Annonce
Fødselsdage

Legendarisk møbelarkitekt runder 90 år - og tegner stadig

Jørgen Bækmark fylder 90 år, men arbejder stadig med møbeldesign. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

90 Møbelarkitekt Jørgen Bækmark, Hammel, fylder lørdag 9. november 90 år.

Jørgen Bækmark er opvokset i Ebeltoft, hvor han også blev udlært møbelsnedker. Efter endt soldatertid i Livgarden fortsatte han på kunsthåndværkerskolen, der dengang holdt til på Kunstindustrimuseet - idag Danmarks Designskole - i København. Skolens design var dengang præget af Kaare Klints krav om æstetik og analyser over møblets funktion. Et krav, som man kan følge i Jørgen Bækmarks design af tidløse danske møbler.

I 1958 blev han tegnestueleder for FDB Møbler. Møblerne blev produceret på FDB's egen møbelfabrik i Tarm. I 1961 deltog han i verdensudstillingen i Torino med netop "Tidløse Danske Møbler".

Jørgen Bækmark har tegnet en række stærke og funktionelle stole og borde velegnede til institutioner. De er stadig i brug, f.eks. på Birkerød Rådhus, Nationalmuseet og Aarhus Universitet. Flere møbler er blevet præmieret på Københavns Snedkerlavs udstillinger henover årene.

I 1968 valgte Jørgen Bækmark at stoppe hos FDB. Da var han den møbelarkitekt, som havde været tilknyttet FDB i længst tid. Han etablerede sin egen tegnestue, i dag i Hammel, hvor han stadig er aktiv. Derudover har han for Verdensbanken været på Java, Burma og i Pagua, New Guinea, for at deltage i opbygningen af et undervisningskompendium for produktion af møbler.

I 2011 genoptog virksomheden Hay produktionen af flere Bækmark-møbler, bl.a. af stolen J104 og bordene C44 i tre størrelser. I 2013 fulgte Coop efter med stolene J80, J81, J82 og J83. Der er stadig nye stole på tegnebordet i Hammel, så noget otium er der ikke tale om.

Jørgen Bækmarks store lyst er at cykle ud i naturen og overnatte under primitive former, sidst i 2014 Island rundt.

Jørgen Bækmark blandt nogle af sine klassiske FDB-møbler. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

112

Skabte stor utryghed hos børn: Politiet vil gerne i kontakt med mand med skæg og bamser i bilen

Annonce