Annonce
Østjylland

Lejligheder i hjemlig stil og fællesrum med hjerterum: Rejsegilde for nyt hospice til børn og unge

Det var en smuk dag til rejsegilde for det nye børne- og ungehospice "Strandbakkehuset" i Rønde. Foto: Kim Haugaard
Torsdag var der rejsegilde for børne- og ungehospicet "Strandbakkehuset", der er det første nybyggede hospice i Danmark, der henvender sig til netop unge mennesker.
Annonce

RØNDE: Ved siden af det eksisterende hospice Djursland i Rønde tager et nyt byggeri så småt form. Her skal til december - om alt går vel - åbne et nyt hospice for børn og unge, og håbet er, at børn og unge, samt deres familier, kan få plads og et snert af hjemlighed, leg og lindring i en tid, der er særlig svær og fuld af livstruende og livsbegrænsende sygdom.

Torsdag var der rejsegilde for det nye hospice, der kommer til at hedde Strandbakkehuset.

Lisbeth Højer (t.v.) er ledende sygeplejerske på det nye børne- og ungehospice, mens Dorrit Simonsen (i midten) er hospiceleder og Rikke Nichols er projektleder. Man forventer at være klar til de første unge og deres familier fra december 2020. Foto: Kim Haugaard

Bestyrelsesformand Jørgen Keinicke bød velkommen, og han benyttede chancen til at sige tak til dem, der har gjort det muligt at bygge et hospice - heriblandt alle medarbejderne på Hospice Djursland, der deler matrikel med det nye børne- og ungehospice.

- Tak til de ildsjæle der rejsen mulig. Ildsjæle, der alle arbejder på Hospice Djursland. De tager alle deres tørn for at vi kan realisere det her projekt, og det anerkender jeg, sagde han blandt andet.

Annonce

Fire familielejligheder i hjemlig stil

Det er region Midtjylland og Den Selvejende Institution Hospice Djursland, der af Sundhedsministeriet har fået til opgave at etablere det nye børne- og ungehospice. Formålet er, at udligne den geografiske ulighed, der lige nu er, med blot fire hospicepladser i Østjylland.

Strandbakkehusets vision er liv, leg og lindring, og det baserer sig på holdningen om, at alle børn og unge - uanset hvor kort deres liv måtte blive - skal have de bedste betingelser for at få så meget ud af deres liv som muligt.

Strandbakkehuset

Målgruppen for Strandbakkehuset er børn og unge i alderen nul til 18 år med livsbegrænsende og livstruende sygdom med komplekse symptomer, der kræver en specialiseret palliativ indsats enten i løbet af sygdomsforløbet eller i den afsluttende fase.

Der er stor forskel på et voksenhospice og et børne- og ungehospice. Forskellen er blandt andet, at på et voksenhospice dør cirka 85 procent af de mennesker, der bliver indlagt, mens de resterende 15 procent udskrives - enten for at leve den sidste tid hjemme eller for at være en tid hjemme, inden de genindlægges. På et børne- og ungehospice er det lige omvendt. Kun cirka 15-20 procent af de syge børn og unge afslutter deres liv på hospice. De øvrige børn og unge indlægges med henblik på symptomlindring, aflastning, omsorg og støtte.

Kilde: Strandbakkehuset

Under rejsegildet var der rundvisning på hospicet, som endnu ikke syner af meget. Når det står færdigt, kommer det til at rumme fire familielejligheder, der hver har to rum. Et rum, hvor barnet eller den unge har sin seng, og et rum, der skal fungere som hjemmet dagligstue. Derudover har hver lejlighed altan og et badeværelse. Lejlighederne bliver indrettet så hjemligt som muligt.

- Vi tror på, at hjemlighed skaber tryghed for familierne, og det er vigtigt, at rammerne bidrager til, at familierne kan fortsætte deres normale hverdagsliv, mens de er indlagt, lyder det i en beskrivelse fra hospicet.

Hjertet i det nye hospice bliver et fællesrum, hvor der er køkken og spisepladser. Familierne mødes, når de laver mad, og hvis man har lyst, kan man spise sammen, fortæller personalet i Strandbakkehuset.

Clementones, en prisvindende barbershop-kvartet, var med til at give rejsegildet et musikalsk islæt. Det var valgt, da de ifølge Strandbakkehusets personale repræsenterer en ung livsenergi, som der også skal være plads til i Strandbakkehuset. Foto: Kim Haugard
Husets hjerte bliver fællesrummet med det store vindue i loftet. I rummet skal der være plads til udveksling af erfaringer samt omsorg og opmærksomhed. Fællesrummet kommer blandt andet til at danne ramme for fælles arrangementer til højtiderne og familierne kan også invitere til fødselsdag i rummet. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce