Annonce
Livsstil

Legendarisk restaurant og bar lukker efter 43 år

<p>Samson og Sarah Evar drejer efter 43 år i Vestergade nøglen om til det ikoniske spisested og bar, Jacobs barBQ. Foto: Henrik Andersen</p>

Jacobs barBQ i Vestergade i Aarhus lukker efter 43 år i byen.

Lillejuleaften er det slut. Så serveres de allersidste grill-bøffer og pitabrød hos Jacobs barBQ i Vestergade i Aarhus.
Annonce
Efter 43 år lukker og slukker familien Evar for grillene i deres ikoniske restaurant, café og bar, som afdøde Jacob Evar grundlagde sammen med sin bror Samson Evar tilbage i 1973.
Som begrundelse for lukningen skriver familien i en pressemeddelelse, at det er blevet for upraktisk at drive restaurant i de kendte, kringlede lokaler i bindingsværksgården i Vestergade.
Grillen står på 1. sal, mens tilbehøret laves i to andre køkkener i bygningen. Når hele bestillingen så skal samles, og der skal serveres fire til fem forskellige steder i huset, skal der løbes mange skridt, og det er meget krævende bemandingsmæssigt.
»Rent praktisk er det blevet en umulig proces at få maden rundt i det her hus med alle de etager og forskudte niveauer. Og fordi ejendommen er fredet, kan vi ikke bare lave det hele om og bygge et stort nyt og moderne køkken,« lyder det fra Sarah Evar, der de seneste år har stået i spidsen for driften af alt hvad der hører ind under Jacobs barBQ.
»De udfordringer har vi selvfølgelig altid haft. Men gastronomien ændrer sig, og kravene til et godt køkken i dag er bare helt anderledes, end for 25 år siden. Sådan som huset er indrettet, kræver det rigtig mange hænder og dermed dyre lønninger at få det hele til at køre,« uddyber Sarah Evar.
Familien har vendt flere alternativer til lukningen. Kunne man fx lave om på konceptet, så det passer bedre til lokalerne?
»Vores gæster har gennem generationer været vant til, at Jacobs barBQ nu en gang er Jacobs barBQ,« siger Samson Evar.
At åbne en ny restaurant et helt andet sted i byen fandt heller ikke nåde i familierådet.
»Vi har selvfølgelig overvejet det, men Jacobs barBQ er så forbundet med den her lokalitet. Der er en helt særlig nostalgi og stemning her. Og rigtigt mange minder. Vi har jævnligt par, som holder bryllupsdag her eller kommer med deres børn og udpeger, hvor de sad eller stod, og hvad de fik at spise, den aften, de mødte hinanden,« fortæller Samson Evar.
Jacobs barBQ har gennem årene været samlingssted for både politikere og kunstnere. For eksempel var det her Linje 3 fandt sammen. Politiker Svend Auken kom også ofte på Jacobs barBQ, da han var nære venner med Jacob Evar. Auken fejrede bl.a. sin 60 års fødselsdag i restaurantens gårdhave - som senere også dannede ramme om mindehøjtidelighed for politikeren.
Hvad fremtiden byder far og datter, vil de ikke afsløre endnu. Kun at de har planer sammen.
De 45 ansatte har fået besked om lukningen, og lejemålet er sagt op.
Jacobs barBQ blev i 1973 grundlagt af den israelske iværksætter og erhvervsmand Jacob Evar og hans bror, Samson, som i alle årene stod for den daglige drift af den succesrige restaurant.
De seneste år har hans datter, Sarah Evar, stået i spidsen for foretagendet. Jacob Evar døde pludseligt i 2004.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce