Annonce
Aarhus

Letbanen tester ny strækning: Signalforvirring og bom-bommert på første tur

Dut-tut. Uden for Malling gik testturen i stå nogle minutter, for bommene ville ikke gå ned. Der var dog ikke fare på færde, for det første testtog sneglede sig mod Odder i cykeltempo. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Mandag begyndte Aarhus Letbane de afsluttende testkørsler til Odder og Lisbjerg. Åbningsdatoen nærmer sig.

ØSTJYLLAND: Endelig - efter næsten to år med tomme skinner - er Aarhus Letbane gået i gang med de sidste testkørsler mod Odder og Lisbjerg.

Når testkørslerne er gennemført, mangler der kun en enkelt godkendelse fra Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen, inden Letbanen kan åbne på hele strækningen fra Odder til Lisbjerg.

Endnu har Aarhus Letbane ikke meldt en åbningsdato ud. Men den har tidligere meddelt, at den forventer at kunne åbne strækningen Aarhus H til Odder i løbet af sommeren 2018. Det vil sige i løbet af juli eller august.

Det nøjagtige tidspunkt afhænger af den sidste godkendelse fra Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen.

Mandag eftermiddag dukkede det første letbanetog op i Malling. Det var af typen Tango, det største af letbanens to typer letbanetog.

Hidtil har Aarhus Letbane udelukkende benyttet det mindre Variobahn, der kører på den indre strækning i Aarhus. Tango skal køre mellem Aarhus og Grenaa og Aarhus og Odder. Henover sommeren vil Aarhus Letbane også køre med Tango på den indre strækning for at udbygge erfaringen med togtypen på denne del af letbanestrækningen.

Letbanesystemet er indrettet, så begge typer letbanetog kan benyttes på alle strækninger.

I næsten et år har Flemming Mogensen fra Malling - forgæves - spejdet efter letbanetog. Nu tør han næsten ikke tro på, at han nogensinde kommer til at bruge banen igen. Foto: Henrik Havbæk Madsen

For mange skuffelser

Men vi venter på toget i Malling, sker der noget mærkeligt: De folk, vi taler med, kan vi knap nok overbevise om, at åbningsdatoen strækningen Aarhus-Odder er nær.

Der har åbenbart været for mange forsinkelser og skuffelser.

- Jeg kan huske dengang i august 2016, da jeg for sidste gang tog med Oddergrisen fra Viby Station til Beder, siger Martin Nielsen, som bor i Åbyhøj og går i skole på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus i Beder.

- Der stod der på et skilt på Beder Station med teksten: "DSB siger tak for denne gang. Nu overtager Midttrafik. Vi glæder os til at åbne igen 26. august 2017". Men det er jo snart et år siden, og letbanen er ikke åbnet endnu!

Martin Nielsen hører til dem, der er klar til at bruge toget igen, når det må medtage passagerer.

- Men der har været så mange forsinkelser, at jeg ikke længere regner med noget. Jeg vil se toget medtage passagerer, før jeg tør tro på, at banen er genåbnet, forklarer.

Martin Nielsen husker stadig ordlyden på det skilt, som lovede letbanetog i august 2017. Her er han sammen med sønnen Emil. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce

- Det er ufatteligt!

Flemming Mogensen fra Malling vil heller ikke længere holdes hen med løfter.

- Jeg er rent ud sagt pissetræt af, at de ikke kan få de tog ud at køre, og jeg er efterhånden begyndt at tvivle på, om det nogensinde lykkes. Det er ufatteligt, at de ikke kører endnu, lød det.

Tidligere tog Flemming Mogensen med toget, når han skulle på job i Vejlby-Risskov. I dag kører han i egen bil eller tager med bus.

Tre af de mennesker, vi talte med, anslog uopfordret en noget bekymret tone med henblik på driftsøkonomien. Eksempelvis Niels Jørgen Robdrup fra Malling.

- Jeg frygter, at den lange pause på næsten to år har kostet rigtig mange kunder. Hvis folk har købt en bil, sælger de jo ikke lige den, blot fordi letbanen er begyndt at køre, mener han.

Ved 14.45-tiden dukkede det første testkørseltog op. Det sneglede sig ind på Malling Station, for bommene ville ikke uden videre gå ned. Problemet blev dog løst, uden at der var fare på færde.

Annonce

Åbningen nærmer sig

Ifølge Aarhus Letbane vil der blive kørt mellem Aarhus og Odder på forskellige tidspunkter på alle ugens dage henover sommeren.

Kørslen om natten forventes ikke at forstyrre naboer til banen, da letbanetogene er støjsvage - i hvert fald i forhold til Oddergrisens tog - og højst vil passere hver halve time. Bomanlæg langs Odderbanen vil dog blinke og ringe kortvarigt, når bommene går ned i forbindelse med, at letbanetogene passerer overkørslerne.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce