Annonce
Blog

Led os ikke ind i fristelse...

Vi prøver os frem sammen med landets fremmeste eksperter, men de kan ikke fjerne vores følelse af afmagt og frustration. Den er et livsvilkår, som altid har været der.

Det er vist de fleste, der følger rigets tilstand ret tæt i disse uger, hvor selv børn kender begreber som værnemidler, corona-tests og respirator. Og inden længe fattes riget også penge. I den situation er det fristende at forenkle problemet til en modsætning mellem menneskeliv på den ene side og økonomi på den anden. Skal vi genåbne samfundet og betale prisen med flere syge og døde? Eller skal vi fortsætte nedlukningen og betale med en økonomisk nedtur. Men det er en farlig måde at stille regnestykket op på. Det hviler på den falske forestilling, at vi har valgmuligheden - livet eller pengene? Men de gamle “økonomi overfor mennesker”-landkort kan ikke bruges til at navigere i en pandemi. Vi befinder os i en krise, der som et ukendt landskab endnu ikke er på landkortet.

Nedlukningen af samfundet og dermed økonomien vil koste menneskeliv og lavere velfærd, også selvom den er god for begrænsningen af coronasmitte på den korte bane. De enorme hjælpepakker er ikke gratis gaver, men brug af statens penge, som ikke kan bruges to gange. De kan ikke bruges senere til kræftbehandling, psykiatri eller ældrepleje, og det kan muligvis koste menneskeliv blandt andre medborgere end de, der nu er ramt af coronavirus. Det er det virkelige dilemma mellem nedlukning af samfundet overfor genåbning. Alle taber, hvis sygehusene bryder sammen, men nogle taber, uanset hvad vi gør. Nogle mærker det nu, andre senere, når regningen skal betales.

Annonce

Vi vil gerne have sikkerhed for, at myndighederne gør det rette, men det lader sig ikke afgøre, og da slet ikke så tidligt i pandemien. Vi må leve med den afmagt, som en global pandemi stiller os overfor. Vi prøver os frem sammen med landets fremmeste eksperter, men de kan ikke fjerne vores følelse af afmagt og frustration. Den er et livsvilkår, som altid har været der. Vi lever i den del af verden, hvor vi i længere perioder glemmer, hvor sårbare vi er.

Det stiller os overfor en anden fristelse, hvor vi møder myndighederne med forventninger, som de ikke kan indfri. At de er almægtige overfor sygdom og død. At livets sårbarhed og tilsyneladende uretfærdighed forsvinder. Omvendt er det myndighedernes fristelse, at de i mødet med afmagten vil tage magten over selve tilværelsen. Det er sket tidligere i historien, når store kriser følges af totalitære ledere, der ofte begynder med at tilsidesætte basale frihedsrettigheder under dække af en nødsituation. Vi har i udgangspunktet en stærk beskyttelse af frihedsrettighederne i det danske folkestyre, men fristelsen er på spil, når regeringen ønsker adgang til vores private hjem uden dommerkendelse. Den slags kender vi ellers kun fra diktaturer. Forslaget faldt heldigvis, men kastede alligevel en skygge over vores tillidsbaserede samfund.

Påskeugen er begyndt, mens vi afventer, hvad Mette siger til os om ugerne efter påske. Den stille uge bliver for mange af os mere stille, end vi forventede, før pandemien ændrede vores hverdag og samfund så omfattende. Måske vi kan bruge stilheden til noget. Til at tænke grundigt over vores tilværelse og det sårbare menneskeliv, som uomgængeligt en dag ender med døden. Til at påskønne det væsentlige i vores tilværelse, dem vi elsker og holder af - og som vi gerne ville besøge i påskedagene, hvis vi ikke levede midt i en pandemi. Hverken døden eller kærligheden kan myndighederne stille noget op overfor, selvom det er en fristende tanke. Her må påskens budskab om opstandelseshåbet træde til. Måtte vi snart få genåbnet vore kirker, så vi hører det igen. Og indtil da. Led os ikke ind i fristelse. Glædelig påske!

Keld DahlmannInternational PastorAarhus ValgmenighedFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

AGF

AGF-spillere: Det er fladt uden tilskuere

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce