Annonce
Østjylland

Laurbjerg kæmper for genåbning af togstation: Det er nu eller aldrig

Clément Blain (tv) og Peter Lange er enige om, at det er nu, lokalpolitikerne skal slå til, hvis Laurbjerg igen skal være stationsby. Foto: Louise Bruun Høfler
Væbnet med mundbind og skilte forsøgte en stor gruppe borgere i Laurbjerg søndag at råbe politikerne op.

Laurbjerg: I 2018 var stemningen høj i Laurbjerg, som indtil 1982 var en stationsby. I forbindelse med en større aftale om investeringer i kollektiv trafik, havde en forligskreds på Christiansborg nemlig besluttet at afsætte 15 millioner kroner til at anlægge en lille togstation - et såkaldt trinbræt - i Laurbjerg, så toget fra 2021 igen kunne standse i byen.

Aftalen blev lavet efter at borgere og politikere i Laurbjerg i et helt årti havde kæmpet for at få toget til at standse i byen for at styrke bosætningen i området og sikre vækst og udvikling. Så da det endelig lykkedes, blev champagnen poppet og aftalen fejret. Men så - uden varsel - blev tæppet pludselig trukket væk under dem.

I efteråret 2019 meddelte forligskredsen, hvor Dansk Folkeparti var trådt ud, ganske overraskende, at stationen i Laurbjerg var taget af investeringsplanen.

Annonce

- Vi er kommet frem til, at den kollektive trafik ud fra en samlet betragtning ikke vil blive styrket af en station i Laurbjerg. Det skyldes, at det lave antal passagerer, der forventes at bruge Laurbjerg Station, ikke kan retfærdiggøre anlægsomkostningerne og den gene, som de øvrige passagerer vil komme til at opleve med en længere rejsetid som følge af en station i Laurbjerg, lød det dengang fra transportminister Benny Engelbrecht (S).

Vil selv betale

Men borgerne i Laurbjerg giver ikke op. Arriva har allerede sagt ja til at stoppe i byen, og ved årets udgang skal byrådet i Favrskov Kommune beslutte, om kommunen vil komme Laurbjerg til undsætning og betale for at få bygget en lille togstation. Hvis det sker, vil der sandsynligvis komme et grønt lys fra Christiansborg til, at Laurbjerg igen kan komme på køreplanen.

Derfor gør borgerne lige nu alt, hvad de kan for at påvirke lokalpolitikerne til at stemme ja til at afsætte penge til togstationen.

I august blev der afleveret 1800 underskrifter til borgmesteren fra borgere, der alle ønsker togstationen. Og søndag formiddag havde Clément Blain arrangeret en demonstration, hvor godt 100 borgere tog opstilling foran togskinnerne med mundbind, behøring corona-afstand og skilte med navnene på de destinationer, de ville tage toget til, hvis de fik chancen.

I flokken var der alle fra småbørnsfamilier til pensionister, som hver især stod med skilte og lovning om, at de vil lade bilen stå og tage toget, hvis det igen begynder at stoppe i byen.

Omkring 100 borgere fra Laurbjerg og omegn var søndag formiddag mødt op ved togskinnerne for at vise deres ønske om en togstation i byen. Foto: Brian Glenn Pedersen

Én af dem, der deltog i demonstrationen, var Peter Lange, der er formand for Favrskov4ren og borger i Laurbjerg. På hans skilt stod Aarhus som ønsket destination.

- Jeg ville bruge toget flere gange om ugen - både på hverdage og i weekenden. Jeg ville tage toget til mit arbejde i Aarhus, og også tage det i weekenderne, når konen og jeg skal i biografen eller ud at spise - det ville jo give mulighed for, at vi kan få et glas vin på vores aftener ude. Og så vil en togstation betyde, at vores børn, der er flyttet hjemmefra, får lettere ved at komme på besøg hos os, fortalte han.

Annonce

Nu eller aldrig

Arrangør Clément Blain er glad for, at så mange valgte at dukke op til demonstrationen, og han håber, at politikerne nu vil få øjnene op for, hvor vigtigt det er at komme i gang med etableringen af en togstation i byen. Det samme håber Peter Lange.


Hvis Laurbjerg også skal være her i fremtiden, er det afsindig vigtigt, at vi får genåbnet vores togstation. Det er fuldstændig afgørende, og det er nu eller aldrig.

Peter Lange, formand for Favrskov4ren og borger i Laurbjerg


- Det er blevet vurderet, at det vil koste 15 millioner kroner at etablere et trinbræt i byen, og politikerne har valgt kun at debattere, om der skal afsættes 10 millioner kroner i budgettet. Men jeg håber, at pengene bliver afsat, og bliver brugt på at bygge to perroner. Så må parkeringsplads og alt det udenom vente. Det vigtigste er, at selve perronerne kommer nu, så toget igen kan holde her, forklarer Peter Lange.

Demonstrationen foregik coronavenligt. Alle var iført mundbind, og der var sat krydser på jorden der, hvor demonstranterne måtte stå, så de alle stod med sikker afstand til hinanden. Foto: Clément Blain

- Der er konkrete eksempler på, at den manglende kollektive trafik skræmmer potentielle tilflyttere væk, og det vil kun blive værre fremover, siger han og tilføjer, at flere arbejdspladser i byen ligeledes oplever problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft på grund af de manglende transportmuligheder til Laurbjerg.

- Hvis Laurbjerg også skal være her i fremtiden, er det afsindig vigtigt, at vi får genåbnet vores togstation. Det er fuldstændig afgørende, og det er nu eller aldrig, fastslår han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Erhverv

- Vi passer på os selv, hinanden og planeten, og vi mener det dybt seriøst, når vi siger det

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Annonce