Annonce
Leder

Leder: Sæt allerede nu gang i en corona-kommission

Det gælder om allerede nu at skabe de bedste forudsætninger for maksimal historisk transparens, så vi til eftertiden kender og forstår de handlinger og beslutninger, som lige nu har vendt verden og hverdagen på hovedet.

Det handler ikke om mistro. Men der er nok at tage fat på. Og hvis der er én ting, der ikke står til diskussion, så er det, at vi får brug for at lære og blive klogere af corona-krisen.

Et enigt folketing og en overvejende del af befolkningen har respekt for statsministerens, regeringens og myndighedernes måde at håndtere den danske corona-krise på indtil videre.

Helt naturligt er der nogle, der kritisk anfægter, at de danske myndigheder reagerede for sent og for slapt. Andre tænker anklagende højt det modsatte, at regeringen og myndighederne har lavet en voldsom overreaktion og skabt en ufattelig dyr, kollektiv corona-psykose. Der er elementer af sund fornuft at spore i begge lejre, men vigtigt også at hæfte sig ved: Hvis alle danskere officielt bakkede fuldt op om alle beslutninger og tiltag, der indtil videre er sat i søen, så havde vi et Nordkoreansk problem.

Mette Frederiksen har flere gange betonet, at corona-krisen er ubetrådt land, og både myndighederne og regeringen vil komme til at begå fejl. Det er som bekendt menneskeligt at fejle, og alle ved godt, det kun er dem, som handler, der fejler. Og selvfølgelig skal regeringen og myndighederne handle, og selvfølgelig vil der blive begået fejl. Men forhåbentligt bliver der kun begået få fejl - og endnu mere forhåbentligt er der tale om fejl, som ikke har fatale konsekvenser for særligt mange.

Konsekvenser er indtil videre ekstremt mærkbare på næsten alle områder af samfundslivet - en opremsning er unødvendig. Vi ved blot endnu ikke, hvordan vi skal veje dem. Bliver det pyha, godt det ikke blev værre? - eller bliver det snarere puha, det er meget værre end frygtet?

Om det er ti trælse uger eller fem forbandede år kan tiden kun vise. Men tiden får brug for hjælp: En dybdeborende og vedholdende corona-kommission, der saglig, dokumentarisk og analytisk bliver tilknyttet og får observerende adgang til de inderste cirkler af statsapparatet. Det gælder om allerede nu at skabe de bedste forudsætninger for maksimal historisk transparens, så vi til eftertiden kender og forstår de handlinger og beslutninger, som lige nu har vendt verden og hverdagen på hovedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Østjylland

Østjyder valfarter til de smukke steder på Djursland - men de er gode til at holde afstand

Annonce