Annonce
Aarhus

Letbaner til Hinnerup, Brabrand og Hasselager

Den århusianske letbane skal kobles på den østjyske længdebane

27,5 kilometer letbanespor til en samlet pris på 2,2 milliarder kr.

Det er - ifølge Midttrafik - hvad der skal til for at løfte den kollektive trafik i Østjylland op i en helt anden vægtklasse.

De 27,5 kilometer letbane fordeler sig med 8,2 kilometer mellem Lisbjerg og Hinnerup, 7,7 kilometer mellem Aarhus Ø og Brabrand samt 11,6 kilometer mellem Banegårdspladsen og Hasselager/Kolt.

Annonce

De skal supplere letbanens første etape, som lige nu er ved at blive anlagt. Den skal gå mellem Aarhus H, hvor den har forbindelse med banen til Odder, og Lisbjerg, hvor den kobler sig på banen mod Grenaa.

Etapen mellem Lisbjerg og Hinnerup skal betjene fremtidens store byområder mellem Lisbjerg og E45. Ved at lade letbanen slutte ved Hinnerup Station kan man koble den på den østjyske længdebane nord for Aarhus.

Syd for Aarhus kobles letbanen på længdebanen i Hasselager, hvor letbanesporet skaber forbindelse til Aarhus H. På sin vej betjener letbanen de tæt befolkede boligområder ved Marselis Boulevard, Kongsvang og Viby Torv. Længere ude betjener den store virksomheder og skoler som Aarhus Tech Campus Syd. Denne bane slutter i tæt bebyggelse i Kolt/Hasselager.

Den tredje nye letbane-etape går fra den nye bydel på havnen gennem Gellerupparken til en terminal i Brabrand, hvor man kan stige på regionaltog og fjerntog på den østjyske længdebane. På sin vej betjener denne etape flere store uddannelses- og kulturinstitutioner samt nogle af Aarhus' store almene boligområder.

Hvad kommer der til at ske i Hasselager?

Der kommer til at ske rigtigt meget i Hasselager. Byen kan gå hen og blive Aarhus' næstvigtigste trafikknudepunkt, kun overgået af Hovedbanegården i Aarhus. Centrum for al aktiviteten i Hasselager bliver en terminal - en Aarhus-version af Høje Tåstrup Station - der forbinder letbanens Etape C med jernbanen til Skanderborg. Fra Hasselager udgår også den nye højhastighedsjernbane til Hovedgård, der er nødvendig for at føre visionen om timedrift mellem landets største byer ud i livet. Hvis Kattegatforbindelsen bliver til noget, så foreslår Midttrafik, at togtrafikken over Kattegat skal udgå fra Hasselager på et spor, der krydser Oddervej mellem Malling og Odder for at ende i Hou eller hvor planlæggerne nu beslutter, at broen skal udgå.

Hvorfor skal toget stoppe i Brabrand?

Det er regeringens plan at anlægge en ny jernbane mellem Silkeborg og Aarhus. Midttrafik ønsker, at denne bane skal være dobbeltsporet. Det vil give mulighed for at køre hurtige tog fra Holstebro-Herning-Silkeborg til Aarhus med stop Galten og i en ny terminal i Brabrand. Man kan også køre regionaltog, som stopper i Sejs, Låsby, Galten, Skovby, Harlev/Framlev, Brabrand og Åby. Midttrafik ønsker også, at tog på den østjyske længdebane skal stoppe ved terminalen i Brabrand.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce