Annonce
Østjylland

Letbanen aflyser åbning i år: Hovedrysten og skuffelse på Djursland

I mere end to år har Djursland-borgerne sukket efter at køre med letbanetog. Der var udsigt til, at togene ville køre inden udgangen af i år. Men nu er den mulige åbning af strækningen til Grenaa blevet udsat til tidligst marts 2019. Arkivfoto: Axel Schütt

To irriterede Djursland-borgmestre ser ind i en vinter uden de lovede letbanetog. Ved den forventede åbning i marts 2019 vil det være to år og syv måneder siden, at der sidst kørte tog fra Aarhus til Grenaa.

ØSTJYLLAND: Skuffelse og kuldsejlede forventninger.

Det er status hos de to Djursland-borgmestre efter Aarhus Letbanes udmelding om, at det tidligst i slutningen af marts næste år kommer til at køre letbanetog til Hornslet, Ryomgård, Grenaa og de andre lokale togstationer.

- Det er en skuffelse. Ved åbningen af letbanestrækningen til Odder blev der fra letbanen varslet en åbning af Djursland-strækningen inden udgangen af i år. Nu får vi yderligere en forlængelse af det meget lange forløb uden togdrift på Djursland, siger borgmester Ole Bollesen (S) fra Syddjurs Kommune.

Annonce

Nu får vi yderligere en forlængelse af det meget lange forløb uden togdrift på Djursland.

Ole Bollesen (S), borgmester, Syddjurs Kommune.
Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) er skuffet over Aarhus Letbanes kuldsejlede tidsplan for åbningen af letbanestrækningen på Djursland. Arkivfoto: Jens Thaysen

Håb er punkteret

Aarhus Letbane har sammen med assessor, ASAL-konsortiet og Keolis lavet en grundig vurdering af arbejdet med at gøre banestrækningen på Djursland klar til letbanetog.

Vurderingen betyder, at Aarhus Letbane forventer at kunne åbne strækningen til Grenaa i slutningen af marts 2019.

I forbindelse med letbane-arbejdet har det ikke kørt tog på Djursland siden 26. august 2016. Ved en åbning i marts næste år vil Djursland-borgerne altså have stået uden tog i to år og syv måneder.

- Der er allerede sagt og skrevet meget om den her sag, og jeg vil nødigt bidrage med flere følelser. Men jeg kan konstatere, at rigtigt mange har rigtigt længe set frem til at få genoptaget togdriften. Og vi havde et håb om, at det skulle ske senest til nytår. Men letbanen har gjort et grundigt arbejde for at vurdere tidsrammen og et muligt åbningstidpunkt, så det må jeg tage til efterretning, forklarer Norddjurs-borgmester Jan Petersen (S).

Ingen åbningsdato

Aarhus Letbane kan ikke give en præcis dato for åbningen af strækningen til Grenaa.

Det skyldes ikke mindst, at den omfattende ansøgning om letbanedrift på Djursland skal behandles af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Ifølge letbanen afhænger meget af ansøgningens kvalitet og mængden af spørgsmål, som styrelsen måtte have frem mod en godkendelse.

Norddjurs-borgmester Jan Petersen har respekt for, at Aarhus Letbane står med et vanskeligt projekt.

- Så på nuværende tidspunkt vil jeg ikke invitere til åbningsfest på en dato i slutningen af marts. Historikken for hele forløbet viser, at det vil være rettidig omhu at vente, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce