Annonce
Erhverv

Lang ventetid på håndværkere: Entreprenører må takke nej til opgaver

Bo Bælum (t.h.) fra Østjyllands Tømrerfirma sammen med en af sine ansatte i færd med at montere en ny dør hos Force Technology i Agro Food park nord for Aarhus. - Det går godt for tiden, vi har syv ansatte, og jeg ville gerne ansætte to-tre flere, hvis det var muligt at få fat på folk med de rette kompetencer, siger Bo Bælum. Foto: Jørgen Høg

Byggebranchen i det østjyske område er særligt hårdt ramt af mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Annonce

ØSTJYLLAND: Presset på de østjyske håndværkere er lige nu så massivt, at kunder kan opleve at blive henvist til efteråret 2019, hvis de spørger til løsning af en specifik opgave.

Andre kunder fortæller til Jysk Fynske Medier, at østjyske entreprenører takker nej til at byde på renoveringsopgaver til flere mio. kroner, fordi de ganske ikke kan presse flere opgaver ind i deres propfyldte ordrebøger. Mange håndværkere melder om fyldte ordrebøger langt hen i 2019.

- Ja, det går meget godt, lyder det på drævende jysk fra en af de større østjyske entreprenører.

Formand for Dansk Byggeri Østjylland, tømrermester Michael Ancher, bekræfter, at der er fuldt tryk på alle kedler, og som han siger:

- Det kan godt være, at enkelte håndværkere må henvise kunder til 2019, men jeg er nu sikker på, at det i langt de fleste tilfælde vil være muligt at finde en østjysk håndværker til en opgave, der haster.

- Branchen er desværre præget af stor mangel på dygtige faglærte, for det går stærkt i Stor-Aarhus for tiden. Meget stærkt, det må jeg indrømme. Det går over stok og sten, og alle håndværkere, der kan og vil noget, de er i arbejde. Derfor må vi i dag acceptere at ansætte ufaglærte, der kan hjælpe med opgaverne, og desuden må flere virksomheder tage lærlinge ind for at ruste sig til fremtiden, det vil i øvrigt være generelt positivt for byggebranchen, fastslår Michael Ancher.

- Det går over stok og sten, og alle håndværkere, der kan og vil noget, de er i arbejde. Derfor må vi i dag acceptere at ansætte ufaglærte, der kan hjælpe med opgaverne, og desuden må flere virksomheder tage lærlinge ind for at ruste sig til fremtiden, det vil i øvrigt være generelt positivt for byggebranchen, fastslår Michael Ancher, tømrermester og formand for Dansk Byggeri Østjylland. Foto: Ricky John Molloy
Annonce

Tungen lige i munden

Byggeriet buldrer med nye projekter over alt. Vejprojekter, erhvervsprojekter og boligprojekter, såvel nybyggeri som renovering.

Hos Jorton fortæller administrerende direktør Allan Harbo, at de har travlt med at byde på en stor mængde nye opgaver, og derfor handler det ifølge Harbo om at holde tungen lige i munden.

- Jeg må desværre konstatere, at priserne ikke nødvendigvis er fulgt med i kølvandet på den massivt voksende efterspørgsel. Der er gang i den på alle fronter, og det er naturligvis positivt, selv om vi ikke går efter vækst for enhver pris. Vi vurderer hele tiden, om vi har de nødvendige ressourcer til de aktuelle opgaver, og vi bruger meget tid og mange kræfter på at vælge de rigtige projekter, og vi fokuserer benhårdt på vores kerneforretning. Det kan være fristende i opgangstider, som den vi oplever lige nu, at brede sig til nye markeder, men det kan også være farligt. Vi holder fokus på bundlinjen, og vi regner med en vækst i år på fem til ti pct. i forhold til sidste år.

Allan Harbo bekræfter, at det er uhyre svært at få folk med de rette kompetencer, både projektmedarbejdere og timelønnede.

Annonce

Behov for to-tre nye ansatte

Hos Østjyllands Tømrerfirma i Hinnerup, fortæller direktør Bo Bælum, at der er har masser at lave.

- Det går godt for tiden, vi har syv ansatte, og jeg ville gerne ansætte to-tre flere, hvis det var muligt at få fat på folk med de rette kompetencer.

Hinnerup virksomheden melder om en klart bedre økonomi.

- Vi laver gode resultater for tiden, selv om vi desværre også må takke nej til arbejde, som kunderne gerne vil have lavet, men vi kan ikke tage flere opgaver ind, fortæller Bo Bælum.

Han er opmærksom på, at en mulig løsning kunne være at tage flere lærlinge, de har lige nu en enkelt lærling, men de hænger altså heller ikke på træerne, som han tørt konstaterer.

Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i Østjylland er nu næsten på samme niveau som før finanskrisen i 2008.

Annonce

En tredjedel mangler folk

Ny måling fra Danmarks Statistik viser, at 35 pcrocent af byggevirksomhederne i Region Midtjylland i 1. kvartal af 2018 oplevede mangel på arbejdskraft. Det tilsvarende tal for hele landet er 25 procent. I Østjylland var der ifølge tal fra Dansk Byggeri i 1. kvartal 2018 ca. 23.600 beskæftigede lønmodtagere inden for byggeriet, det svarer til 98,6 procent af niveauet i 1. kvartal 2008, hvor finanskrisen for alvor satte ind.

På trods af de massive problemer med at skaffe arbejdskraft er optimismen stadig stor blandt Smv'erne, de små og mellemstore virksomheder. SMVdanmarks konjunkturbarometer for 2. kvartal 2018 dokumenterer, at det går rigtig godt for virksomhederne organiseret i det nye Håndværksråd.

Investeringslysten er steget med fire procentpoint, forventningen til årets resultat er steget med to procentpoint, og virksomhedernes vurdering af deres egen økonomiske situation er steget med seks procentpoint.

Smv'erne har også de positive briller på, når det gælder forventningerne til årets resultat. Her er de samlede forventninger steget med to procentpoint fra 31 procent fra første kvartal til 33 procent i andet kvartal 2018.

- Forventningerne til årets resultat er de højest målte siden fjerde kvartal 2007, så det ser rigtig godt ud. Tallet hænger sammen med virksomhedernes ordretillid, siger SMVdanmarks cheføkonom, Lars Magnus Christensen.

Den stigende aktivitet gennem en længere periode betyder, at stadig flere SMV'ere er begrænset af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det gælder i sær inden for bygge- og anlægsbranchen samt industribranchen.

- Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en stor udfordring for virksomhederne, som derfor kan blive nødt til at skære ned på ambitioner og sige nej til nye opgaver, siger Lars Magnus Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce