Otte kommuner og Region Midtjylland samarbejder for at få nye etaper på letbanen i Aarhus-området. Det skal løse trængselsproblemerne.
Flere letbaner i Aarhus-området og nye strækninger til Skanderborg, Hadsten og Randers. Det er visionen hos det nyetablerede Letbaneråd, der består af otte østjyske kommuner og Region Midtjylland sammen med Midttrafik.
Parterne har netop stiftet Letbanerådet med toppolitikere fra de otte kommuner som en politisk overbygning på letbanesamarbejdet. Formanden for rådet, regionsrådsformand Bent Hansen, lægger ikke skjul på, hvad formålet med rådet er:
De er med i rådet
Letbanerådet består af:
Bent Hansen (A) (formand), regionrådsformand, Region Midtjylland
Claus Omann Jensen (V), borgmester, Randers Kommune
Frank Borch-Olsen (C), 1. viceborgmester, Silkeborg Kommune
Jan Petersen (A), borgmester, Norddjurs Kommune
Jørgen Gaarde (A), borgmester, Skanderborg Kommune
Kirstine Bille (F), 1. viceborgmester, Syddjurs Kommune
Kristian Würtz (A), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune
Mads Nikolajsen (F), bestyrelsesmedlem, Midttrafik
Nils Borring (A), borgmester, Favrskov Kommune
Uffe Jensen (V), borgmester, Odder Kommune
»Det er at lægge et politisk pres på Christiansborg og transportministeren. Vi må kræve at få statslige investeringer i letbanen, der kan matche de milliardinvesteringer, staten lægger i metro-systemet i København. Aarhus vokser med 4.000-5.000 indbyggere om året og enhver, der kører i Østjylland, kender til trængselsproblemerne. Dem skal der gøres noget ved, og vi er i Letbanerådet overbeviste om, at en udbygget letbane er en væsentlig del af løsningen,« siger Bent Hansen.
Mens letbanesamarbejdet hidtil har handlet om første etape til Lisbjerg, skal det nye Letbaneråd tænke og formulere visioner for letbanens udbygning.
»Letbanerådets opgave bliver at sikre, at vi hurtigt kan komme videre med de næste etaper af letbanen, i første omgang til Hinnerup, Brabrand og Hasselager og på sigt til Randers og Hadsten,« siger Bent Hansen om visionerne.
»Vi kikker på hele området fra Aarhus til Skanderborg, Silkeborg, Djursland og Randers. Hvis man skal løse de trafikale udfordringer kræver det et samlet netværk af letbaner foruden en ny regionalbane Aarhus-Silkeborg og at Skanderborg får en S-togslignende nærbane til Aarhus, når landstrafikken flyttes over på de nye skinner, der skal gå over Hovedgård.«
Til Hadsten og Randers går ellers tog i forvejen?
»Ja, selvfølgelig har man jernbanen på den strækning, men hvis letbanen skal være et reelt tilbud til dem, der holder i kø på E45, er det vigtigt, at den går der, hvor folk skal hen. Og det er ikke nødvendigvis helt ind til Aarhus H,« svarer Bent Hansen.
Et effektivt system
Centralt i arbejdet står Samspil 2025, som er Letbanesamarbejdets oplæg til en udbygning af et effektivt kollektivt transportsystem, som understøtter byudviklingen og sikrer en sammenhængende og bæredygtig mobilitet i Aarhusområdet og i det østjyske bybånd.
I planen indgår de statslige planer for baneudbygning sammen med planerne for letbanens nye etaper, busbetjeningen og Parker&Rejs-anlæg i et sammenhængende net i kommunerne Aarhus, Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs.
Bent Hansen peger på den markante fremgang på samdriften af Odderbanen og Grenåbanen på 10-15 procent passagerer som et argument for, at flere gerne vil køre med letbane.
»Der er også god økonomi i på længere sigt at investere i letbanen. Hvis blot det er et ordentligt tilbud kommer passagererne ved vi ud fra erfaringerne på Grenåbanen.«
Hvad så med dem, der holder i kø på indfaldsvejene, hvor der ikke er planlagt letbane, som Viborgvej og Silkeborgvej?
»En letbane til Brabrand vil tage noget at trykket på Silkeborgvej, men du har ret i, at nogle indfaldsveje skal udbygges. Letbanen erstatter ikke en udbygning af E45 og indfaldsvejene. Men den kan være med til at skabe en bedre balance.«
Bent Hansen skulle i øvrigt sammen med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard være mødtes med transportminister Magnus Heunicke i tirsdags for at drøfte bl.a. trængselsproblemer i Aarhus-området. Men ministeren måtte aflyse mødet. Nu håber de på et nyt møde i nær fremtid.