Annonce
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Lars Østergaard foran sit hus i Risskov. Med coronavirussets komme har den 56-årige professor og ledende overlæge fået travlt ikke bare med at håndtere udfordringen med epidemien, men også med at servicere den videbegærlige presse. Foto: Jens Thaysen
Lars Østergaard blev mødt med hånlatter, da han tilbage i 1982 overfor venner proklamerede, at han ville være læge. I dag er han en af landets førende eksperter i infektionssygdomme og østjysk hærfører i den aktuelle krig mod coronavirusset.
Annonce

AARHUS: Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Lars Østergaard skulle blive en af landets førende eksperter i infektionssygdomme, da han som søn af en damefrisør og en gasmontør kom til verden i Tousparken i aarhusforstaden Åbyhøj i august 1963.

Og da han små 20 år senere gik i 3.g på gymnasiet i Grenaa, var det mildest talt heller ikke forventninger i den retning, at hans omgivelser havde til ham.

- Jeg arbejdede, mens jeg gik i gymnasiet, på møbelfabrikken EP Møbler i Ryomgård, som vi flyttede til, da jeg var 14 år. Og jeg husker meget præcist, hvornår jeg valgte karrierevej, og at jeg i en frokostpause på fabrikken – det var i 1982 – erklærede, at jeg havde besluttet mig for at blive læge, fortæller Lars Østergaard.

Meldingen udløste et spontant latterbrøl fra arbejdskammeraterne, som, da de havde sundet sig lidt, endvidere proklamerede, at hvis han nogen sinde blev læge, så ville de forære ham en million kroner.

- Jeg tror faktisk godt, de kan huske det, men selv om jeg endnu ikke har set noget til millionen, har jeg ikke tænkt mig at rykke for den, beroliger ledende overlæge, professor, ph.d., dr.med. Lars Østergaard.

Der er ikke mange skridt fra Lars Østergaards hjem til stranden, og det udnytter han gerne. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Kærestesorg og specialevalg

Lars Østergaard lykkedes i høj grad med sine daværende planer. At han overhovedet kom på ideen med at læse medicin, giver han sin 17 år ældre svoger æren for.

- Han var læge, og jeg var meget fascineret af det, han fortalte om sit arbejde. Så jeg besluttede, at det ville jeg også være.

To senere milepæle eller vendepunkter, om man vil, i Lars Østergaards liv, er til gengæld blevet udløst af hændelser, hvori to kvinder har haft afgørende betydning. Den ene fik ham til at arbejde mere, den anden lidt mindre.

Om baggrunden for, at han valgte at specialisere sig i infektionssygdomme, fortæller han:

- Da jeg startede på medicinstudiet, kom jeg i læsegruppe med en pige, som jeg også blev kærester med. Mens vi undervejs læste faget biokemi, slog hun op med mig, og det gjorde mig så ked af det, at jeg i afmagt begravede mig i biokemien.

- Så skete der det, som ofte sker, når man sætter sig grundigt ind i tingene, at jo mere, man lærer om et bestemt emne, jo mere interessant bliver det.

Den store indsigt i biokemien gav Lars Østergaard lyst til endnu mere og til selv at erobre helt nyt land i den verden af viden, han var blevet så optaget af, og han begyndte så småt at forske, og det har han mere eller mindre gjort siden.

Annonce

Karrierens pris

Han fik sin lægevidenskabelige embedseksamen fra Aarhus Universitet i 1990, og fem år senere en ph.d. om følgesygdomme hos HIV-smittede. I 2000 kunne han så supplere sine titler med en doktorgrad for at udvikle verdens første dna-kopieringsmetode til at påvise klamydia i patientprøver og undersøge, hvordan man efterfølgende kan anvende metoden klinisk.

Det er en del af den viden, som Lars Østergaard dengang forskede sig frem til, at man anvender i de tests, der i dag benyttes til at bestemme, hvorvidt en patient er smittet med coronavirusset eller ikke.

Siden 2001 har Lars Østergaard været ansat på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, først som afdelingslæge og siden 2003 som ledende overlæge, og i sommeren 2008 kunne han endvidere kalde sig professor.

En karriere af den kaliber kommer man naturligvis ikke sovende til, ligesom den heller ikke er gratis. Og Lars Østergaard har da også måttet betale for sin.

- Jeg blev skilt efter 20 års ægteskab for 10 år siden, og det var lidt af et wake-up-call. For der er ingen tvivl om, at årsagen primært var, at jeg arbejdede for meget og var for lidt nærværende derhjemme, siger han og kommer dermed ind på det førnævnte vendepunkt nummer to.

Lars Østergaard håber på at kunne bidrage til udviklingen af en behandling, som effektivt vil kunne imødegå enhver fremtidig smittespredning af vira eller resistente bakterier. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Fodbold og bluesrock

I erkendelse af, at han for længe havde forsømt de mennesker, som for alvor betyder noget, ikke mindst familien, besluttede han at lægge sit liv om ved at sørge for, at der i hverdagen altid er reservereret den fornødne tid til udover at være professor og overlæge også at være menneske med alt, hvad det indebærer.

- Nu forsøger jeg at se så meget til mine tre voksne børn som muligt. Og så har jeg et par faste fritidssysler, som er vigtige, fodbold og musik.

Fodbold spiller han på et lokalt oldboyshold i Risskov, som dog ikke er mere ”old”, end at det på det seneste også har fået tilført lidt blod fra næste generation, blandt andet Lars Østergaards søn, der læser medicin ved Aarhus Universitet.

- Vi spiller to gange om ugen og har det virkelig sjovt, så det er ikke hvad som helst, der kan få mig til at aflyse bolden.

Vigtig er også ”Docrock”, der er navnet på det bluesrock-band, som Lars Østergaard har udgjort en fjerdedel af i nu 10 år. Han spiller både guitar og bas og prøver, som han udtrykker det, også at lære at spille saxofon.

- Vi er tre læger og en patient i bandet og hygger os mest bare sammen med musikken. Men vi er da også en gang imellem ude at spille, og da gør vi det altid gratis.

- Hvis tilhørerne nu ikke synes, det lyder helt så godt, som vi selv synes, så har de da i det mindste ikke betalt for det, forklarer Lars Østergaard.

Fritiden nydes også for en stor dels vedkommende sammen med kæresten, som han dog ikke bor sammen med. Lars Østergaard bor alene i sit hus i Risskov nogle få hundrede meter fra stranden.

Annonce

Datter syg med covid-19

Selv om der som nævnt længe hos Lars Østergaard i hverdagen har været reserveret fast plads til livet uden for hospitals- og forskerverdenen og til samværet med venner og familie, så kan der opstå situationer, hvor man må gå en smule på kompromis med sine principper. Det er coronakrisen et godt eksempel på.

Pandemien og dens hærgen fylder og har længe fyldt meget hos Lars Østergaard, professionelt, men i den seneste uges tid i høj grad også privat.

Hans ældste datter, som også er læge, og som bor og arbejder i Holland, ligger nemlig lige nu syg med covid-19, og det samme gør hendes mand, der ligeledes er læge.

- Det er naturligvis ikke rart, specielt ikke når hun er så langt væk. Men så er det jo godt, man har Facebook og Facetime, og hvad der ellers findes af moderne kommunikationsværktøjer, lyder det fra Lars Østergaard, der p.t. heller ikke har tid til at dvæle alt for meget ved bekymringen for sin datters og svigersøns helbred.

Annonce

Dumsmart udtalelse

Som en af landets førende eksperter i infektionssygdomme har han, siden coronavirusset kom til Danmark, haft mere end almindelig travlt – med at forberede sygehuset og personalet på de værst tænkelige scenarier, med at tilse patienter og med at stå til rådighed for blandt andet denne avis og andre dele af pressen.

Og med henvisning til den sidste del af opgaverne indrømmer han, at der er én udtalelse, han har fortrudt, og som han også har hørt for nogle gange siden, han umiddelbart efter, at den første danske skiturist var vendt hjem fra Italien med virusset, leverede den på tv.

- Direkte adspurgt sagde jeg, at jeg ikke ville have problemer med selv at tage på skiferie i Norditalien. Det var dumsmart sagt, og udviklingen siden har bestemt gjort mig mere ydmyg overfor corona og i forhold til, hvad jeg siger om den fremtidige udvikling.

På det tidspunkt havde han imidlertid ikke forestillet sig, at situationen kunne udvikle sig så alvorligt, som tilfældet er i dag.

- Da jeg første gang hørte om coronaen, tænkte jeg, at ”ok, det sker jo så tit”, men der gik jo ikke mange dage, før jeg måtte erkende, at det her er mere alvorligt end som så. Og da gik vi straks i gang med at forberede os og geare hele organisationen til et forventet stort rykind af patienter.

- I dag er jeg stolt over at lede en medarbejderstab, som har formået trods en travl hverdag på rekordtid at gøre os 100 procent klar til at håndtere et stort antal patienter, siger Lars Østergaard.

Annonce

Ambitioner for fremtiden

På spørgsmålet om, hvad han gerne vil nå, inden han engang afslutter sin karriere som læge og forsker, svarer han:

- På kort sigt vil jeg fortsætte mit arbejde med at finde effektive behandlinger mod HIV og corona.

- På lidt længere sigt håber jeg at kunne bidrage afgørende til at udvikle en behandling, der vil kunne virke mod enhver fremtidig epidemi, hvad enten der er tale om en ny virus eller en resistent bakterie.

En ambition, Lars Østergaard også anser det for realistisk at lykkes med.

- De forskellige vira ligner hinanden på mange måder og opfører sig også langt hen ad vejen ens. Det samme er tilfældet med resistente bakterier. Så det skal nok lykkes på et tidspunkt at finde nøglen til en effektiv imødegåelse af enhver trussel fra den kant. Det kunne være noget med et middel, som på én gang styrker immunforsvaret og effektivt dræber vira eller bakterier.

Lige nu er alle kræfter imidlertid koncentreret om den akutte kamp mod coronavirusset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce