Annonce
Aarhus

Letbanens næste etape: Træallé ved Den Gamle By kan bevares i alternativt forslag

Nu starter miljøundersøgelsen, den såkaldte VVM-undersøgelse, af anden etape af Aarhus Letbane. Foto: Axel Schütt

S, SF, EL, R og Alternativet vil have undersøgt en alternativ linje for letbanen, der går over Tage-Hansens Gade og dermed skåner nederste del af Viborgvej.

AARHUS: Måske kan træalléen på den nederste strækning af Viborgvej ud for Den Gamle By bevares. Et rødt flertal i Aarhus Byråd vil i hvert fald have miljøundersøgt en alternativ rute til anden etape af letbanen.

Den nye rute har tidligere været fremme og går fra Thorvaldsensgade og ud ad Silkeborgvej til Regenburgs Plads og derfra videre ad Tage-Hansens Gade til Viborgvej, hvorefter anden etape fortsætter til Hasle som hidtil planlagt.

Dermed satte et stort flertal i byrådet bestående af de røde partier samt De Konservative onsdag aften gang i VVM-undersøgelsen af anden etape. Det er en undersøgelse, Folketinget har afsat 40 mio. kr. til.

Louise Lindskrog (S) var rigtig glad for flertallets nye rute.

Til gengæld afviste samme flertal at miljøundersøge en linje via banegraven og Søren Frichs Vej, som bl.a. flere fællesråd har forslået.

Det var Heidi Bank (V) ked af. Anden etape består af tre linjer. Venstre støtter linjen fra Lisbjerg til Favrskov og linjen ud på Aarhus Ø, men ikke zig-zag-linjen fra midtbyen til Brabrand via Viborgvej. Og hun advarede mod at plastre midtbyen til med master.

Annonce

"Det går for langsomt"

SFs Jan Ravn Christensen sværger derimod 100 procent til letbanen som en fremtidssikret teknologi og måde at transportere flest mulige mennesker på.

Eva Borchorst Mejnertz (R) er enig:

- Det største problem med letbanen er, at det går for langsomt med at få mere af den.

Keld Hvalsø (EL) havde gerne set en undersøgelse af en strækning syd for Silkeborgvej. Men var også glad for enigheden om at føre trafikken op gennem Tage Hansensgade og skåne træer.

DFs Knud N. Mathiesen frygter et omfattende trafikkaos under anlæggelsen, skæmmende ledningsmaster og kæmperegning på 600 mio. kr. til varme- og vandforbrugerne for omlægning af ledninger. DF vil hellere have haft et forsøg med førerløse busser til Aarhus Ø end en letbanen til op imod 100 mio. kr. Og stemte imod fordi der ikke kan blive undersøgt flere alternative linjeføringer.

LA stemte imod, mens Mette Skautrup (K) stemte for, men efterlyste et klart mål med letbanen:

- For mig skal en letbane være et alternativt til bilen, det vil sige køre hurtigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Kultur For abonnenter

Bedre end Beyoncé og i sang med Prins Henrik: Ti ting du ikke vidste om legendariske Michael Learns to Rock

Annonce