Annonce
Aarhus

Legendarisk restaurant får ekstra hale: Århusianernes julefrokost og ansattes arbejde er reddet

Så er der julestue. Restaurant Kohalens restauratør, Rita Laustsen, har kreeret en ægte julestue-restauration, så århusianerne ikke går glip af hyggen og maden. Foto: Ravn
Restaurant Kohalen på havnen er ved at blive restaureret tilbage til gammel stil i 1907-udgave. En julestue på parkeringspladsen med plads til 50 redder samtidig julefrokosten.

AARHUS: Da Mette Frederiksen lukkede ned for julefrokoster med plads til flere end 10 mennesker ved hvert bord, var gode råd dyre. På restaurant Kohalen i bunden af Jægergårdsgade fandt restauratørparret dog lynhurtigt løsningen.

Restauratørerne byggede en julestue på p-pladsen. Masser af julefrokoster blev ellers aflyst på det populære spisested, men nu er der hjerterum, plads og julehygge.

Halmballer, juletræer og en god toiletvogn med levende lys ved håndvskene hører også med. Fra den gamle køkkenet i Kohalen er der også lavet en "tjenergang" med overdækning. Foto: Ravn

Med plads til 52 mennesker i tilbygningen, der garneres med en tjenergang, en flot toiletbygning med levende lys, juletræer og halmballer, er julen reddet for masser af godtfolk. Det gælder både 13 ansatte, restauratørerne og masser af århusianere, der vil spise og drikke godt frem til 22. december.

Annonce

- Vi skal være positive i disse coronatider. Nu kan vi være sammen på afstand, så det er godt. Det er, hvad det handler om, og kommunen har været super, super meget med på idéen, siger Rita Laustsen, der på 23. år driver Restaurant Kohalen sammen med sin mand Jess Laustsen.

Masser af aflysninger føg ind

Aflysningerne af julefrokosterne føg ellers ind. Flere firmaer havde reserveret hele restauranten her i november og december. Men det er forbudt. Nu har Kohalen så løsningen: 52 mennesker må sidde indenfor - og lige så mange uden for i den nye pavillon.

Der er også bar i Kohalens julestue, hvis gæsten skulle få lyst til "en enkelt opstrammer". Foto: Ravn

- I dag fredag havde vi 104 igennem. Gange to. Vi tager første hold klokken 11.30 og næste klokken 17-22. Reglen er, at der må sidde ti ved hvert bord - og de må ikke kende folk ved nabobordene. Vi har nu masser af plads, og alle regler bliver overholdt, siger Rita Laustsen.

Annonce

Pyntet i en fart

Pavillonen er stor og ligger lige udenfor Kohalens normale establishment ved siden af genbrugsstationen Reuse.

Elektrikeren satte under Stiftens besøg julelyskæderne op. Der er gran, gaver og masser af jul indenfor - lige som halmballer og juletræer pryder hyggekrogen for rygerne.

- Det er gået stærkt, men jeg synes faktisk, det er blevet rigtigt fint. Blandt andet med de store vaser, som vi har lånt hos Blomsterværket Pindstrup i Bruuns Gade. Først tænkte jeg, at pavillonen ville se forfærdelig ud, men nu er der godt nok dømt jul, siger Rita Laustsen, lige inden fredagens store julefrokost-ryk-ind.

Hun er rigtig glad for ikke at skulle skuffe nogen, og så er der oven i købet også blevet plads til, at a la carte-kunder mandag-torsdag også har en chance for at få et bord. Pavillonen har nemlig gjort, at der nu er masser af plads, så folk kan bare bestille, hvis de ikke vil snydes for julefrokosten.

Annonce

Stor renovering af Kohalen

Aarhus Kommune, som lejer ejendommen ud til Jes og Rita Laustsen, besluttede sig i øvrigt for en total renovering af den agtværdige restauration fra 1907. Murerne gik i sommer i sving med at klare alle murværkets fuger. De fremstår nu som såkaldte "tyske" fuger, hvor mørtlen kommer et godt stykke ud af fugen.

Alle fugerne i Kohalen er i forbindelse med den store renovering skiftet ud. Mange tror, det er en fejl, de fremstår så tydeligt. Det er det ikke. Sådan lavede murerne dem i 1907. Foto: Ravn

Næste punkt i opfriskningen hedder nye vinduer - lige som der kommer blandt andet nye messinghåndtag på indgangen. Nyt tag venter også lige som kælderen og andet indendørs får en omgang.

- Det er - og bliver - så flot. Vi er meget glade, siger Rita Laustsen, der foreløbig har reddet en masse århusianeres jul - især frokosten - med sin pavillon.

Der er også lavet en lille, overdækket hyggekrog til rygere - og der hører selvfølgelig friske julestjerner med. Foto: Ravn
Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opbakning til lærere og ledelse på Strandskolen: De unge har ikke lært hjemmefra at opføre sig ordentligt

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce