Annonce
Aarhus

Letbanen ruller: Testkørsel på Grenaabanen og Odderbanen

Det er det store letbanetog med navnet Tango, der benyttes, når der snart køres testkørsel på strækningerne mod Odder og Grenaa. Foto: Flemming Krogh

I uge 29 begynder Aarhus Letbane de indledende testkørsler på Grenaabanen. Senere følger de sidste tests af Odderbanen.

GRENAA/ODDER: Efter næsten to togløse år begynder letbanetogene snart at køre på Grenaabanen og Odderbanen.

Dog uden passagerer. Aarhus Letbane går nemlig i gang med de indledende testkørsler på Grenaabanen og de afsluttende testkørsler på Odderbanen.

Testkørslen på strækningen fra Østbanetorvet til Grenaa begynder i uge 29, hvor også strækningen testes.

Det der skal testes, er blandt andet fritrumsprofilen - altså hvor tæt de faste genstande er på sporene.

Desuden skal afstanden fra letbanetog til perroner testes.

Testen foregår med det store Tango-letbanetog, som kan køre op mod 100 kilometer i timen.

De første testkørsler udføres dog med hastigheder på blot 10 til 20 kilometer i timen.

Annonce
Poserne er trukket af bom-anlæggene på både Grenaabanen og her Odderbanen ved Gunnar Clausens Vej. Foto: Henrik Lund

Pas på - der kommer tog

Testkørslerne betyder, at folk langs strækningen skal til at vænne sig til, at der rent faktisk kører tog på skinnerne.

- Desværre oplever vi, at folk kan finde på at bruge sporene som gangsti. Med igangsætning af testarbejdere kan vi ikke advare nok mod at krydse eller gå på letbanesporene. Det er både forbudt og livsfarligt, siger Aarhus Letbanes direktør, Michael Borre.

De indledende testarbejder er de første af en lang række tests

- Vi starter stille og roligt med lav hastighed. Når vi senere har fået tilladelse af Trafikstyrelsen, vil vi skrue op for intensiteten og hastigheden, siger Michael Borre.

På Odderbanen gælder det den afsluttende række af testkørsler.

Det betyder, at letbanen er gået i gang med at fjerne de sorte poser, der har dækket bom-anlæggene i næsten to år.

Hvornår testkørslen på Odderbanen går i gang, er endnu ikke fastlagt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce