev i Ukraine ud med et job i Abu Dhabi.

Her sidder hun i dag som Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater og Qatar. Et land, der på mange måder befinder sig langt fra den hverdag, som Merete Juhl kender fra Europa.

De Forenede Arabiske Emirater har for eksempel ikke demokrati, dødsstraf er tilladt, og der er store synlige forskelle mellem rig og fattig. Men det er samtidigt et land med en moderat tilgang til Islam, hvor teknologisk udvikling tilskyndes, og hvor man ser meget til Vesten for at få inspiration til, hvordan samfundet skal bygges op.

Annonce

»For 50 år siden boede lokalbefolkningen i telte og var fuldstændigt rynkede af solen, men i dag har de et moderne samfund. De udviser venlig åbenhed overfor fremmede, og møder man dem med tilgang, er man godt i gang,« fortæller Merete Juhl.

Vigtigt med relationer

De store forskelle landene i mellem skaber til tider forståelseskløfter, og det er dem, som Merete Juhl som ambassadør skal bygge bro over.

»Dansk retsforståelse og emiratisk retsforståelse kan godt være ret forskellig. Derfor er det vigtigt, at jeg har nogle muligheder for på allerhøjeste plan at få forklaret, hvordan vi ser på tingene, hvis der eksempelvis er danske statsborgere, der kommer i klemme. Der gavner det, at jeg har knyttet en god kontakt til eksempelvis justitsministeren, så han tager telefonen, når jeg ringer,« forklarer hun.

Derfor foregår arbejdet som ambassadør i lige så høj grad udenfor ambassadekontorets åbningstider som i den.

»I ramadanen får jeg nærmest en invitation om at komme til middag hver eneste aften, når solen går ned. Og nogle af dem foregår først klokken 23 om aftenen, hvor jeg næsten ikke kan holde det ud, fordi det er så sent at spise. Men det er der, man bygger relationer,« fortæller Merete Juhl, der i den forbindelse drager nytte af, at hun taler flydende arabisk.

Og netop evnen til at tale med høj som lav giver Merete Juhl i høj grad opvæksten i Røved æren for.

»Jeg er vokset op i så lille en landsby, at man blev nødt til at finde ud af det med de mennesker, der var. Også selvom man ikke havde meget til fælles med dem. For hvis du ikke gad lege med de tre børn, der var, så havde du bare ikke nogen at lege med,« fortæller hun med et grin.

Annonce

Minister for lykke

Selvom De Forende Arabiske Emirater og Danmark har en meget forskellig indretning af samfundet, er der flere områder, hvor De Forenede Arabiske Emirater gerne vil lære af, hvordan Danmark gør. Det gælder for eksempel vedvarende energi, borgerservice, diabetes og ikke mindst lykke.

»De vil gerne gå fra at være det lykkeligste land i Mellemøsten, som de er i øjeblikket, til at nå endnu højere op på FN's liste over de lykkeligste lande i verden. Derfor ser de meget på Danmark, der i øjeblikket ligger nummer 1,« fortæller hun.

De har derfor udnævnt en lykkeminister, en kvinde ved navn Ohood Al Roumi, som Merete Juhl har vist rundt et par dage i Danmark.

Og selvom kvinder og mænd ikke har ligestilling i landet på samme måde, som vi har i Danmark, vil de også gerne lære mere om, hvordan vi gør.

»Jeg bliver eksempelvis tit spurgt om, hvordan vi som kvinder både kan arbejde og have familie og børn,« fortæller Merete Juhl med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce