Annonce
Aarhus

Letbanefest aflyst: Letbane-direktør er dybt rystet

Letbanen kommer alligevel ikke til at køre sin første tur lørdag 23. september. Foto: Axel Schütt

Aarhus Letbane har endnu ikke fået de endelige godkendelser til at køre med og derfor udskydes åbningen.

Hvis man gik og troede, at man skulle til letbanens store åbningsfest lørdag, så kan man godt tro om igen. Fredag aften oplyser Aarhus Letbane, at festen er udskudt på grund af manglende godkendelser fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBBST).

- Jeg er dybt rystet over det. Jeg har svært ved at forstå det, og jeg må bare erkende det, som det er. Uden de nødvendige godkendelser kører vi ingen steder, siger direktør ved Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, til Århus Stiftstidende fredag aften.

- Det er en rigtig lortedag, hvis man skal sige det på godt dansk.

Han forklarer, at der er to grunde til, at Trafikstyrelsen ikke giver letbanen de endelige godkendelser:

Det ene handler om letbanens fremtidige vedligeholdelse, altså tekniske beskriver af for eksempel hvor ofte sporskift skal smøres og hvordan man vedligeholder kørestrømsanlæg. Her har letbanen haft en uafhængig tredje part involveret, som har lavet en rapport, der siger, at det er i orden.

- Så sent som fredag har vi fået en skriftlig bekræftelse på, at alt skulle være i orden.

Men det finder Trafikstyrelsen ikke dækkende.

Det andet handler om letbanens leverandør, Keolis, som har ansvaret for at køre togene og styre letbanens trafik. De har ikke formået at lave et ledelsessystem, der beskriver de interne processor godt nok til, at Trafikstyrelsen vil godkende det.

- Det er jeg sådan set enig i. Det er et ledelsesmæssigt svigt i Keolis. Derfor har jeg skrevet en advarsel til Keolis for seks uger siden og bedt dem bringe det i orden. Det har Keolis ikke kunnet. Vi har fulgt op ganske omfattende, og vores vurdering er, at manglerne er forstyrrende, men ikke blokerende for, at man kan lave en sikker letbanedrift. Men jeg må konstatere, at deres system ikke er tilfredsstillende, forklarer Claus Rehfeld Moshøj.

- Jeg er stadig dybt rystet, og det vil sige, at vi selvfølgelig i dag har taget kontakt til vores advokat, som må vurdere vores juridiske position. Lige nu skal jeg lige finde mine egne ben.

- For mig er det helt afgørende at slå fast, at vi på intet tidspunkt har diskuteret letbanens sikkerhed. Aarhus Letbane er funktionsduelig, der er ingen problemer. Vi har en udfordring med et ledelsessystem og forhold omkring vores fremtidige vedligehold af banen, uddyber han.

Den fest, letbanen og østjyderne skulle have holdt lørdag er aflyst, og det er tydeligt at mærke, at det ærgrer direktøren.

- Vi havde glædet os fuldstændig vanvittigt til at give den her gave til østjyderne og til hele Danmark. Det skulle være en kæmpe fest, så det er en kæmpe skuffelse.

Direktøren er tydeligt ked af situationen, da Århus Stiftstidende taler med ham fredag aften. Og han kan endnu ikke sige noget om, hvornår den planlagte fest i stedet skal finde sted, og hvornår letbanen officielt kan køre på skinner i Aarhus.

- Jeg kan på nuværende tidspunkt nærmest ikke overskue det. Så vi starter igen i morgen klokken halv ti og finder ud af, hvad vi gør nu, så den kan komme ud og køre hurtigst muligt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce