Annonce
Aarhus

Lang og omstridt spareøvelse er i mål: Der skal spares 45 millioner kroner på de svageste i Aarhus

Tirsdag var der demonstration på Rådhuspladsen i Aarhus mod nedskæringer på det sociale område. Nu har byrådets partier indgået en aftale på området. Foto: Jens Thaysen
Partierne bag Aarhus Kommunes budget for 2020 har landet en aftale om økonomisk genopretning af det hårdt pressede socialområde. I sidste ende lykkedes det at halvere det sparekrav, som har udløst voldsomme protester.
Annonce

AARHUS: I løbet af i år skal der spares 45 millioner kroner på Aarhus Kommunes arbejde med de svageste borgere.

Sådan lyder facit af en langstrakt spareøvelse, som nu er landet med et bredt forlig blandt partierne bag sidste års budgetaftale i Aarhus Byråd.

Under forhandlingerne fandt partierne løsninger, så det oprindelige sparekrav blev halveret. Det betyder blandt andet, at forslaget om over en bred kam at spare på 1,5 procent på bosteder og institutioner er fjernet.

- Der er i sagens natur ingen, der har armene over hovedet, når man vedtager besparelser på et socialområde, der allerede er under pres. Men det er positivt, at det er lykkedes os at undgå en væsentlig del af opbremsningsforslagene, og jeg er især meget glad for, at det er lykkedes at undgå de store rammebesparelser på boformerne. Det er noget af det, der har bekymret både mig og de mange borgere og interessenter, der har sendt os høringssvar, mest, siger Kristian Würtz (S), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune.

I dag bliver socialområdet alt for ofte det sted, hvor der må bruges masser af penge på at lappe på mangelfulde indsatser. Det sker eksempelvis, når sårbare børn uden at have fået tilstrækkelig støtte forlader skolerne - og som voksne glider over i socialforvaltningens regi.

Knud Aarup, Udsatterådet i Aarhus.

Annonce

Alarmlamper lyste

Aarhus Kommunes område for sociale forhold og beskæftigelse stod ved udgangen af sidste år til at få et minus på 140 millioner kroner i regnskabet.

Derfor lyste alle alarmlamper, da byrådet tog fat på de indledende drøftelser vedrørende en genopretning af økonomien. Et katalog med mulige besparelser for 90 millioner kroner fik mange borgere og interesseorganisationer til at reagere skarpt.

Men i sidste ende blev der ikke behov for at finde hverken 90 eller 140 millioner kroner. Det har nemlig vist sig, at en række allerede igangsatte spareøvelser reducerer sparekravet til 80 millioner kroner.

Desuden er partierne bag forliget enige om at tilføre det sociale område i Aarhus Kommune penge fra opsparinger på andre driftsområder.

Endelig er der lavet korrigeringer for udgifter og indtægter, der udelukkende knytter sig til regnskabet for 2019.

I sidste ende betyder det, at sparekravet lander på 45 millioner kroner i 2020 og 50 millioner kroner i efterfølgende år.

Annonce

Fair finansiering

Venstre så helst, at alle sociale besparelser var taget af bordet under forhandlingerne om den såkaldte Balanceplan 2020.

Men ifølge byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) er det fair, at forliget inddrager andre magistrater i driften af det pressede socialområde.

- I Venstre gik vi til forhandlinger for at skåne socialområdet mest mulig, og det syntes jeg lykkes langt hen af vejen. Det var vigtigt for Venstre, at en række forslag helt er fjernet, herunder den foreslåede rammebesparelse på 1,5 procent på bosteder, institutioner og psykiatripladser - det har været afgørende for Venstres deltagelse i aftalen, siger Gert Bjerregaard, der også er medlem af byrådets socialudvalg.

I ugevis har Aarhus Byråds arbejde med at finde besparelser på den kommune indsats blandt de svageste borgere udløst store protester. Nu har politikerne indgået en aftale, der skærer halvdelen af det oprindelige sparekrav på 90 millioner kroner. Foto: Jens Thaysen
Annonce

En svær opgave

I SF er der tilfredshed med, at sparekravet blev halveret.

- Det betyder færre forringelser. Enden af det, der står tilbage, er desuden ikke rene besparelser - men bedre løsninger. For SF var det afgørende, at vi var solidariske, og at resten af kommunen nu skal sende penge til socialområdet, forklarer Jan Ravn Christensen, SF’s gruppeformand.

Rådmand Kristian Würtz understreger, at det fortsat bliver en svær opgave for forvaltningen at få budgettet til at række.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester til rådmand: Træk selv fogedforbud tilbage i plejesag

Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce