Annonce
Østjylland

Laurbjerg frygter at broarbejde vil ødelægge lokalsamfundet

Det er en katastrofe for Laurbjerg, hvis Hammelvej - her bag børnene - skal lukkes i ni måneder, lyder det i et høringssvar . Arkivfoto

Lukning af Hammelvej i ni måneder har store konsekvenser

LAURBJERG: Lukning af Hammelvej i ni måneder vil være katastrofalt for Laurbjerg. Det vil bryde landsbyen op, og det vil gå hårdt ud over detailhandlen og det øvrige lokale erhvervsliv. Også Lilleåskolen vil lide under det.

Sådan lyder det i høringssvaret til Banedanmark fra 'Borgergruppen Trinbrættet tilbage til Laurbjerg' i forbindelse med planerne om at hæve broen for at gøre plads til elektriske tog på strækningen Aarhus-Aalborg.

Annonce

FAKTA

Arbejdet med elektrificering af strækningen Aarhus H til Lindholm ved Aalborg starter i 2017 og varer i alt i fire år.I Favrskov skal broerne på Hammelvej i Laurbjerg og Skanderborgvej i Hadsten enten hæves, eller også skal skinnerne graves længere ned for at give den fornødne plads til togene.

Favrskov Byråd har lavet et selvstændigt høringssvar, og det er til godkendelse på byrådsmødet tirsdag 29. november. Desuden sender Borgergruppen 'Trinbrættet tilbage til Laurbjerg' sit eget høringssvar.

Smalle veje

Formanden for borgergruppen, Birgit Liin, frygter det værste, hvis Hammelvej skal lukkes i længere tid. Derfor har hun gjort meget for at få de lokale erhvervsdrivende til at skrive under på høringssvaret, så hele byen står bag.

- Det er vigtigt, at vi står samlet i denne sag, for det vil være helt forfærdeligt for lokalsamfundet, hvis Hammelvej skal være lukket i ni måneder. Faktisk virker det ikke særlig gennemtænkt at lave omkørsel ad de små veje ved Bidstrup, hvor 5.600 biler, busser og lastbiler skal køre igennem hvert døgn. Det virker lidt som en skrivebordsplan, hvor Banedanmark ikke har været ude for at se på forholdene, siger hun.

I to tempi

Birgit Liin mener ligesom byrådsmedlem Anders G. Christensen (V), at Favrskov Kommune må kæmpe noget mere for at undgå at Hammelvej samt Skanderborgvej i Hadsten lukkes for trafik i længere tid.

- Vi må kæmpe for, at broen på Hammelvej i Laurbjerg hæves i to tempi, som det er set andre steder. Dermed kan trafikken så køre i ét spor af gangen, dels af hensyn til de mange lokale borgere, mens også af hensyn detailhandlen, som vil miste en stor del af kundegrundlaget og de økonomiske konsekvenser vil være uoverskuelige, hvis broen lukkes helt for trafik. En lukning af Hammelvej vil også ramme de mange trafikanter, som bruger vejen som forbindelse mellem Randers og Silkeborg, siger Birgit Liin.

I høringssvaret gør borgergruppen, som tæller 12 lokale foreninger og institutioner, også opmærksom på, at der inden jul forventes en rapport fra DTU Transport om effekterne ved en genåbning af Laurbjerg Station. Den rapport kan betyde meget for borgergruppens ønske om at Laurbjerg Station genåbnet, som de lokale har kæmpet for i mange år.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce