Den 1,2 milliarder dyre letbane kører på skinner i 2017. Lige nu bankes jernplader i skråning til letbanens hjerte ved Aarhus Hovedbanegård.
Aarhus Letbane - byens nye tog - banker for alvor på til Aarhus Hovedbanegård og midtbyen.
En stor kran hamrer sig lige nu ned med store spunsplader banegravens skrænt til Kriegersvej.
Letbanen kører ikke om natten
- Letbanen første afgang er planlagt til klokken fem om morgenen. Sidste afgang er ved midnatstid
- Midttrafik skal stå for driften overfor passagererne. Prisen for en billet til letbanen bliver den samme som i en bybus - og du kan bruge den begge steder
- Letbanen er den første af sin art i Danmark
- Sporet mellem Aarhus Havn og Risskov vil også blive brugt af letbanen. Dermed kan passagerne fra Djursland, Hornslet og de nordlige forstæder til Aarhus fortsat tage den direkte vej til midtbyen eller videre mod Viby, Tranbjerg og Odder. Strækningen elektrificeres dog - det betyder, at togene skiftes ud i 2017 på de gammelkendte strækninger
- Letbanen skal overholde de almindelige trafikregler og hastigheder i byområderne. På land og i eget spor kan letbanen køre op til 100 km/t
- I myldretiden vil letbanen afgå hvert 7 1/2minut mellem Aarhus H og Skejby - mens der vil være 10 minutters drift i det øvrige tidsrum
- Til og fra Grenaa vil der være timedrift - og halvtime drift fra Odder. Fra Lystrup forventes 15 minutters drift via Skejby
Kilde: Aarhus Letbane
Århusianerne vil i maj 2017 kunne drage fordel af larmen, når de for en flad tyver - det samme som det koster for en billet med byens gule busser - kan stige på den nye letbane.
»Arbejdet med at hamre de store jernplader ned i skrænten skulle gerne være færdigt i løbet af weekenden - måske først i næste uge. Så vil det ikke larme mere,« siger Jens Velling,« der er kommunikationsmedarbejder hos Aarhus Letbane I/S.
Letbanen kommer med sine elektriske tog til at strække sig over 110 kilometer jernbanespor fra Odder i syd til Grenaa i nord. De 98 kilometer er allerede anlagt - og skal blot forsynes med elektriske ledninger langs sporskinnerne.
Arbejdet i Aarhus H's banegrav er en del af de nye 12 kilometer nye skinner, som har sat sine tydelige SPOR i Aarhus med masser af vejarbejde - på Kystvejen, i Nørreport, på Randersvej... Og så videre.
Tre splitter om prisen
»Den gamle ambulancevej, der kørte langs banelegemet ved hovedbanegården, bliver nu inddraget til letbanespor. Det er i den forbindelse, at skrænten ind mod Kriegersvej skal forstærkes med spuns af jernplader, nu sporene kommer tættere på skrænten,« siger Jens Velling.
Mens det for århusianerne vil koste 20 kroner, eller det samme som en busbillet, når de i foråret 2017 stiger på letbanetogene, har tre parter fordelt anlægssummen mellem sig: Staten bidrager med 632 millioner kroner, Aarhus Kommune finder 635 kroner i kommunekassen, mens Region Midtjylland poster op med 78 millioner kroner.
Hvis anlægsudgifterne overtiger de budgetterede 1,2 milliarder kroner, og det har skatteboergen hørt om før, hæfter de tre parter for uforudsete udgifter i forhold til deres ejerandele i Aarhus Letbane I/S.
Ny perron vil stå klar
Selve jernbanen og letbanen adskilles fra 2017 på Aarhus H, hvor letbanen skal køre fra to spor. Det bliver det nye Spor 0, som der arbejdes på lige nu samt det eksisterende Spor 1 mellem banegårdsbygningen og de bestående perroner
Letbaneperronen bliver cirka 140 meter lang og placeres parallelt med de eksisterende jernbaneperroner, hvilket skal sikre en naturlig sammenhæng med regionaltrafikken på jernbanen. I øvrigt vil der i fremtiden også være et gangareal til DSBs ansatte, hvor ambulancevejen ligger i dag.
Flere steder vil gangarealet kun være 110 cm bredt - men kan fortsat bruges som adgang til cykelparkeringen for DSB og Post Danmarks medarbejdere og til vareaflevering for McDonalds på Hovedbanegården. Da pladsen er trang adskilles gangarealet fra letbanen med et hegn.