Annonce
Aarhus

Legionella-problem større end forventet: Nu skiftes brusere i boligforening

AAB har konstateret legionella i vandet i afdeling 74 på hjørnet af Nørreport og Nørregade. Der er udstedt badeforbud. Foto: Axel Schütt

Problemet med legionella i vandrørene er større end først antaget i en afdeling i boligforeningen AAB. Nu går man i gang med at desinficere hele rørsystemet og skifte brusehoveder.

AARHUS: De vandprøver, boligforeningen AAB i sidste uge fik taget i afdeling 74 ved Nørreport, har afsløret, at der er legionella i baderummene i flere lejligheder. Det betyder, at boligforeningen nu går i gang med en større proces for at rense og desinficere vandrørene.

En kvindelig beboer i boligafdelingen blev i januar indlagt med legionella, og efter at det var kommet boligforeningen for øre, startede man undersøgelser af vandkvaliteten.

Ved beboerens indlæggelse på sygehuset, blev Styrelsen for Patientsikkerhed automatisk orienteret, og derfra gik beskeden videre til Aarhus Kommune, som sideløbende med AAB's egen indsats udstedte et påbud 16. januar om at få bragt orden på vandkvaliteten.

Efter de første undersøgelser indførte AAB i sidste uge et badeforbud i 74 af de 98 lejligheder. Samtidig fik man leveret en badevogn i gården, som beboerne kunne benytte. Desuden satte man et firma til at undersøge vandkvaliteten i flere af lejlighederne for at få en bred stikprøve i afdelingen.

Annonce

Legionella

Legionella er en bakterie, der lever i varmt vand og som opformerer sig ved 30-40 grader varmt vand. Det kan give to sygdomme:


  • Dels en influenzalignende sygdom, der går over af sig selv efter nogle dage.
  • Dels alvorlig lungebetændelse, som påvirker lever, nyre og nervesystem.

Sygdommen rammer oftest personer, der har et nedsat immunforsvar, for eksempel ældre samt folk med et stort alkohol- og/eller tobaksforbrug. Og det rammer oftere mænd end kvinder.

Legionella smitter ikke fra menneske til menneske. Det smitter derimod ved indånding af forstøvet vand, der er inficeret af bakterien. Derfor er man særligt udsat under bruseren og i spabade.

Alvorlig sag

Nu er resultaterne kommet og de viser, at der er flere tilfælde af legionella-bakterier i varmtvandrør og bruseslanger.

- Det betyder, at der skal gøres noget. Vi følger sagen til dørs, og der skal være rene vandrør, inden vi er tilfredse, siger lederen af Byggeri i Aarhus Kommune, Ann Hamborg.

AAB tager sagen meget alvorligt.

- Torsdag og fredag udskifter vi samtlige brusehoveder og slanger i alle 98 lejligheder, fordi det typisk er her, legionella samler sig. I stedet monterer vi nye slanger og brusehoveder med filtre, der sorterer den type bakterier fra. Derefter vil det være muligt at tage bad i sin lejlighed uden at behøve at frygte legionella, fortæller projektchef i AAB, Morten Strunge.

Alle rør renses

Derudover vil boligforeningen de kommende cirka fire uger rense og desinficere alle varmtvandsrør.

- Det gør vi centralt fra, men vi skal samtidig ind i alle lejligheder for at se, at det er gjort ordentligt. I forbindelse med rensningen, vil det varme vand blive lukket ind imellem. Det orienterer vi om, siger projektchefen.

Ifølge Morten Strunge er problemet, at varmeanlægget ligesom bebyggelsen, er fra 1980'erne og lider af alderdom.

- Dengang lavede man ikke et cirkulationsanlæg, hvor det varme vand holdes varmt ved at blive cirkuleret. Det er i stedet et såkaldt el-tracinganlæg, der ved hjælp af elkabler rundt om varmerørene holder vandet varmt. Men anlægget har mistet en del af effektiviteten over årene, har vi konstateret. Det betyder, at det varme vand ligger under den temperatur, vi gerne vil have frem, forklarer Morten Strunge.

Derfor forestår også en afklaring af, om boligforeningen skal udskifte hele anlægget til det varme vand.

- Nu koncentrerer vi os i første omgang om at få renset rørene, så de bliver nulstillet. Det giver os tid at løbe på i forhold til beslutningen om en større udskiftning, siger Morten Strunge.

Han tilføjer, at boligforeningen altid opfordrer lejerne til at rense brusehovederne en gang om måneden. Det gøres typisk ved at lægge brusehovedet i eddike.

- Det er i hvert fald en metode, hvor man også selv kan minimere risikoen for legionella.

AAB vælger at skifte brusehoveder og slanger i alle 98 lejligheder skyldes det en betragtning om forsigtighed, selv om man i første omgang havde frikendt 22 lejligheder, lyder forklaringen.

Efter rensningen skal AAB med faste mellemrum levere vandprøver til kommunen for at dokumentere, at legionella-bakterien er helt væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce