Annonce
Aarhus

Letbanefører: Nogle bilister er uden for pædagogisk rækkevidde

Kun ét sted i den århusianske trafik har vi stadig alvorlige problemer, og det er ved Mindet, siger letbanefører Finn Fruerlund fra Keolis Aarhus Letbane. Foto: Axel Shhütt

Den seneste afspærring ved Mindet har ikke fået letbanefører til at slappe af. Bilister bryder stadig færdselsloven på stedet.

AARHUS: Der er stadig store problemer i det omdiskuterede T-kryds foran Dokk1, fortæller letbanefører.

Kort før jul smed Aarhus Kommune ellers fløjlshandskerne og skred til handling: Den opsatte en bom i krydset for at forhindre bilister på stedet i at bryde færdselsloven og køre ligeud i krydset.

Baggrunden for det noget usædvanlige tiltag var, at Aarhus Letbane i løbet af blot tre måneder havde oplevet 22 såkaldte nærvedspåkørsler i krydset. Altså episoder, hvor det var tæt på at gå galt, og hvor letbaneføreren måtte op at stå på bremsen.

Men som Århus Stiftstidende 23. december kunne berette, forhindrede bommen ikke bilister i at bryde færdselsloven. Avisens udsendte observerede blandt andet en bil, som kom fra havnen. I stedet for - som man skal - at dreje til højre ind til Dokk1, trak han over i den modsatte vejbane og kom på aldeles ulovlig vis forbi forhindringen.

En anden bilist var lige så kreativ. Han styrede simpelthen bilen ind på cykelstien til højre for afspærringen og kom på den måde forbi afspærringen.

Nu fortæller en letbanefører, Finn Fruerlund, som avisen tirsdag mødte under en reportagetur, at problemerne i krydset er fortsat mellem jul og nytår.

'Livsfarlig manøvre'

Letbaneføreren er tilfreds med, at letbanen indtil videre har undgået alvorlige sammenstød. Det er gået noget bedre end i Bergen, som for nogle år siden også fik en letbane. Her skete der adskillige sammenstød allerede under prøvekørslerne.

- Men jeg bliver nødt til at sige, at der stadig er store problemer ved Mindet. Det er som om, at nogle af bilisterne er helt uden for pædagogisk rækkevidde, siger Finn Fruerlund.

Letbaneførerne er i den grad på vagt, når de nærmer sig krydset. Med god grund:

Når bilister ulovligt kører ligeud i krydset, risikerer de at støde ind i et letbanetog, som har "grønt" lys - altså signal til at måtte køre. Når bilister kører ligeud for grøn højrepil og uden om afspærringen svarer det til at køre over for rødt lys. Og den manøvre kan ifølge Finn Fruerlund være livsfarligt, for et letbanetog, der vejer i nærheden af 50 tons og har relativ lang bremselængde, slår hårdt, hvis det rammer.

- Det er efterhånden det eneste sted på ruten, hvor vi stadig for alvor har problemer i trafikken. Men der har vi så til gengæld også problemer, siger han.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce