Annonce
Aarhus

Letbanens næste etape: Træallé ved Den Gamle By kan bevares i alternativt forslag

Nu starter miljøundersøgelsen, den såkaldte VVM-undersøgelse, af anden etape af Aarhus Letbane. Foto: Axel Schütt

S, SF, EL, R og Alternativet vil have undersøgt en alternativ linje for letbanen, der går over Tage-Hansens Gade og dermed skåner nederste del af Viborgvej.

AARHUS: Måske kan træalléen på den nederste strækning af Viborgvej ud for Den Gamle By bevares. Et rødt flertal i Aarhus Byråd vil i hvert fald have miljøundersøgt en alternativ rute til anden etape af letbanen.

Den nye rute har tidligere været fremme og går fra Thorvaldsensgade og ud ad Silkeborgvej til Regenburgs Plads og derfra videre ad Tage-Hansens Gade til Viborgvej, hvorefter anden etape fortsætter til Hasle som hidtil planlagt.

Dermed satte et stort flertal i byrådet bestående af de røde partier samt De Konservative onsdag aften gang i VVM-undersøgelsen af anden etape. Det er en undersøgelse, Folketinget har afsat 40 mio. kr. til.

Louise Lindskrog (S) var rigtig glad for flertallets nye rute.

Til gengæld afviste samme flertal at miljøundersøge en linje via banegraven og Søren Frichs Vej, som bl.a. flere fællesråd har forslået.

Det var Heidi Bank (V) ked af. Anden etape består af tre linjer. Venstre støtter linjen fra Lisbjerg til Favrskov og linjen ud på Aarhus Ø, men ikke zig-zag-linjen fra midtbyen til Brabrand via Viborgvej. Og hun advarede mod at plastre midtbyen til med master.

Annonce

"Det går for langsomt"

SFs Jan Ravn Christensen sværger derimod 100 procent til letbanen som en fremtidssikret teknologi og måde at transportere flest mulige mennesker på.

Eva Borchorst Mejnertz (R) er enig:

- Det største problem med letbanen er, at det går for langsomt med at få mere af den.

Keld Hvalsø (EL) havde gerne set en undersøgelse af en strækning syd for Silkeborgvej. Men var også glad for enigheden om at føre trafikken op gennem Tage Hansensgade og skåne træer.

DFs Knud N. Mathiesen frygter et omfattende trafikkaos under anlæggelsen, skæmmende ledningsmaster og kæmperegning på 600 mio. kr. til varme- og vandforbrugerne for omlægning af ledninger. DF vil hellere have haft et forsøg med førerløse busser til Aarhus Ø end en letbanen til op imod 100 mio. kr. Og stemte imod fordi der ikke kan blive undersøgt flere alternative linjeføringer.

LA stemte imod, mens Mette Skautrup (K) stemte for, men efterlyste et klart mål med letbanen:

- For mig skal en letbane være et alternativt til bilen, det vil sige køre hurtigt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce