Annonce
Aarhus

Letbane eller ej: Kageglad folkefest på havnen

Letbanen bliver fejret med et folkeligt sammenskudsgilde lørdag 16. december på Havnepladsen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Uanset om letbanen kører med passagerer eller ej, skal der være fest. Et mangfoldigt sammenskudsgilde er gennem de seneste uger vokset til en større begivenhed på Havnepladsen.

Under mottoet "klag eller bag" har en gruppe århusianere taget initiativ til at lave et sammenskudsgilde på havnen for at fejre, at Aarhus har fået en letbane - uanset om den kører med passagerer eller ej.

18. oktober kunne Stiften under overskriften "Letbane-åbning uden kransekage" berette, at borgerne ikke skulle sætte næsen op efter kage, når letbanen engang åbnede.

Efter fuseren 23. september, hvor kommunen brændte inde med 5.000 stykker kransekage til indvielsen, var der lagt op til en åbning version 2.0 i et noget mere beskedent omfang.

- Kommunen kunne ikke gøre noget rigtigt på det tidspunkt. Hvis de brugte for mange penge på festen, så var det galt, for de kunne bare have puttet kagerne fra den første indvielse i fryseren. Hvis de brugte for lidt, var det også for pauvert. Jeg kunne bare se, at det startede en lavine, som ikke måtte stå alene, mener Kim Bisgaard, direktør for Culture & Business by Innovation Lab.

Han lavede et facebookopslag med opfordringen "Du kan klage eller du kan bage" og skrev "Skal vi ikke lade historien handle om, hvordan vi rejser os i stedet for, hvordan vi snublede?" Et budskab, som gik rent ind flere steder.

- Det er lykkedes os at lave en gruppe på omkring 1.000 mennesker, som er næsten selvkørende på gode ideer og optimisme, om ikke andet så for at kippe med flaget. Vi kan ikke påvirke, om letbanen kører eller ej, men vi kan påvirke, hvordan vi føler os som århusianere, og hvordan omverdenen ser på os, siger Kim Bisgaard, der sammen med Adrian Matthew Fey og Mads Severinsen fra Culture Works og Jacob Bartholin fra Muskelsvindfonden er tovholdere på initiativet.

- Hvis letbanen kører på lørdag, bliver det helt vildt. Men vi fortsætter ufortrødent med arrangementet uanset hvad. Der er ikke nogen, der kan gøre det til en fuser, siger han.

Kim Bisgaard har sammen med en gruppe århusianere taget initiativ til "Folkets Letbaneåbning" på lørdag. Her fejres letbanen uanset om den kører med passagerer eller ej, og deltagerne medbringer selv kage. Arkivfoto: Kim Haugaard

Bredt bidrag

Arrangementet har udviklet sig løbende. En bred skare af århusianere både private og erhvervslivet bidrager. Mere end 50 virksomheder og butikker har sørget for gløgg, kager og en masse gaver til LetbaneLotteriet og LetbaneBanko.

- Jeg synes, at det siger noget godt om vores by, at man kan lave en gruppe, hvor folk bare har lyst til at hjælpe hinanden. Der er noget på spil her, som er rigtig Aarhus. At jeg kan skrive ud, at jeg mangler tre pavilloner, og så er der en anlægsgartner, der melder sig. Det er et godt eksempel på, hvordan det har været hele vejen igennem. Det varmer i en kold juletid, fortæller Kim Bisgaard.

Han fortæller, at "Folkets Letbaneåbning" gerne skal føles lidt som en familiefest. Der er toastmaster, taler og hilsner fra nær og fjern. Og selvfølgelig en lejlighedssang. Kim Bisgaard har skrevet en lille letbanesang og leder efter en sanger eller et band, som vil komme og synge for.

- Så det ville da være fantastisk, hvis Steffen Brandt kom og sang med, griner han.

Gruppen efterlyser også et luciaoptog eller et kor, som har lyst til at være et underholdende indslag.

Kim Bisgaard opfordrer folk til at melde sig til på facebookeventet og skrive, om de tager kaffe eller kage med.

- Den stærke del af det her er, at det er et sammenskudsgilde, noget vi skaber sammen. Det var der, det startede. At vi ikke skulle klage over, at kommunen ikke gav kage, så kunne vi bare selv bage.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce