Annonce
Debat

Lav klare regler, og spar på kontrol

apropos regler love regel danmark nex

Ydelser. Folketinget skal pålægge regeringen at fremsætte forslag til love og forskrifter, der kan gøre det hug- og stikfast, hvad ?reelt enlig? og ?ægteskabslignende forhold? er.

Det foreslår Enhedslisten efter DR's udsendelser om kommunernes kontrolgrupper. Kommunerne synes at svæve i en 'blodrus': Jo mere kontrol og pression af borgerne, jo flere penge i kassen. 'Stasimetoder' i kontrolarbejdet for åben skærm. Uklare regler for enlige, gør det muligt. Borgerne er retsløse.

Det er på høje tid, at der bliver skabt tilstande, der er et retssamfund værdigt, så enlige modtagere af sociale ydelser ikke skal leve i frygt og usikkerhed. Øget retssikkerhed for borgeren og ensartet praksis i kommunerne er målet. Ydelser er en ret - til lighed.

Enlige har ret til flere og højere sociale ydelser - og fra 2014 højere skattefradrag - end ikke-enlige. Det gælder børnetilskud, friplads i daginstitution, boligstøtte, kontanthjælp og pension. En enlig folkepensionist får for eksempel 3.114 kr. mere om måneden i pension end en ikke-enlig. Ydelserne omfordeler velfærd og forebygger, at børn vokser op i fattigdom.

Annonce

Borgeren har ret til velfærdsydelserne i kraft af at være enlig. Men retssikkerheden er ikke eksisterende. En borger, der er registreret som enlig, er en borger under mistanke for bedrageri. Ikke af poltiet/anklagemyndigheden, og derfor ikke omfattet af de rettigheder, en mistænkt har i retspleje- og straffelov. Anklagemyndighed er her naboer, medier og - som dommer tillige - kommunen. Samme myndighed, som har pligt til at rådgive om og udbetale ydelserne. Borgeren er uden forsvarer, og bevisbyrden er omvendt. Derfor 'nej' til retsløshed og krydsforhør og 'ja' til klare regler. Med den ene hånd vejleder og pålægger kommunen om rettighed til ydelser. Med den anden kontrollerer, dømmer og sanktionerer kommunen - på et usikkert og vaklende retsgrundlag. En magtudøvelse, der stiller store krav til etik og moral hos de udøvende. Love, besparelser (på for eksempel hjemmehjælp) og almenmenneskelige behov får enlige til at indgå i relationer til andre mennesker, herunder til fælles børns anden forælder. Relationer er det, som kommunernes kontrolgrupper, med nuværende regler, kan udlægge som 'ægteskabslignende forhold' og 'fælles husførelse'. Udlægningen kan medføre, at ydelserne bliver frataget den enlige.

Klare regler vil spare borgeren for frygt og kommunerne for udgifter til kontrol.

Så hvad venter regeringen på?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce