Annonce
Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederpanel og udtrykker Århus Stiftstidendes holdning.
Debat

Let løsning vil være eltog

Fordelene er så åbenlyse, at der slet ikke er tvivl: Togene mellem Odder og Grenaa skal skiftes ud, og elektricitet bør være drivkraften.

Tiderne og teknikken har ændret sig, siden den radikale århusianske rådmand Peter Thyssen startede sit glimrende korstog for at få en letbane i Aarhus og at strækningen Odder-Grenaa skulle være en del af den.

Dengang så en delegation af byrådsmedlemmer og trafikpolitikere fra Christiansborg på letbane i Kassel i Tyskland. Det var i 2006, og toget var en kombination af el og diesel.

Sådan en må vi også have i Aarhus, tænkte landets udsendte.

Annonce

Men siden er Kassels bane blevet den eneste af den slags i verden. Den er blevet overhalet af både udviklingen og de elektriske tog.

Der er rigtig mange gode sider ved det. El er renere end diesel, og så er eltogene langt billigere end dieseltog.

Det er sjældent, man hører, at noget er blevet billigere med årene. Men sådan er det heldigvis i denne sag.Snart skal togstrækningen i udbud, og nu bliver betingelserne ikke, at toget skal køre på el i byen og diesel på landet. Det skal være el hele vejen, siger parterne bag letbanen. Det er Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Transportministeriet.Det er en dejlig beslutning, som er så oplagt, at den giver sig selv.

På onsdag skal Aarhus Byråd tage stilling til sagen, men det bør være en formalitet, der hverken kræver tid eller mange overvejelser.

Letbanesekretariatet har regnet priserne ud for tog og banestrækninger, og pengene er i kassen til at gennemføre projektet.

Efter udregningerne er det en hel del billigere at køre med eltog end med en kombination el/diesel.Opgaven for dem, der vil være med i udbuddet, bliver at give tilbud på et system fra Odder over Aarhus H og Skejby til Lystrup og Hornslet med eldrift. De skal også fortælle, hvad de skal have for at elektrificere strækningen hele vejen til Grenaa.Prisen ligger naturligvis ikke fast, men de beregninger, Letbanesekretariatet selv har lavet, viser, at både indkøb af tog og udstyr til el samt ren eldrift bliver endda betydeligt billigere end kombinationen med diesel. Tiden og svarene fra tilbudsgiverne vil vise, hvad den endelige pris bliver.

Som det ser ud lige nu, kan det ikke gå hurtigt nok med at tage beslutningen og komme i gang. Letbanen bliver en daglig gevinst i gadebilledet og i landskabet i Aarhus og omegn.

Tidsplanen er lagt. Det første af de nye tog kører i 2015. Håbet er, at togene er så behagelige, hurtige og præcise, at mange vil bruge dem. Det vil kunne fjerne al snak om at tage penge for at køre i bil ind til byen.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Stak ekskone ned foran søn og datter, men forsvarer afviser manddrab: - Min klient aner ikke, hvad der gik af ham

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Byudvikling

Der har længe været kaos: Nu lukker stærkt trafikeret vej i fire dage

Kultur

Varm luft holder Northsides nye vartegn i luften

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Byudvikling

Efter massiv kritik af havneudvidelse: Nu inddrages kritikerne

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

Debat

Sæsonen er slut: Er det bare mig, eller bliver der truffet virkelig mange dårlige sportslige beslutninger i AGF?

Aarhus

Ni spørgsmål til viruseksperten om abekopper: Alle over 46 år kan tage det helt roligt

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Aarhus

Cocktailnørder vil skabe en stemning af 1920erne i Skolegade: Bar bliver fyldt med velour, farverigt tapet og svedige beats

Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Debat

Stiften mener: Ja, strip er bøvet, men tryk dog på pyt-knappen i stedet for klage-knappen

Annonce