Annonce
Aarhus

Legionella-problem større end forventet: Nu skiftes brusere i boligforening

AAB har konstateret legionella i vandet i afdeling 74 på hjørnet af Nørreport og Nørregade. Der er udstedt badeforbud. Foto: Axel Schütt

Problemet med legionella i vandrørene er større end først antaget i en afdeling i boligforeningen AAB. Nu går man i gang med at desinficere hele rørsystemet og skifte brusehoveder.

Annonce

AARHUS: De vandprøver, boligforeningen AAB i sidste uge fik taget i afdeling 74 ved Nørreport, har afsløret, at der er legionella i baderummene i flere lejligheder. Det betyder, at boligforeningen nu går i gang med en større proces for at rense og desinficere vandrørene.

En kvindelig beboer i boligafdelingen blev i januar indlagt med legionella, og efter at det var kommet boligforeningen for øre, startede man undersøgelser af vandkvaliteten.

Ved beboerens indlæggelse på sygehuset, blev Styrelsen for Patientsikkerhed automatisk orienteret, og derfra gik beskeden videre til Aarhus Kommune, som sideløbende med AAB's egen indsats udstedte et påbud 16. januar om at få bragt orden på vandkvaliteten.

Efter de første undersøgelser indførte AAB i sidste uge et badeforbud i 74 af de 98 lejligheder. Samtidig fik man leveret en badevogn i gården, som beboerne kunne benytte. Desuden satte man et firma til at undersøge vandkvaliteten i flere af lejlighederne for at få en bred stikprøve i afdelingen.

Legionella

Legionella er en bakterie, der lever i varmt vand og som opformerer sig ved 30-40 grader varmt vand. Det kan give to sygdomme:


  • Dels en influenzalignende sygdom, der går over af sig selv efter nogle dage.
  • Dels alvorlig lungebetændelse, som påvirker lever, nyre og nervesystem.

Sygdommen rammer oftest personer, der har et nedsat immunforsvar, for eksempel ældre samt folk med et stort alkohol- og/eller tobaksforbrug. Og det rammer oftere mænd end kvinder.

Legionella smitter ikke fra menneske til menneske. Det smitter derimod ved indånding af forstøvet vand, der er inficeret af bakterien. Derfor er man særligt udsat under bruseren og i spabade.

Annonce

Alvorlig sag

Nu er resultaterne kommet og de viser, at der er flere tilfælde af legionella-bakterier i varmtvandrør og bruseslanger.

- Det betyder, at der skal gøres noget. Vi følger sagen til dørs, og der skal være rene vandrør, inden vi er tilfredse, siger lederen af Byggeri i Aarhus Kommune, Ann Hamborg.

AAB tager sagen meget alvorligt.

- Torsdag og fredag udskifter vi samtlige brusehoveder og slanger i alle 98 lejligheder, fordi det typisk er her, legionella samler sig. I stedet monterer vi nye slanger og brusehoveder med filtre, der sorterer den type bakterier fra. Derefter vil det være muligt at tage bad i sin lejlighed uden at behøve at frygte legionella, fortæller projektchef i AAB, Morten Strunge.

Annonce

Alle rør renses

Derudover vil boligforeningen de kommende cirka fire uger rense og desinficere alle varmtvandsrør.

- Det gør vi centralt fra, men vi skal samtidig ind i alle lejligheder for at se, at det er gjort ordentligt. I forbindelse med rensningen, vil det varme vand blive lukket ind imellem. Det orienterer vi om, siger projektchefen.

Ifølge Morten Strunge er problemet, at varmeanlægget ligesom bebyggelsen, er fra 1980'erne og lider af alderdom.

- Dengang lavede man ikke et cirkulationsanlæg, hvor det varme vand holdes varmt ved at blive cirkuleret. Det er i stedet et såkaldt el-tracinganlæg, der ved hjælp af elkabler rundt om varmerørene holder vandet varmt. Men anlægget har mistet en del af effektiviteten over årene, har vi konstateret. Det betyder, at det varme vand ligger under den temperatur, vi gerne vil have frem, forklarer Morten Strunge.

Derfor forestår også en afklaring af, om boligforeningen skal udskifte hele anlægget til det varme vand.

- Nu koncentrerer vi os i første omgang om at få renset rørene, så de bliver nulstillet. Det giver os tid at løbe på i forhold til beslutningen om en større udskiftning, siger Morten Strunge.

Han tilføjer, at boligforeningen altid opfordrer lejerne til at rense brusehovederne en gang om måneden. Det gøres typisk ved at lægge brusehovedet i eddike.

- Det er i hvert fald en metode, hvor man også selv kan minimere risikoen for legionella.

AAB vælger at skifte brusehoveder og slanger i alle 98 lejligheder skyldes det en betragtning om forsigtighed, selv om man i første omgang havde frikendt 22 lejligheder, lyder forklaringen.

Efter rensningen skal AAB med faste mellemrum levere vandprøver til kommunen for at dokumentere, at legionella-bakterien er helt væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce