Annonce
Aarhus

Latinerkvarteret kontra Bestseller: Nu blander direktøren i Den Gamle By sig

Museumsloven pålægger Den Gamle By at være historisk vagthund, når der sker forandringer i et kvarter af den kaliber. Sådan skriver Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn i ny årbog. Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix

Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn råber vagt i gevær.

AARHUS: Butiksejerne i Latinerkvarteret i Aarhus ser med usikkerhed på fremtiden for området med de toppede brosten og de gamle bygninger. Senest har Volden Gruppen, som de kalder sig, haft møde med rådmand Bünyamin Simsek (V) om bevaring af kvarteret.

Gruppen overrakte 2482 underskrifter for at bevare byens ældste kvarter. Den ser med skepsis på udviklingen af området, efter at storinvestor og ejeren af Bestseller Anders Holch Poulsen har købt mange af husene via forskellige selskaber.

Butiksfolkene udtrykker det sådan, at de er "bange for, at kvarterets sammensætning med små butikker og beboelser er potentielt i fare, da den bevarende lokalplan ikke overholdes. Større butiksarealer og gennemgribende renoveringer vil betyde dyrere huslejer". De henviser til en sag fra ombygning af Volden 27.

Parterne har indgået en aftale om, at rådmanden udarbejder en visionsplan for kvarteret.

Büyamin Simsek fremhæver, at han og hans afdeling holder et højt informationsniveau til de handlende og fællesrådet, som de har et godt samarbejde med.

- Jeg er enig i, at området har en unik karakter, som skal bevares, og som der skal værnes om. Derfor laver vi også en helhedsvurdering, når der er konkrete ombygninger, siger Simsek.

Annonce

Latinerkvarteret

Latinerkvarteret opstod i slutningen af 1400-tallet og er det ældst bevarede kvarter i Aarhus. Der er en særlig atmosfære med brosten, gamle huse, små unikke butikker og cafeer.

Latinerkvarteret er hyggeligt og populært med toppede brosten og gamle huse. Foto: Flemming Krogh

Utilsigtede bivirkninger

Nu går direktør for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, ind i debatten.

I Den Gamle Bys årbog, der netop er udkommet, skriver han, at "nogle kvarterer er vigtigere end andre, og skulle man lave en kanon over vigtige elementer for Aarhus' identitet, vil Latinerkvarteret komme i top. Det er her, byen blev født ved overgangen mellem vikingetid og middelalder. Kvarterets gadeforløb og matrikulering er stort set uændret siden dengang."

Thomas Bloch Ravn skriver videre:

- Museumsloven pålægger Den Gamle By at være historisk vagthund, når der sker forandringer i et kvarter af den kaliber. Og det gør der nu. Ikke radikalt, men lidt efter lidt. Man kan også diskutere, om det offentlige system er gearet til at håndtere den særlige situation, at det er én person, der ejer en stor del af kvarterets ejendomme.

Købstadmuseets direktør fortsætter:

- Der er ingen grund til at betvivle, at intentionerne er de bedste hos alle involverede. Men man skal være opmærksom på den historiske erfaring, at de største og mest gennemgribende forandringer meget ofte sker som utilsigtede og uerkendte bivirkninger af handlinger, der egentlig havde et andet formål. Ikke mindst derfor anbefaler Den Gamle By at fare med lempe, og at man sørger for, at der anlægges et helhedssyn på Latinerkvarteret.

Christine Riekehr Møller med butikken byCRM er en af dem, der kæmper for Latinerkvarteret. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce