Annonce
Livsstil

Legendarisk restaurant og bar lukker efter 43 år

<p>Samson og Sarah Evar drejer efter 43 år i Vestergade nøglen om til det ikoniske spisested og bar, Jacobs barBQ. Foto: Henrik Andersen</p>

Jacobs barBQ i Vestergade i Aarhus lukker efter 43 år i byen.

Lillejuleaften er det slut. Så serveres de allersidste grill-bøffer og pitabrød hos Jacobs barBQ i Vestergade i Aarhus.
Annonce
Efter 43 år lukker og slukker familien Evar for grillene i deres ikoniske restaurant, café og bar, som afdøde Jacob Evar grundlagde sammen med sin bror Samson Evar tilbage i 1973.
Som begrundelse for lukningen skriver familien i en pressemeddelelse, at det er blevet for upraktisk at drive restaurant i de kendte, kringlede lokaler i bindingsværksgården i Vestergade.
Grillen står på 1. sal, mens tilbehøret laves i to andre køkkener i bygningen. Når hele bestillingen så skal samles, og der skal serveres fire til fem forskellige steder i huset, skal der løbes mange skridt, og det er meget krævende bemandingsmæssigt.
»Rent praktisk er det blevet en umulig proces at få maden rundt i det her hus med alle de etager og forskudte niveauer. Og fordi ejendommen er fredet, kan vi ikke bare lave det hele om og bygge et stort nyt og moderne køkken,« lyder det fra Sarah Evar, der de seneste år har stået i spidsen for driften af alt hvad der hører ind under Jacobs barBQ.
»De udfordringer har vi selvfølgelig altid haft. Men gastronomien ændrer sig, og kravene til et godt køkken i dag er bare helt anderledes, end for 25 år siden. Sådan som huset er indrettet, kræver det rigtig mange hænder og dermed dyre lønninger at få det hele til at køre,« uddyber Sarah Evar.
Familien har vendt flere alternativer til lukningen. Kunne man fx lave om på konceptet, så det passer bedre til lokalerne?
»Vores gæster har gennem generationer været vant til, at Jacobs barBQ nu en gang er Jacobs barBQ,« siger Samson Evar.
At åbne en ny restaurant et helt andet sted i byen fandt heller ikke nåde i familierådet.
»Vi har selvfølgelig overvejet det, men Jacobs barBQ er så forbundet med den her lokalitet. Der er en helt særlig nostalgi og stemning her. Og rigtigt mange minder. Vi har jævnligt par, som holder bryllupsdag her eller kommer med deres børn og udpeger, hvor de sad eller stod, og hvad de fik at spise, den aften, de mødte hinanden,« fortæller Samson Evar.
Jacobs barBQ har gennem årene været samlingssted for både politikere og kunstnere. For eksempel var det her Linje 3 fandt sammen. Politiker Svend Auken kom også ofte på Jacobs barBQ, da han var nære venner med Jacob Evar. Auken fejrede bl.a. sin 60 års fødselsdag i restaurantens gårdhave - som senere også dannede ramme om mindehøjtidelighed for politikeren.
Hvad fremtiden byder far og datter, vil de ikke afsløre endnu. Kun at de har planer sammen.
De 45 ansatte har fået besked om lukningen, og lejemålet er sagt op.
Jacobs barBQ blev i 1973 grundlagt af den israelske iværksætter og erhvervsmand Jacob Evar og hans bror, Samson, som i alle årene stod for den daglige drift af den succesrige restaurant.
De seneste år har hans datter, Sarah Evar, stået i spidsen for foretagendet. Jacob Evar døde pludseligt i 2004.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce