De 26 togsæt, der udgør Aarhus Letbane i 2017, giver ikke plads til cykler. Først skabte det undren, at der ikke er toiletter i togene.
Der er ikke gjort plads til, at århusianerne kan have deres cykler med i den nye letbane, der skal rulle fra maj 2017. Det undrede i første omgang mange, at de 26 togsæt ikke er designet med toiletter, når de skal køre fra Odder til Grenaa.
Nu undrer det fagbladet Ingeniøren, at bladet under ugens præsentation af togene ikke kunne finde cykelholdere i det såkaldte fleksareal, hvor der ellers er gjort plads til klapvogne og kørestole.
I S-tog, som de kendes fra København, kan passagererne tage deres cykler med. I København, hvor trafikteknikerne har erfaring med cykelpendlere ombygges flere og flere tog til netop at yde passagererne service, så de kan have deres to-hjulede med på turen.
Ingeniøren konstaterer samtidig, at den nye letbane skal supplere den nye såkaldte aarhus-supercykelsti til 100 mio. kroner, og spørger derfor letbanens direktør, Claus Rehfeld, hvorfor cyklerne forbigås i tavshed, når den ny letbane præsenteres - i blandt andet sin introduktionsvideo.
»Vi har i togets design gjort plads til cykler i fleksarealet, så man kan have cykler med uden for myldretiden. Men da kapaciteten reelt er opbrugt i myldretiden, forventer vi ikke, at man kan tage sin cykel med i myldretiden,« siger Claus Rehfeld, direktør for Aarhus Letbane, til Ingeniøren.
Direktøren forklarer også, at manglende plads i togene er årsag til, at der ikke ydes fuldservice overfor cyklister i cykelbyen Aarhus, der samtidig har fået stats-tilskud til en ny stor cykelkælder ved Århus Hovedbanegård.
Letbanens togsæt er smallere end S-togene. Letbaner består typisk af standardiserede togsæt med en bredde på 265 centimeter, hvilket er 55 centimeter smallere end de specialformede S-tog. Det giver mindre plads til at stille en cykel på tværs, lyder forklaringen fra direktør til Ingeniøren.
Direktøren kalder den endelige løsning et fornuftigt kompromis efter en designfase på otte måneder. Slutresultatet fik ikke plads til mange cykler eller et toilet til lange strækninger.
Til gengæld arbejder Aarhus Kommune på at skabe et cykelparkeringshus i flere etager ved Aarhus Hovedbanegård samt optimering af cykelparkering omkring de forskellige stationer, fortæller direktøren.
Ifølge videoen forbinder letbanen eksisterende lokalbaner og tilføjer 12 kilometer nye spor. Den giver 17 nye stop mellem Aarhus H og Lystrup nord for Aarhus. Letbanen betjener vigtige destinationer i Aarhus som eksempelvis centrum, universitetsområdet, universitetshospitalet Skejby og nye bydele nord for Aarhus.
Se præsentationsvideo af den nye letbane herunder.