Annonce
Aarhus

Letbanen advarer mod ny tendens: - Det er både farligt og forbudt

Det er blandt andet ved Nye Station, at sporene bliver krydset steder, hvor det er ulovligt. Foto: Kim Haugaard
Mange fodgængere og cyklister krydser letbanesporene, hvor det er farligt og ulovligt, advarer Aarhus Letbane. De overvejer derfor at sætte hegn op flere steder.
Annonce

AARHUS: Et letbanetog på 50 tons kan ikke bare bremse hurtigt op.

Sådan lyder advarslen fra Aarhus Letbane, efter man i stigende grad oplever personer, som krydser skinnerne på steder, hvor der er advaret mod det.

Det er både fodgængere og cyklister, som er slemme til at tage chancen og krydse skinnerne farlige steder, og det er særligt i Hjortshøj og ved Aarhus Universitetshospital, at folk gør det, fortæller Peter Morell, der er sikkerhedschef hos Aarhus Letbane.

– Det er forbundet med stor fare at krydse sporet, og da almindelige mennesker ikke har uddannelse i at færdes på sporet, kan det få alvorlige konsekvenser. Der er flere steder dårlig oversigt, så det er svært at se, om der kommer tog, og da letbanen kommer kørende med en fart på op til 100 kilometer i timen, samtidig med at den er støjsvag, er det svært at komme hurtigt væk, advarer han.

Annonce

Andre regler uden for midtbyen

Når Letbanen kører i det centrale Aarhus, følger den færdselsreglerne ligesom alle andre trafikanter. Her er der delt tracé mellem biler, busser, Letbanen, fodgængere og cyklister. Men så snart et letbanetog kører sydpå fra Aarhus H mod Odder, eller i nord har passeret Aarhus Universitetshospital og i det centrale Aarhus er kørt forbi Hjortholmsvej ved Østbanetorvet, gælder der andre regler – nemlig jernbanelovens. Den betyder, at det er ulovligt at krydse sporene, og det kan udløse bøder at bryde reglerne.


Lad være med at krydse sporene ud over ved de anviste overgange. Det er farligt, og det er forbudt.

Peter Morell, sikkerhedschef Aarhus Letbane


Men det afholder ikke børnefamilier, barnevogne, cykler og motionsløbere i at krydse sporene. Tendensen er endda stigende, selvom der er sat skilte op flere steder og  er sikre overgange tæt på – enten bro, tunnel eller fodgængerfelt, fortæller Aarhus Letbane på deres hjemmeside.

Annonce

Værst i Hjortshøj

Det største problem med den ulovlige færdsel sker ifølge letbanen ved Kankbøllevej i Hjortshøj. Det giver ikke kun farlige situationer omkring skinnerne, men mange fodgængere går derudover ind over en mark, som er privat område. Det har resulteret i ødelæggelse af grundejerens afgrøder. Alligevel er det så populært at skyde genvej, at der er opstået deciderede stier.

– Hvis man stiller sig derop i en times tid, er der nok tre-fire stykker, som passerer. Vi har sat skilte op, men det respekteres ikke, og nu overvejer vi at sætte hegn op, siger Peter Morell.

Også krydsning af sporet ved Aarhus Universitetshospitals nordside udgør et alvorligt sikkerhedsproblem. Man skal gå få hundrede meter for at komme uden om sporene og hen til perronen, men flere har set deres snit til at slå genvej ved at passere et grøfteområde.

Sådan ser et af advarselsskiltene ud. Foto: Aarhus Letbane

– Her har nogen endda bygget en bro ud af træ, som har gjort, at man kunne passere grøfteområdet uden at få våde fødder. Den har vi fjernet, da den lå på privat grund, og da det er farligt ikke at følge den anviste vej til perronen.

Aarhus Letbane har også observeret ulovlig færdsel over sporene ved Mørke Station og Nye Station. Nogle steder er der sat hegn op mellem de to perroner, hvor Aarhus Letbane har observeret folk kravle over hegnet.

– Lad være med at krydse sporene ud over ved de anviste overgange. Det er farligt, og det er forbudt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce