Annonce
Aarhus

Lederen af Kvindemuseet: Skulpturen mangler format på mange planer

 Mest af alt synes jeg bare, at værket ikke er særlig godt, siger Julie Rokkjær Birch. Foto: Axel Schütt
"Balls Tell it All" er noller, synes Julie Rokkjær Birch, der ikke ville have den stående permanent ved det museum, hun har ansvaret for.

AARHUS: Lederen af Kvindemuseet i Aarhus, Julie Rokkjær Birch, giver den omstridte skulptur "Balls Tell it All" på Godsbanen en alvorligt hård medfart.

- Jeg synes mest, den er noller – sagt på godt jysk. Den fremstår reaktionær, uigennemtænkt, og jeg synes, den trækker Godsbanen ned i niveau, siger hun på spørgsmålet om, hvorvidt hun føler sig provokeret af den.

Det gør hun ikke.

Annonce

- Jeg tager kunst alvorligt, især når kunsten er offentlig. Kunst påvirker,  bevidst eller ubevidst,  og sætter standarder. Kunst er ikke bare "lige meget". Mest af alt synes jeg bare, at værket ikke er særlig godt. Det mangler format på så mange planer. Altså titelskiltet alene: hvis nosser virkelig "tell it all’’, hvorfor så have et stort skilt, der siger det? spørger hun og fortsætter:

- Jeg ville nok være provokeret, hvis jeg var mand. Metafor eller ej: at handlekraft og integritet sidder i nosserne placerer også mænd og maskulinitet i en gammeldags kliché. Og uden den dumme titel er der direkte tale om kastration. De er jo kappet af og ligger døde og slappe på den store sokkel - av. Det ved jeg ikke, om kunstneren havde overvejet, da han udtænkte det.

Burde ikke være kommet op

Synes du, skulpturen bør fjernes?

- Måske burde den aldrig være kommet op. Men nu står den der og betyder allerede en hel masse. Det gode, man kan sige om nosseriet er, at det har rejst en debat om kunst, køn og magtstrukturer, og en øget dialog og bevidsthed om kønnets betydning er en ubetinget god ting set fra min stol. Men der er en varighed over offentlig kunst. Den bliver monumental og repræsenterer et sted. Så hvis den skal blive, burde Godsbanens mange gode kræfter nok supplere med lidt intervenerende kunst- og kønsformidling, siger Julie Rokkjær Birch.


Værket mangler format på så mange planer.

Julie Rokkjær Birch


Annonce

Ved Kvindemuseet, nej tak

- Ville den kunne stå ved Kvindemuseet?

- Nej. Men jeg kunne da godt overveje at bevare den som kulturhistorisk genstand i vores samling, fordi vi her på museet har ansvar for at formidle kulturarv relateret til køn, ligestilling og mangfoldighed. I morgen er dette jo historie, og om 10-20 år vil nosserne stå som tung vidnesbyrd om synet på køn i 2020, svarer museumsdirektøren.

"Balls Tell it All" er skabt af kunstneren Henrik Busk Andersen og står i Godsbanens gårdhave. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Det værste, der kan ske

Hun håber, at udfaldet af denne Aarhus-historie bliver konstruktiv og ikke nedbrydende. For de involverede og for byen.

- Jeg håber, der skabes et efterspil, der kan vække normkritisk bevidsthed om køn og kunsts betydning, så nye erkendelser kan opbygges. Det værste, der kan ske herfra er en frontal og ufrugtbar slåskamp mellem kønnene. Hvis det sker, så har vi virkelig nosset i den, siger Julie Rokkjær Birch.


Flot Skulptur - jeg er dybt imponeret. Her i Odense har vi en flot skulptur, der ligner en penis, lige midt på gågaden. I Aarhus har I noget at være stolte af.

Ole Nielsen

Utroligt, at man kan blive så gal over så lidt. Faktisk er det da befriende med noget kunst, der skaber lidt debat. Og ja, lad der gerne hænge en vulva lavet af en kvinde et andet sted, hvis det kan give fred.

Anders H. Nielsen

Titlen på værket er pjattet. Men jeg ser en sæk afskårede boller stillet til offentlig skue. Det er da nærmest en feministisk sejr.

Bjørn Fjæstad


Sagen kort

Kulturcentret Godsbanen i Aarhus fik i april 2019 en ny skulptur, "Balls Tell it All". Den er lavet af kunstneren Henrik Busk Andersen fra Aabybro, der har foræret den væk.

Blandt brugerne på Godsbanen var der utilfredshed med skulpturen og med, at ingen var blevet taget med på råd. Skulpturen var sat op af Godsbanens leder Flemming Dybbøl.

Billedkunstner og kunstkritiker Trine Rytter Andersen udtrykte for nylig sin utilfredshed med skulpturen på Facebook. Det kom der en voldsom diskussion ud af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce