Annonce
Aarhus

Letbanens næste rute skal afklares i efteråret

Rådmand for Teknik og Miljø Kristian Wurtz vil først i løbet af de kommende måneder beslutte, hvilke linjeføringer, der skal laves VVM-undersøgelse af til anden etape af letbanen. Foto: Axel Schütt

Aarhus Letbane åbner om blot to uger. Samtidig begynder debatten for alvor om, hvor linjeføringen for de næste etaper til Brabrand og Hinnerup skal gå. Men det er for tidligt at sige hvor mange busruter, der skal nedlægges for at kunne drifte næste etape.

Mens der blot er to uger til, at Aarhus Letbane åbner som den første letbane i Danmark, er debatten om de næste etaper allerede i fuld gang.

Som omtalt i avisen torsdag har Folketingets finansudvalg frigivet de første penge af i alt 40 mio. kr. til en VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkning på Miljø, red.) af letbanens anden etape i Aarhus. Nu vil rådmanden hurtig videre med etaperne til Brabrand, Hinnerup og Aarhus Ø.

- Derfor vil jeg snarest sende projektet til byrådet, så vi kan træffe beslutninger om, hvilke linjeføringer, vi undersøger, siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz.

Anden etape


  • Anden etape af Aarhus Letbane består egentlig af tre strækninger:
  • Kystvejen-Aarhus Ø, som formentlig kan etableres af kommunen selv for under 100 mio. kr. I hvert fald foreslår borgmesteren i et budgetoplæg, at denne korte strækning finansieres af indtægter fra salg af grunde på havnen.
  • Aarhus-Brabrand: Strækningen kører fra rutebilstationen over Banegårdspladsen og Park Allé via Vester Allé og Thorvaldsensgade ud af Viborgvej. Den går over Hasle, Bispehaven og Gellerup og ender ved Silkeborgvej/J.P. Larsens Vej omkring Rema-butikken. Budget: 1,24 milliarder kroner.
  • Lisbjerg-Hinnerup: 8 kilometer strækning, der forbinder Hinnerup med Aarhus for at tage en stor del af pendlertrafikken. Budget: 670 millioner kroner. Blot 1,5 km af strækningen ligger i Aarhus Kommune, resten i Favrskov Kommune.
  • De to sidstenævnte strækninger er helt afhængige af statsstøtte for at blive etableret. Dette er endnu uafklaret, men en forligskreds udenom, regeringen bestående af S, SF, EL, R og DF har afsat 40 mio. kr. til den indledende VVM-undersøgelse.

Linjer fastlægges i efteråret

Rådmanden kan endnu ikke fortælle, præcist hvilke linjeføringer, der skal undersøges i den kommende VVM-analyse. Det afklarer han og forvaltningen først i løbet af de næste måneder, og resultatet vil fremgå af en indstilling, han vil sende til byrådet i løbet af efteråret.

Udgangspunktet er den linjeføring, der var ude i offentlig debat i foråret 2016. Den bestod af en hovedlinje og af en række alternative forslag på flere delstrækninger. Som for eksempel en alternativ rute gennem Busgaden og Nørre Allé frem for Vester Allé og Thorvaldsensgade. Der er også et alternativ via Silkeborgvej og Tage-Hansens Gade fremfor Viborgvej for at skåne de gamle træer ved Den Gamle By.

Derudover var der forslag fra borgere bl.a. om en rute via banegraven og Søren Frichs Vej i Åbyhøj, hvor der bygges mange nye boliger. Og fra en gruppe borgere i Hasle lød forslaget om en letbane-ring, der slet ikke benyttede Viborgvej.

Forslaget til letbanens anden etape til Brabrand med alternative ruter. Klik her for at se billedet i stort format.
Annonce

For tidligt at kredse ind

Hvilke forslag rådmanden vil tage med i VVM-undersøgelsen kan han ikke svare endeligt på endnu, men siger dog:

- Der kom rigtigt mange kommentarer og ideer i den første debat-fase. Udgangspunktet er, at letbanen skal knytte det vestlige Aarhus til midtbyen, og forbinde områder med mange beboere som Gellerup og Bispehaven med byen. Letbanen skal sikre bedre mobilitet, men i høj grad også være løftestang for byudviklingen og give Gellerup, Bispehaven og Hasle et løft, svarer rådmand Kristian Würtz (S).

Han udelukker dog ikke på forhånd, at VVM-undersøgelsen kan undersøge nogle mere vidtgående forslag. Efter planen skal det også undersøges, om der kan skabes en helt ny station og trafikterminal i Brabrand, som rådmanden håber, at staten senere kan forbinde med en ny regionalbane mod Silkeborg.

Annonce

Letbane koster busruter

Første etape har kostet busruter mange andre steder i kommunen end lige der, hvor letbanen skal gå. Kan du garantere, at anden etape ikke på samme måde vil koste busruter i Aarhus?

- Det er en skam, at vi har måtte fjerne så mange køretimer på grund af den finansiering, der er valgt til første etape. Jeg kan ikke udstede en garanti om, at det ikke kan koste flere køretimer. Men min ambition med letbanen er at give den kollektive trafik et løft, og det tror jeg på vil ske, svarer Kristian Würtz.

Han henviser til Norges andenstørste by, Bergen, som er forbillede for den århusianske letbane og kører med de samme tog. Her er antallet af pendlere med den kollektive trafik øget i de syv år, man har haft letbane.

Ifølge tal fra "Bybanen" i Bergen er andelen, der benytter kollektiv trafik steget fra 19 til 28 procent fra åbningen i 2010 til i dag. Samtidig er bilandelen reduceret fra 54 til 47 procent med 8.500 færre daglige bilture.

Annonce

Fjernvarmeregning skal granskes

Du siger, at det er finansieringen af driften, der har koster busruter. Skal finansieringen ændres i etape to?

- Det kan vi bedre diskutere, når vi har en VVM-undersøgelse klar, mener Kristian Würtz.

Ruten gennem Vester Allé og Thorvaldsensgade vil sende en stor regning til fjernvarmebrugerne, fordi dyre varmerør skal flyttes. Fastholder du den rute?

- Her kan en VVM-undersøgelse være med til at belyse, om det er nødvendigt at flytte alle varmerør og hvad det vil koste, ligesom man kan finde ud af, om det er muligt at rykke letbanen til den ene side af gaden eller om alternativet er bedre, siger rådmanden.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce