x
Annonce
Erhverv

Lave renter gav højere boligpriser og flere handler i 2019

Mathias Løvgreen/Ritzau Scanpix
Fremgang i boligpriserne i 2019 var langt fra ligeligt fordelt ud over landet.

Både målt i priser og antallet af handler tog boligmarkedet et nøk op i 2019. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der fredag har fremlagt tallene for december og dermed kan gøre status for året.

Annonce

Ifølge flere privat- og boligøkonomer tilskrives de voksende priser faldende renter, hvilket har gjort det billigere at låne penge til at finansiere et boligkøb.

Tallene fra Danmarks Statistik fra december viser, at priserne for enfamiliehuse i december 2019 var 3,1 procent højere end i december året før. For ejerlejlighederne er priserne steget med 1,7 procent på de 12 måneder.

Prisernes vokseværk er dog ikke ligeligt fordelt ud over hele landet, forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

For at illustrere det tager hun udgangspunkt i udviklingen for et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter. Det stod ifølge Lise Nytoft Bergmann i 1,91 millioner kroner ved årets indgang.

Hvis huset ligger i Region Hovedstaden er det i løbet af 2019 vokset med 124.000 kroner i værdi. Hvis det ligger i Region Nordjylland er det vokset med 26.000 kroner i værdi.

Prisstigningerne kommer ifølge privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank som en naturlig konsekvens af bedring i privatøkonomien hos mange potentielle bolighandlende.

- Det giver god mening, at priserne stiger, når vi sammenholder den medvind, boligmarkedet får fra flere fronter, skriver han i en analyse.

- En cocktail af markant rentefald, rekordhøj beskæftigelse og pæn reallønsfremgang er nogle af ingredienserne bag en stærk tid for boligmarkedet.

Realløn er et udtryk for, hvor meget lønnen stiger, når man fraregner, hvad priserne stiger. Det er altså en måde at se, hvor meget mere lønmodtagere kan købe for deres løn.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce