Gennembrud. Folketinget har vedtaget lovforslaget om letbanen. Det betyder, at skinner og tog kan sendes i udbud.
Det kører for letbanen. Tirsdag vedtog Folketinget den anlægs- og selskabslov, letbanesekretariatet har ventet på for at komme i gang.
Loven betyder, at sekretariatet nu kan sende anlægsarbejderne, transportsystemet og letbanens tog i udbud. Det forventes at ske i løbet af efteråret.
Hvis alt går vel, er den endelige aftale med tilbudsgiverne på plads om cirka et år. Derefter kan anlægsarbejderne gå i gang. Og så kan letbanen - om alt går vel - være køreklar i 2016.
Anlægsarbejderne er omfattende, for letbanens første etape strækker sig hele vejen fra Aarhus H til Lystrup. Først hen til Nørreport. Derfra op ad Nørrebrogade og Randersvej ti Skejby Sygehus.
Derefter krydser letbanen Egådalen på en bro, inden den rammer først Lisbjerg og siden Lystrup, hvor den får kontakt til Grenåbanen.
Inden det kommer så vidt, skal det selskab, der skal stå for anlægget af letbanen oprettes. Det bliver et interessentselskab, som ejes i fællesskab af Aarhus Kommune, Transportministeriet og Region Midtjylland. Aarhus Kommune ejer 47,2 procent af selskabet, Transportministeriet 47 procent og Region Midtjylland 5,8 procent.
Ole Sørensen, der er leder af letbanesekretarietet, forventer, at bestyrelsen for Aarhus Letbane I/S er på plads i begyndelsen af juni. Bestyrelsen får to medlemmer fra Aarhus Kommune, et medlem repræsenterer staten, et andet regionen og det sidste medlem repræsenterer Midttrafik. Formanden bliver et af medlemmerne fra Aarhus og næstformanden bliver Region Midtjyllands bestyrelsesmedlem.
Når letbanens første etape er bygget færdig og klar til kørsel, så opløses Aarhus Letbane I/S. Selskabets rolle er til den tid udspillet, for selve driften af letbanen kommer i private hænder. I hænderne på det trafikselskab, der vinder udbuddet læs mere