Annonce
Aarhus

Legionella i brusebadet: Badeforbud i århusiansk boligforening

Det er her i AAB's afdeling 74 ved Nørreport og Nørregade, at der er konstateret legionella i vandet i to lejligheder. Der er derfor udstedt badeforbud, og boligforeningen afventer svar på nye resultater af vandprøver. Foto: Axel Schütt

En kvindelig beboer i en boligafdeling i Aarhus blev indlagt på sygehuset efter at være smittet med legionella i brusebadet. Det har fået boligforeningen til at indføre badeforbud. Torsdag opstilles badevogn.

AARHUS: Der er indført badeforbud i boligforeningen AAB's afdeling 74 ved Nørreport/Nørregade efter fund af legionellabakterier i vandrørene.

Legionella kan give to sygdomme: Dels en influenzalignende sygdom, der går over af sig selv efter nogle dage. Og dels alvorlig lungebetændelse, som påvirker lever, nyre og nervesystem. Sygdommen rammer oftest personer, der har et nedsat immunforsvar, for eksempel ældre samt folk med et stort alkohol- og/eller tobaksforbrug. Og det rammer oftere mænd end kvinder.

- Vi har desværre konstateret, at der er fundet legionella i vandet i to lejligheder. Dels en lejlighed, hvor en kvinde er blevet smittet. Hun er efter hospitalsophold nu tilbage i sin lejlighed igen. Og dels i en tom lejlighed, hvor vandet har stået stille noget tid, fortæller projektchef Morten Strunge fra AAB.

Afdeling 74 har i alt 98 lejligheder med anslået 200 beboere. 22 af lejlighederne er blevet frikendt for legionella efter nærmere undersøgelser. Samtidig undersøges de øvrige 76 lejligheder ved hjælp af stikprøver, der skal analyseres.

- Vi har bedt specialister udtage en række vandprøver, der skal analyseres nærmere. Vi får resultaterne i næste uge og vil derefter tage stilling til, hvad der skal ske. Indtil da har vi bestilt en badevogn til bebyggelsen, som formentlig stilles op torsdag, fortæller projektchefen.

Beboer blev indlagt

Legionellaen blev opdaget, da en kvik ejendomsfunktionær talte med en beboer. Beboeren fortalte, at hun havde været indlagt med legionella, og det fik straks AAB til at sætte nærmere undersøgelser i gang.

- Vi var i gang, inden Sundhedstyrelsen og kommunen kontaktede os, fortæller Morten Strunge.

Tirsdag frarådede AAB beboerne at tage brusebad, og onsdag gik man skridtet videre og indførte et egentligt badeforbud i de 76 lejligheder.

- Vi håber, at resultaterne i næste uge betyder, at vi kan frikende vandet i yderligere lejligheder, men indtil da er der altså badeforbud. Man kan dog godt vaske sig i varmt vand fra håndvasken, og man kan sagtens drikke det kolde vand, forklarer Morten Strunge.

Annonce

Smitter gennem damp

Forklaringen er, at legionella smitter gennem luften, så det er ved indånding af varmt vand med legionella, at man kan pådrage sig sygdommen. Smitte fra person til person er derimod aldrig set, ifølge Statens Serum Institut.

Bakterierne opformerer sig bedst i vand, der er mellem 30 og 40 grader varmt, men bliver vandet varmere end 50 grader, kan bakterierne ikke formere sig.

- Det er meget uheldigt, at det er sket, og rigtig synd for beboerne, fordi de bliver usikre og bekymrede. Vi prøver at holde et højt informationsniveau og opfordrer beboerne til, at de ikke skal gå i panik. Vi tager det meget alvorligt, og vi kan i næste uge, når prøvesvarene ligger, bedre tage stilling til, hvad vi skal gøre, fortæller Morten Strunge.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce