Annonce
Erhverv

Ledelse med mod og mening sikrer tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere

I mit job som udviklings- og arbejdslystkonsulent oplever jeg, at en del ledere føler sig udfordret på svigtende ledelsesmæssigt mod. "Ikke at turde" bliver derved en hæmsko for målrettet ledelse og tydelig kommunikation. Når lederen er tilbageholdende i forhold til tydelig forventninger til medarbejderen, opstår der en diskurs imellem, hvad lederen reelt ønsker af medarbejderen, og hvordan medarbejderen faktuelt opfatter lederens krav.

I forbindelse med ledersparring drøfter jeg ret ofte lederens bekymring for medarbejderens reaktion og egen popularitet, når krav til resultat og adfærd kommunikeres tydeligt. Lederen undlader derfor at være præcis i kommunikationen, og forsøger i stedet at pakke kravene ind og efterlader dermed et utydeligt forventningskrav til de pågældende medarbejdere.

Med det faktum bliver opgaveløsningen upræcis og utilfredsstillende.

Når jeg afholder coachsamtaler med medarbejdere, efterspørger de paradoksalt nok netop tydelige og præcise krav fra deres leder.

Annonce

Lise-Lotte Berg

Om Lise-Lotte Berg, Konsulenthuset Berg´sUdviklings- og arbejdslystkonsulent Lise-Lotte Berg er indehaver af Konsulenthuset Berg´s, og arbejder til dagligt med god arbejdslyst via ledersparring, teamudvikling og individuel medarbejdercoaching.

Hun fungerer som ekstern konsulent for en række virksomheder inden for HR´s fire hovedområder tiltrækning, udvikling, fastholdelse og afvikling, og er fast huskonsulent i en række private virksomheder og tilknyttet 8 kommuner.

Tiltrækning og fastholdelse kræver ledelse med fokus på mening

Med tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere, som fremtidens store udfordring i mange brancher, stilles der større og større krav til en tydelig ledelse. Og da opgaven, at få fat i og fastholde de gode medarbejder, er en opgave, der har stor betydning for virksomhedens produktivitet og konkurrencekraft, er det oplagt også at kigge nærmere på lederens kompetencer i forhold til nutidens motivationsfaktorer.

Det er yderst relevant at sætte fokus på de faktorer, der skaber god arbejdslyst og som fremmer sandsynligheden for, at medarbejderne søger ansættelse og efterfølgende også forbliver i virksomheden.

Ifølge den nyeste forskning inden for god arbejdslyst, foretaget af Krifas Videncenter og Institut for lykkeforskning i samarbejde med Kantar Gallup, afhænger god arbejdslyst i høj grad af lederens evne til at skabe jobs, der giver mening for medarbejderen. Mening i jobbet er således topscorer og nævnes som den vigtigste faktor for at medarbejderne trives i jobbet.

Et job med mening har en den allerhøjeste effekt ift. god arbejdslyst. I bestræbelsen på at tiltrække og fastholde medarbejdere, kræves der et ledelsesmæssigt fokus med et nysgerrigt blik for hvad, der er mest meningsgivende og motiverende for den enkelte medarbejder. Er det større mening, som det at arbejde for en større sag, indre mening som giver personlig mening for medarbejderen, kollegial mening og fælles sammenhold, eller motiveres medarbejderen af organisatorisk mening, hvor meningen med virksomheden strategi og udvikling virker fornuftig?

Undersøgelsen viser at yderligere to M-ord: Medbestemmelse og Mestring er væsentlige faktorer, der skaber topmotiverede og stabile medarbejdere, som trives og præsterer.

Medbestemmelse betyder indflydelse på arbejdsdagens betingelser hvor: Hvordan, hvornår og sammen med hvem opgaven løses er afgørende. Mestring opnås, når medarbejderen løser opgaver, der er afstemt med hans eller hendes kompetenceniveau både kvantitativ og kvalitativt.

Kort fortalt afhænger fremtidig tiltrækningskraft af ledernes evner ift. de 4 M´er: At lederen har mod til at være en tydelig leder, og at lederen formår at give jobbet mening, inkluderer medbestemmelse samt sikrer, at medarbejderne mestrer jobbet, og muliggør at

spidskompetencerne kommer i spil. Virksomheder med ledere der mestrer de fire discipliner, vil med stor sandsynlighed tiltrække og fastholde medarbejdere bedre end virksomheder, der ikke har fokus på god arbejdslyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce