Annonce
Leder

Lars Larsen var et forbillede som forretningsmand og menneske

Lars Larsen støttede ikke hvem som helst. Hvis nogen havde fået en god idé og bad om penge til projektet, spurgte han altid først, hvad de selv havde ydet.

Lars Larsen er et godt eksempel på, hvad snusfornuft, gode ideer, dygtighed, entreprenørskab og vedholdenhed kan føre til. I en alder af 71 år er hele Danmarks dynekonge død, og han efterlader et imperium til sine arvinger, sin familie. Vi kender ham alle, og vi kender vel ikke nogen, der ikke kunne lide ham, omend de fleste kun kendte ham på afstand.

Det er værd at lægge mærke til, at Lars Larsen ikke bare efterlader sig en sum penge, som arvingerne kan arbejde videre med. Han efterlader sig en hel række virksomheder, fordi han aldrig er forfaldet til at sælge sine store værdier til en kapitalfond for at leve af sine penge. Han interesserede sig til det sidste for butikken, og han følte et fællesskab med det samfund, han var en del af. Han flyttede heller ikke i skattely som så mange andre, men bevarede sin bolig ud til vandet i det dejlige Silkeborg.

Her i området er det interessant, at kimen til det hele blev lagt på Silkeborgvej i Aarhus, og at en århusianer var manden, der fandt på den enkle og let forståelige tv-reklame, som gjorde Lars Larsen landskendt for længe siden. "Godaw, jeg hedder Lars Larsen. Jeg har et godt tilbud til dig". Den er også et bevis på, at det enkle er det geniale. Alt behøver ikke være kompliceret eller sofistikeret for at blive stort.

Lars Larsen skaffede ikke alene penge til landet og beskæftigelse til tusindvis af mennesker. Han støttede også andre, der havde brug for det. Men han støttede ikke hvem som helst. Hvis nogen havde fået en god idé og bad om penge til projektet, spurgte han altid først, hvad de selv havde ydet. Om de havde sat noget på spil, hus og hjem, for eksempel, før de var kommet til ham. Han ville have, at folk skulle lægge sjæl og risiko i, ligesom han selv havde gjort.

Med tiden bredte han sig langt ud over sengetøjslageret. Listen over hans forretninger er lang. Han kunne udfolde sig i den grad, fordi han havde råd til at tabe penge i håb om, at det hele ville blive en god forretning med tiden. Det er det meste blevet. Han var et forbillede som forretningsmand og menneske.

Annonce
Hans Petersen, journalistFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce