Annonce
Aarhus

Letbane sætter advokat på Trafikstyrelsen

Aarhus Letbane har hyret en advokat efter, at det stod klart, at Trafikstyrelsen ikke umiddelbart vil tillade de allersidste testkørsler på Odderbanen. Tidsplanen skrider, og der er udsigt til, at åbningen forsinkes. Foto: Jens Thaysen

Letbanens afsluttende test af Odderbanen skulle være slut nu. Men den er ikke engang begyndt. Det sætter tidsplan under pres.

ODDER: Problemerne tårner sig op på Odderbanen, hvor Trafikstyrelsen ikke vil give Aarhus Letbane lov til at gennemføre de allersidste test, inden strækningen kan begynde at køre med passagerer.

Det betyder, at ASAL-konsortiet, der bygger letbanen, har rejst krav mod Aarhus Letbane, fordi tidsplanen skrider, så konsortiets testspecialister ikke kan komme i gang med deres arbejde.

Det betyder også, at Aarhus Letbane har hyret en advokat.

"Vi har desværre og helt ekstraordinært set os nødsaget til at få lavet en uafhængig advokatvurdering af styrelsens beslutning," skrev Aarhus Letbanes direktør, Claus Rehfeld Moshøj, tirsdag 21. november i et brev til Trafikstyrelsens direktør og vicedirektør, Carsten Falk Hansen og Kåre Clemmesen, som Århus Stiftstidende har fået aktindsigt i.

Trafikstyrelsen har besluttet, at Aarhus Letbane ikke uden videre kan få lov til at afspærre Odderbanens overkørsler, mens testene foregår.

Letbanen skal først søge Trafikstyrelsen om tilladelse til at teste. Og det kommer til at koste Aarhus Letbane både tid og penge.

Risiko for forsinkelse

"Vi har naturligvis igangsat arbejdet med at udfærdige testtilladelserne, men vi risikerer, at det kommer til at koste os en betydelig forsinkelse og meromkostning på Odderbanen. Specifikt risikerer vi et krav fra ASAL, hvis de sender deres testspecialister hjem," skrev Claus Rehfeld Moshøj.

Og det kan blive nødvendigt. Testspecialisterne har andre opgaver i deres kalender. Og testkørslerne på Odderbanen, der efter planen skulle være færdige ved denne tid, er endnu ikke gået i gang. Derfor har ASAL-konsortiet nu rejst det krav om økonomisk kompensation, Claus Rehfeld Moshøj forudså.

Claus Rehfeld Moshøj mener, at letbanen og Trafikstyrelsen på et møde 30. november 2015 blev enige om, at Odderbanen kunne testes uden, at Trafikstyrelsen blev involveret.

Det springende punkt handler om, hvorvidt Odderbanen er en eksisterende bane eller en nyanlagt jernbane.

Mens Trafikstyrelsen skal give tilladelse til tests på eksisterende jernbaner, kan man på nyanlagte jernbaner nøjes med godkendelser fra politi og arbejdstilsyn.

Godkendelser, Aarhus Letbane allerede har i hus.

Annonce

Advokat: Det kan de ikke kræve

Trafikstyrelsen mener, at Odderbanen skal betragtes som en eksisterende jernbane - og den blev da også indviet for 133 år siden.

Aarhus Letbanes advokat, Esben Kjær fra Plesner Advokatpartnerselskab, argumenterer dog for det modsatte.

At Odderbanen har gennemgået så store ændringer, at den er at betragte som en nyanlagt jernbane:

I sit notat, som Århus Stiftstidende har fået aktindsigt i, skriver Esben Kjær, at Odderbanen har været lukket siden 2016.

"Og Odderbanen har siden da været underlagt væsentlige ændringer. Alle lyssignaler m.v. er således blevet udskiftet, og det eneste resterende element af den tidligere jernbanestrækning udgør selve jernbanesporene, der er blevet tilpasset, så de kan anvendes til letbanetog,"skriver Esben Kjær, der slutter notatet med at konkludere, at Trafikstyrelsen ikke kan kræve, at letbanen skal ansøge om testtilladelse.

Annonce

"Helt uforstående"

Letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj beklager, at det har været nødvendigt at sætte en advokat til at lave en vurdering af Trafikstyrelsens beslutning.

"I lyset af styrelsens vejledningspligt og helt særlige forpligtelser i forhold til Aarhus Letbane til trin-for-trin at sikre en afklaring af, hvad der skal til for at få letbanen til at blive sikkerhedsgodkendt, så er jeg helt uforstående overfor, at letbanen skal presses ud i at hyre en advokat," skriver Claus Rehfeld Moshøj.

Han slutter sit brev til Trafikstyrelsen sådan her:

"Jeg vil derfor endnu engang på det kraftigste opfordre styrelsen til konstruktivt at gå ind i en dialog om, hvordan vi får Danmarks første letbane testet og i drift. Vi ved alle, at der er masser af løsninger, vi skal finde sammen for at lykkes. Alle må og skal byde ind. Så jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så svært," slutter Claus Rehfeld Moshøj.

Annonce

Tidsplan ser ud til igen at skride

Spørgsmålet "hvorfor skal det være så svært" ville vi gerne have bragt videre til Trafikstyrelsen.

Men styrelsens pressechef, Kim Voigt Østrøm, oplyser, at de medarbejdere, der kan besvare spørgsmålet, er på tjenesterejse og derfor ikke til at komme i kontakt med.

Kim Voigt Østrøm oplyser også, at Trafikstyrelsen endnu ikke har modtaget en ansøgning fra Aarhus Letbane om at foretage testkørsler på Odderbanen.

"Vi forventer at modtage den inden jul," skriver Kim Voigt Østrøm i en mail.

Han vurderer, at alt efter ansøgningens kvalitet vil sagsbehandlingen tage cirka to uger.

Først da kan ASAL-konsortiet begynde sine testkørsler. Og når de er overståede, skal Trafikstyrelsen bruge tid på at sagsbehandle resultaterne, inden en tilladelse til drift kan udstedes.

Derfor skal man være en mere end almindeligt stor optimist for at tro på, at der kommer til at køre letbanetog mellem Aarhus og Odder i begyndelsen af januar.

Det var ellers den forventning, der blev meldt ud på et pressemøde, da Trafikstyrelsens direktør, Carsten Falk Hansen, og vicedirektøren, Kåre Clemmesen, torsdag 23. november var inviteret til krisemøde på Aarhus Rådhus af borgmester Jacob Bundsgaard og Region Midtjyllands formand, Bent Hansen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

70 år: Stephensen blev prisbelønnet dokumentarist og filmmand

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce