Annonce
Debat

Lav en jernring om Nordjylland - nu

Digital redaktør Tobias Heede Niebuhr. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Bedst som 2020 for længst har opbrugt sin kvote af dårlige nyheder, stillede statsminister Mette Frederiksen sig onsdag op på et pressemøde og fortalte, at man nu må aflive samtlige mink i Danmark. En dårlig nyhed for minkavlere og for erhvervslivet.

Og torsdag aften fulgte hun op med de hidtil strengeste restriktioner set i Danmark under hele coronapandemien. Syv nordjyske kommuner og dets næsten 300.000 borgere kan de næste fire uger se frem til nærmest at blive spærret inde.

Men de meget dårlige nyheder er desværre ingenting ved siden af det scenarie, det kan udvikle sig til, hvis der ikke bliver gjort noget ved situationen med mutationer af covid19.

Flere professorer og virologer mener, at det værst tænkelig scenarie, er, at Danmark kan blive et nyt Wuhan, hvis ikke der bliver dæmmet tilstrækkeligt op.


Minkavlerne risikerer i værste fald at skulle forlade gård og hjem, og der bør ikke være nogen som helst tvivl om, at de skal have en økonomisk hjælp, der ikke ligner en symbolsk håndsrækning, men som er en reel og solid økonomisk hjælp, der gør, at de kan se en vej ud af den nuværende situation.


Det kan virke voldsomt og ubarmhjertigt over for de minkavlere, det går ud over, og hele den nordjyske befolkning, men den strenge og store nedlukning af Nordjylland virker som det eneste rigtige lige nu.

Denne uvirkelige og forfærdelige krise har givet anledning til adskillige spørgsmål undervejs om, hvad man kunne have gjort bedre fra starten, hvad man bør gøre næste gang, der kommer et ukendt virusudbrud, og hver gang virker det rigtige svar til at være: Tag ingen chancer. Luk ned så tidligt som muligt. Lav en jernring om det sted, hvor problemet er opstået, og så er det ligegyldigt, om det er Wuhan, Indien eller Nordjylland. Vi ville forvente det samme af andre regioner og lande.

Man kan endda sige, at en mulig nedlukning og en massiv aflivning af minkene ikke kommer et øjeblik for tidligt. Allerede 13. oktober slog Statens Serum Institut fast over for DR, at den muterede virus, man havde fundet i mennesker, der havde fået den tilbage fra mink, kunne bringe fremtidige vacciner i fare. Skrækscenariet kan altså få potentielle effekter på verdensplan, og derfor skal der handles prompte.

Men når Nordjylland er lukket ned, og minkavlere har fået fjernet deres dyr og forretningsgrundlag, så må vi huske at kompensere dem tilstrækkeligt. Minkavlerne risikerer i værste fald at skulle forlade gård og hjem, og der bør ikke være nogen som helst tvivl om, at de skal have en økonomisk hjælp, der ikke ligner en symbolsk håndsrækning, men som er en reel og solid økonomisk hjælp, der gør, at de kan se en vej ud af den nuværende situation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Forskerne følger os: Vi er på nippet til at slække på forsigtigheden

Aarhus

Drastisk fald i antal nye corona-smittede: Aarhus er under magisk grænse

Debat

Genåbn de små butikker: Er det bedre, at folk står som sild i en tønde i Bilka?

Annonce