Annonce
Sport

Lars Høgh om Schmeichel: Man kunne se hans ærgerrighed men ikke talentet som 14-årig

Kasper Schmeichel , Frederik Rønnow, Jonas Lössl og målmandstræner Lars Høgh under landsholdstræning i Helsingør torsdag formiddag. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Målmandstræneren på landsholdet kan snart ikke lære Danmarks EM-målmand noget nyt og kalder Kasper Schmeichel for "en af verdens bedste målmænd".

FODBOLD: Udsigten over Nordre Strandvej over Øresund er smuk. Der er fuglefløjt fra oven. Idyllen bliver kun afbrudt af en kontrollant, der er sat i verden for at holde øje med, at reporterne overholder de strikse corona-retningslinjer.

Deres udsendte har dårligt taget et bid af sit DBU-sponsorerede æble, før kontrollanten maner til besindighed.

- Du skal tage dit mundbind på, når du ikke spiser, siger han høfligt og i overenstemmelse med paragraf dit stykke dat.

Annonce

Reporteren er ved at lave synkebevægelser og kan derfor ikke straks svare. Da æblestykket er nået ned i spiserøret, lyder det dog med en skarp reaktion:

-Jeg ER i færd med at spise....

Ud fra badmintonhallen ved Helsingør stadion dukker målmandstræner Lars Høgh ud sammen med sine målmænd som en landmand med sine kvier fra stalden.

Høgh går straks nærmere reporterne for at hilse, men bliver straks bedt om at dæmpe begejstringen og træde tilbage.

Optaget i en stålbakke

Pressefolkene har afleveret deres smartphones og diktafoner i en stålbakke, som så er transporteret hen til et bord, hvor Høgh og drengene står med fire meters afstand til pressen.

- Hvad har de samlet dem ind for, tænkte jeg lige. Jeg troede, at vi havde gjort noget forkert, sagde Høgh, der undrede sig over stakken af mobiler foran sig.

Den 62-årige målmandstræner har bedt om at tage ordet først.

- Vi er en lille gruppe i gruppen. Jeg har gode drenge, der arbejder sindssygt hårdt. De bakker hinanden op og de kan også tage pis på Kasper (red.: Schmeichel), der godt kan være lidt sur, når vi spiller og ikke vil tage armbøjninger, når han har lavet en fejl.....

- Det ved jeg ikke, hvor du har fra. Jeg har aldrig lavet en fejl, så jeg har aldrig lavet en armbøjning, bryder Schmeichel ind.

Lars Høgh fortæller, at han sammen med Schmeichel, Jonas Lössl og Frederik Rønnow gør en dyd ud af at være den mest professionelle enhed i den samlede landsholdsgruppe.

- Selvfølgelig påvirker det gruppen, at Kasper er så ærgerrig. Jeg har været med i mange år både som målmand og træner, og jeg har aldrig oplevet nogen være så ærgerrig som ham. Og det skal belønnes. Han reddede røven på os, da vi vandt 1-0 mod Schweiz og så ville han spille bagefter i Aalborg mod Luxembourg. Det kan jeg godt li'. Han ville spille den kamp, siger Lars Høgh.

Annonce

Har ændret strategi

Lars Høgh har ændret strategi i sin coaching af Kasper Schmeichel.

-  Han er blevet så selvkørende, at jeg har ændret strategi og presser derfor ikke længere noget ned over ham. Nu er det mig, der lærer noget nyt fra ham og ikke længere omvendt. Det har givet os en anden hverdag, så vi ikke længere skal slås med alt muligt, erkender fynboen.

Meget har forandret sig, siden Lars Høgh selv var med i VM-slutrunden i 1986.

- Corona har ændret meget, men heldigvis har vi et godt sammenhold. Der er ikke grupperinger her og de elsker at være sammen. Men Kasper er lige blevet far og havde håbet på mere frihed og vi må se, hvordan det kommer til at påvirke. Det er svært at finde åndehuller, men det finder vi ud af. Man kan slet ikke sammenligne min situation fra dengang. Jeg kom som ukendt keeper fra Fyn og jeg tror ikke Søren Lerby vidste, hvem jeg var. Det er et helt andet perspektiv og jeg skulle kæmpe med noget helt andet.


Nu er det mig, der lærer noget nyt fra ham og ikke længere omvendt.

Lars Høgh om Kasper Schmeichel


Lars Høgh underviste i sin tid på Oure-skolerne og her var det intet, der tydede på, at han havde med en verdensstjerne i svøb at gøre.

- Der var tre målmænd på 14 og 15 år og han var ikke det store talent, men han begyndte at arbejde hårdt og pludselig fornemmede man der der ærgerrighed. Der ligger selvfølgelig også noget talent bag, men det er ærgerrigheden, der er det fantastiske ved Kasper. Hans spidskompetencer? Det er røvkedeligt at skulle gentage det - men det handler om hans professionalisme i alt, hvad han gør. Jeg kan ikke lære ham med noget. Han er en af verdens bedste målmænd, sagde Høgh hen over stålbakken, hvor han gav plads til Schmeichel.

-Det skal han jo sige, siger Schmeichel, der ellers ikke bruger tid på at vurdere sin egen klasse.

- Jeg tænker på min præstation fra kamp til kamp. Jeg skal skabe ro  for forsvaret og holdet, så vi kan vinde fodboldkampe. Hvordan vi rangeres, det må andre mene noget om.  Man ved aldrig, om det er ens sidste kamp. Hver kamp skal nydes fuldt ud, siger Schmeichel, der med familieforøgelse er lidt hårdt ramt af isolationen i lejren.

Annonce

Ingen familie, tak

- Uefa har valgt deres måde at gøre det på, og det kan vi ikke gøre noget ved. Vi må indordne os under det. Det har vi tidligere været gode til og vi oplevewr noget så sjældent en dansk sommer. Vi kan hoppe i vandet, når vi har fri om eftermiddagen. Der er fuldt hus i fys-rummet om aftenen og vi ser film. Men vi må ikke have gæster eller familie, der ser på træningen. Vi kan ikke gå tur med familien. Det er det eneste, der har ændret sig, siger Schmeichel.

- Men at kunne vågne op her og køre ind for at spille slutrunde i Parken. Det kommer jeg ikke til at prøve i min karriere igen.

Schmeichel ved inderst inde, at han er den ubestridte førstemålmand.

- Jeg har prøvet alle positioner og været både tredje- og andetvalg. Rollen som reservemålmand er den sværeste på et fodboldhold. Man er nødt til at træne på fuld gas og gøre alle de ting, som førstemålmanden gør, og så får du ikke forløsningen ved at spille kampen. Det er mentalt og fysisk svært for målmændene med de roller.

- For det er vigtigt at bakke op om den målmand, der skal spille samtidig med, at man selv skal holde sig klar. Det kræver respekt og hårdt arbejde mentalt, siger Schmeichel og kaster sig betingelsesløst rundt på stadion senere, mens sprinkleranlægget gør både reporterne og Lars Høgh våde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce