Annonce
Aarhus

Lars er blevet rask efter coronasmitte: - Det værste var frygten

Lars Viftrup Lund har været syg af covid-19, men er nu blevet rask igen efter en uge med feber.Foto: Axel Schütt
Lars Viftrup Lund blev for to uger siden testet positiv for coronavirus efter to skiture i Østrig. På trods af den høje smitsomhed ved coronavirus, er det lykkedes ham at undgå at smitte nogen, blive rask igen og dermed bryde smittekæden.
Annonce

AARHUS: 41-årige Lars Viftrup Lund var i slutningen af februar på skitur i Ischgl i Østrig med sin kone og et vennepar og derefter i Saalbach med nogle kollegaer.

Da de var dernede, tænkte de ikke meget over coronavirus, da det endnu ikke havde spredt sig meget i Østrig på daværende tidspunkt.

- Det var ikke sådan, at man gik rundt med håndsprit eller noget. Og man tog også ud og spiste på restaurant, siger Lars Viftrup Lund.

Men da Lars kom hjem til Risskov fra Saalbach mandag 9. marts, fik han pludselig en høj feber og tog derfor kontakt til vagtlægen.

- Normalt ville jeg ikke gøre noget ved det. Jeg ville bare tænke, at det var feber. Der var ikke nogen problemer med at trække vejret og kun en smule hoste. Men fordi jeg havde feber, og jeg kom fra Tirol i Østrig, ville de gerne teste mig ved Skejby, hvor jeg var forbi drive-in-testningen tirsdag morgen. Om aftenen fik jeg testresultatet. Jeg havde corona. Det var lidt en streg i regningen, siger Lars Viftrup Lund.

Hvad skal man gøre, hvis man bliver syg?

Hvis man bliver syg, skal man ifølge Sundhedsstyrelsen:
  • Blive hjemme og ikke gå på arbejde
  • Begrænse smitten ved at have så lidt fysisk kontakt med folk som muligt
  • Have fokus på god hygiejne ved blandt andet at gøre rent og vaske sine hænder grundigt
  • Ikke ringe til lægen ved milde symptomer, der skal man bare følge rådene ovenfor

De typiske symptomer ved mild sygdom inkluderer:

  • Ondt i halsen
  • Generel sygdomsfølelse
  • Muskelsmerter
  • Evt. tør hoste og feber

De mere alvorlige symptomer inkluderer:

  • Betydende og tiltagende vejrtrækningsbesvær
  • Høj feber

Hvis man oplever alvorlige symptomer, eller hvis symptomerne forværres over dage, skal man ringe til egen læge eller lægevagten. Det er vigtigt ikke at møde fysisk op ved lægen, da man skal begrænse smitte. Derfra tager lægen stilling til, hvad der skal gøres.

Hvis man har symptomer, men er i tvivl, om man er ”rigtigt” syg, anbefaler Sundhedstyrelsen, at man betragter sig selv som syg.

Man skal blive hjemme i isolation, indtil man har haft 48 timer uden symptomer. Derefter anses man for at være smittefri. Når man er hjemme, skal man som smittet have så lidt kontakt med personer i husstanden som muligt. Derfor undlad fysisk kontakt, f.eks. kys og kram, og hold så vidt muligt 1-2 meters afstand. Undgå så vidt muligt at sove sammen og at tilbringe længere tid i samme rum.

Man skal desuden hellere blive hjemme en dag for meget end en dag for lidt og arrangere hjemmearbejde, hvis man er i tvivl. Dette gælder både for konstateret coronasmittede og alle andre med sygdomstegn.

Annonce

Feber og lidt ondt i maven, men ingen smitte

Efter den positive coronatest gik Lars og hans familie i hjemmekarantæne. Det var ikke nemt for ham at holde sig isoleret fra resten af familien, til gengæld var symptomerne faktisk ikke så slemme, som han havde frygtet.

- Vi tog vores forholdsregler derhjemme med familien. Vi sov hver for sig og prøvede at holde afstand så godt som muligt. Det var faktisk et ok forløb. Jeg havde to-tre dage med høj feber og ondt i maven, og så lidt på kanten af feber resten af ugen. Det værste var næsten tanken om, hvad der kunne ske ellers. Altså, om der ville komme mere efter feberen og ondt i maven. Den frygt var nærmest værre end sygdommen. Men der kom heldigvis ikke mere, og jeg var sådan set rask en uge efter, jeg blev syg, siger Lars Viftrup Lund.

Efter tre dage uden symptomer kunne Lars erklære sig selv rask tirsdag i sidste uge efter de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Ikke nok med at Lars hurtigt blev rask igen efter en uges sygdom og ikke havde så slemme symptomer, han formåede faktisk også at undgå at smitte nogen i sin omgangskreds - inklusive dem han var på skiferie med.

- Noget mærkeligt var, at ingen andre på de to skiture blev syge. Der var tre andre med på den første tur til Ischgl og seks på den i Saalbach. Ingen andre blev smittet, selvom vi var sammen hele tiden dernede. Det er faktisk lidt utroligt, men det var godt, at smittekæden blev brudt ved mig, siger Lars Viftrup Lund.

Annonce

Havearbejde i karantænen

Hjemme i Risskov har Lars nu været rask i godt en uges tid, hvor han passer børnene, der er sendt hjem fra skole, mens han arbejder hjemmefra.

De nyder friheden efter at have været fanget hjemme under karantænen. De får cyklet nogle ture i solskinnet, købt ind og ellers levet et "normalt" liv, så godt som man nu kan med coronarestriktionerne.

Og hvad tager man sig så ellers til, når man er samlet derhjemme med familien?

- Her i weekenden lagde jeg hele haven om. Vi begyndte at fræse græsplænen op for at anlægge en ny græsplæne og få lagt en ny terrasse. Nu begyndte det jo at blive godt vejr, og man skal helst blive omkring sit hus. Så tænkte jeg, at det ville være oplagt at lægge terrassen om, siger Lars Viftrup Lund.

Haven og terrassen, der skal laves om hjemme ved Lars Viftrup Lund, mens der er coronakarantæne.Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mette Frederiksen om nye corona-tal: - Vi går ind i en mere alvorlig fase

Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Bakken Bears

Bakken Bears tager første skridt i nyt kapitel: - Vi får nok kærligheden at føle

Annonce