Annonce
Aarhus

Letbanen tester ny strækning: Signalforvirring og bom-bommert på første tur

Dut-tut. Uden for Malling gik testturen i stå nogle minutter, for bommene ville ikke gå ned. Der var dog ikke fare på færde, for det første testtog sneglede sig mod Odder i cykeltempo. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Mandag begyndte Aarhus Letbane de afsluttende testkørsler til Odder og Lisbjerg. Åbningsdatoen nærmer sig.

ØSTJYLLAND: Endelig - efter næsten to år med tomme skinner - er Aarhus Letbane gået i gang med de sidste testkørsler mod Odder og Lisbjerg.

Når testkørslerne er gennemført, mangler der kun en enkelt godkendelse fra Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen, inden Letbanen kan åbne på hele strækningen fra Odder til Lisbjerg.

Endnu har Aarhus Letbane ikke meldt en åbningsdato ud. Men den har tidligere meddelt, at den forventer at kunne åbne strækningen Aarhus H til Odder i løbet af sommeren 2018. Det vil sige i løbet af juli eller august.

Det nøjagtige tidspunkt afhænger af den sidste godkendelse fra Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen.

Mandag eftermiddag dukkede det første letbanetog op i Malling. Det var af typen Tango, det største af letbanens to typer letbanetog.

Hidtil har Aarhus Letbane udelukkende benyttet det mindre Variobahn, der kører på den indre strækning i Aarhus. Tango skal køre mellem Aarhus og Grenaa og Aarhus og Odder. Henover sommeren vil Aarhus Letbane også køre med Tango på den indre strækning for at udbygge erfaringen med togtypen på denne del af letbanestrækningen.

Letbanesystemet er indrettet, så begge typer letbanetog kan benyttes på alle strækninger.

I næsten et år har Flemming Mogensen fra Malling - forgæves - spejdet efter letbanetog. Nu tør han næsten ikke tro på, at han nogensinde kommer til at bruge banen igen. Foto: Henrik Havbæk Madsen

For mange skuffelser

Men vi venter på toget i Malling, sker der noget mærkeligt: De folk, vi taler med, kan vi knap nok overbevise om, at åbningsdatoen strækningen Aarhus-Odder er nær.

Der har åbenbart været for mange forsinkelser og skuffelser.

- Jeg kan huske dengang i august 2016, da jeg for sidste gang tog med Oddergrisen fra Viby Station til Beder, siger Martin Nielsen, som bor i Åbyhøj og går i skole på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus i Beder.

- Der stod der på et skilt på Beder Station med teksten: "DSB siger tak for denne gang. Nu overtager Midttrafik. Vi glæder os til at åbne igen 26. august 2017". Men det er jo snart et år siden, og letbanen er ikke åbnet endnu!

Martin Nielsen hører til dem, der er klar til at bruge toget igen, når det må medtage passagerer.

- Men der har været så mange forsinkelser, at jeg ikke længere regner med noget. Jeg vil se toget medtage passagerer, før jeg tør tro på, at banen er genåbnet, forklarer.

Martin Nielsen husker stadig ordlyden på det skilt, som lovede letbanetog i august 2017. Her er han sammen med sønnen Emil. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce

- Det er ufatteligt!

Flemming Mogensen fra Malling vil heller ikke længere holdes hen med løfter.

- Jeg er rent ud sagt pissetræt af, at de ikke kan få de tog ud at køre, og jeg er efterhånden begyndt at tvivle på, om det nogensinde lykkes. Det er ufatteligt, at de ikke kører endnu, lød det.

Tidligere tog Flemming Mogensen med toget, når han skulle på job i Vejlby-Risskov. I dag kører han i egen bil eller tager med bus.

Tre af de mennesker, vi talte med, anslog uopfordret en noget bekymret tone med henblik på driftsøkonomien. Eksempelvis Niels Jørgen Robdrup fra Malling.

- Jeg frygter, at den lange pause på næsten to år har kostet rigtig mange kunder. Hvis folk har købt en bil, sælger de jo ikke lige den, blot fordi letbanen er begyndt at køre, mener han.

Ved 14.45-tiden dukkede det første testkørseltog op. Det sneglede sig ind på Malling Station, for bommene ville ikke uden videre gå ned. Problemet blev dog løst, uden at der var fare på færde.

Annonce

Åbningen nærmer sig

Ifølge Aarhus Letbane vil der blive kørt mellem Aarhus og Odder på forskellige tidspunkter på alle ugens dage henover sommeren.

Kørslen om natten forventes ikke at forstyrre naboer til banen, da letbanetogene er støjsvage - i hvert fald i forhold til Oddergrisens tog - og højst vil passere hver halve time. Bomanlæg langs Odderbanen vil dog blinke og ringe kortvarigt, når bommene går ned i forbindelse med, at letbanetogene passerer overkørslerne.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Søger job igen og igen, men kommer aldrig til samtale: Kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I vil have?

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce